Зашто су важни домаћи задаци

12 априла, 2014

Циљ домаћег је да помогне ученицима да запамте и разумеју оно сто су научили у школи тог дана. На овај начин се деца  лакше уче да буду независна, одговорна, да унапреде вештине планирања и распоређивања времена, што су кључне ствари за успех у стварном свету. 

 

doma'o
Ево неких добрих навика везаних за домаће задатке, које ће усмерити вашу децу на прави пут:
Направите одговарајући амбијент

Вашој деци је потребан тих, добро осветљен простор у којем неће бити ометања и одвлачења пажње. Требало би да то буде исто место свакога дана, било да је то трпезаријски сто или радни сто у њиховој спаваћој соби. То подразумева угашен телевизор и за вас. Шта више, искористите то време да и сами у тишини радите на неком од ваших” задатака”, било да је то плаћање рачуна, читање новина или планирање идућег дана. Постарајте се да је материјал неопходан вашој деци  за израду домаћег задатка на дохват руке, што подразумева и оловке, папире, бојице или било шта друго.

Млађа деца треба да раде домаћи када стигну из школе, док им је градиво још свеже и када још увек имају довољно енергије. Припремите деци ужину и причајте са њима о томе како су они провели дан, а онда их упутите да раде домаћи. Испланирајте им ваннаставне активности за касније да би деца прво завршила домаће. За почетак, треба им ставити до знања да је домаћи вађнији од часова плеса, тренинга или каратеа, или било којег другог хобија којем су ваша деца посвећена ван школе. Запамтите, деца могу бити преморена после свих вансколских активности, па тада не би могла да буду концентрисана на учење и рад. Време пред спавање није време када треба да се на брзину завршава домаћи.

То није ваш домаћи, већ њихов
Родитељи морају да буду укључени у домаћи како би видели шта њихова деца уче и колико добро савладавају градиво које треба да савладају. Бити у близини деце док раде домаћи вам омогућава да посматрате евентуалне фрустрације своје деце и да их подстакнете да направе паузу у раду када и уколико им је потребна. У сваком случају, никако не радите домаћи уместо ваше деце, већ их упутите ако видите да се боре са нечим. Ви желите да они стекну осећање поноса и достигнућа сами.
Ви будите позитивни и узбуђени. Ставите деци до знања колико “одрасло” је то сто имају домаће и колико сте ви поносни на њих. Покушајте да их убедите да је “забавно” да буду у стању да ураде задатак који им је поверен. Ако ви видите домаћи као обавезу и као нешто што се коси са њиховим личним распоредом, они ће усвојити вас став. Дозволите им да вам показују своје радове, наградите их за завршене задатке и увек то радите са осмехом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама