Zašto su "pametni" telefoni štetni za decu

23 marta, 2018

“Pametni” telefoni ometaju razvoj fine motorike

To što mališani vešto “skroluju” po svojim ili telefonima svojih roditelja može da bude opasno

Deca u prvom razredu dobiju olovku u ruke, ali sve više njih nije u stanju pravilno ni da je drži, jer im nedostaju fine motoričke veštine – upozorava dr Seli Pejn, terapeut iz Londona. Stručnjak tvrdi da to što mališani vešto “skroluju” po svojim ili telefonima svojih roditelja može da bude opasno, jer utiče na gubitak veština neophodnih za pisanje.

– Da biste bili u stanju da uzmete olovku, čvrsto je držite i pravilno koristite, potrebna vam je dobra kontrola finih mišića šake, a deci danas više ne pružamo priliku da te veštine razvijaju – kaže dr Seli. – Roditeljima  je lakše da im daju tablet, nego da im posvete vreme i rade sa njima ono što će podstaći razvoj fine motorike, kao što je slaganje kocki, sečenje papira makazama, lepljenje, bojenje i sl.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Zašto su "pametni" telefoni štetni za decu"

  1. B kaže:

    Nema svrhe govoriti na ovu temu u pomodarskom okruženju zvanom Srbija, gde je trend imati, kako reče ona reklama, “najpametniji”.
    Ovde se zagovara to da učenicima neće trebati ni sveske ni olovke, ni šestar ni ostali pribor … I dok se u tim SAD, na primer, bije bitka kako bi studente odvikli od stalnog nosanja laptopa i tableta na predavanja i vratili ih vođenju beleški, kod nas “umovi” smatraju da učenici prvog osnovne ne treba da uče da pišu pisanim slovima “jer je to prevaziđeno – šta će im ta pisana slova kad imaju tastaturu pa će ukucati”. Nešto slično se dešava i po pitanju školskog dnevnika. Neverovatno je koliko je pohlepa za novcem nagrizla određene društvene slojeve ovde pa ne vide dalje od sopstvenog nosa i tako zaslepljeni srljaju li srljaju, i to dobar deo njih i ubeđen, što je najgore, da rade nešto “epohalno”.
    Do promena u obrazovnom sistemu, obrazovanju i učenju treba dolaziti sa dovoljno svesti o onome šta te promene zaista znače, donose i izazivaju, reče jednom jedan pametan čovek ali ovde kod nas odavno važi ona Andrićeva o pametnim, b…..ma i f…..ma

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama