Zašto su važni domaći zadaci

april 12, 2014

Cilj domaćeg je da pomogne učenicima da zapamte i razumeju ono sto su naučili u školi tog dana. Na ovaj način se deca  lakše uče da budu nezavisna, odgovorna, da unaprede veštine planiranja i raspoređivanja vremena, što su ključne stvari za uspeh u stvarnom svetu. 

 

doma'o
Evo nekih dobrih navika vezanih za domaće zadatke, koje će usmeriti vašu decu na pravi put:
Napravite odgovarajući ambijent

Vašoj deci je potreban tih, dobro osvetljen prostor u kojem neće biti ometanja i odvlačenja pažnje. Trebalo bi da to bude isto mesto svakoga dana, bilo da je to trpezarijski sto ili radni sto u njihovoj spavaćoj sobi. To podrazumeva ugašen televizor i za vas. Šta više, iskoristite to vreme da i sami u tišini radite na nekom od vaših” zadataka”, bilo da je to plaćanje računa, čitanje novina ili planiranje idućeg dana. Postarajte se da je materijal neophodan vašoj deci  za izradu domaćeg zadatka na dohvat ruke, što podrazumeva i olovke, papire, bojice ili bilo šta drugo.

Mlađa deca treba da rade domaći kada stignu iz škole, dok im je gradivo još sveže i kada još uvek imaju dovoljno energije. Pripremite deci užinu i pričajte sa njima o tome kako su oni proveli dan, a onda ih uputite da rade domaći. Isplanirajte im vannastavne aktivnosti za kasnije da bi deca prvo završila domaće. Za početak, treba im staviti do znanja da je domaći vađniji od časova plesa, treninga ili karatea, ili bilo kojeg drugog hobija kojem su vaša deca posvećena van škole. Zapamtite, deca mogu biti premorena posle svih vanskolskih aktivnosti, pa tada ne bi mogla da budu koncentrisana na učenje i rad. Vreme pred spavanje nije vreme kada treba da se na brzinu završava domaći.

To nije vaš domaći, već njihov
Roditelji moraju da budu uključeni u domaći kako bi videli šta njihova deca uče i koliko dobro savladavaju gradivo koje treba da savladaju. Biti u blizini dece dok rade domaći vam omogućava da posmatrate eventualne frustracije svoje dece i da ih podstaknete da naprave pauzu u radu kada i ukoliko im je potrebna. U svakom slučaju, nikako ne radite domaći umesto vaše dece, već ih uputite ako vidite da se bore sa nečim. Vi želite da oni steknu osećanje ponosa i dostignuća sami.
Vi budite pozitivni i uzbuđeni. Stavite deci do znanja koliko “odraslo” je to sto imaju domaće i koliko ste vi ponosni na njih. Pokušajte da ih ubedite da je “zabavno” da budu u stanju da urade zadatak koji im je poveren. Ako vi vidite domaći kao obavezu i kao nešto što se kosi sa njihovim ličnim rasporedom, oni će usvojiti vas stav. Dozvolite im da vam pokazuju svoje radove, nagradite ih za završene zadatke i uvek to radite sa osmehom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama