Zašto sva deca treba da idu rano na spavanje, ali koliko je to rano?

20 februara, 2020

Novo istraživanje otkrilo je da rani odlasci u krevet u predškolskoj dobi smanjuju rizik od razvijanja gojaznosti u tinejdžerskim godinama, ali i da kvalitet i kvantitet sna ima trajne posledice na mnoge aspekte ponašanja kod dece.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Pediatrics otkrilo je da predškolci koji ranije idu na spavanje – imaju puno manji rizik od gojaznosti u tinejdžerskim godinama. Drugim rečima, dobra i dosledna rutina za spavanje mogla bi biti ključni faktor u sprječavanju prekomerne težine kasnije u detinjstvu, prenosi miss7mama.24sata.hr .

“Druga istraživanja pokazala su prednosti ranijeg odlaska u krevet na ponašanje dece, kognitivni razvoj i koncentraciju. Redovna rutina za spavanje, uključujući rano spavanje, takođe je povezana s manje problema sa spavanjem, poput noćnih buđenja ili poteškoća sa spavanjem”, rekla je autorica istraživanja Sarah Anderson.

Prema njoj, u pitanju nije nužno tačno određeno vreme u koje dete ide na spavanje već kvalitet i kvantitet sna koja ima trajne posedice na mnoge aspekte ponašanja. Iznenađujuće, sve od sposobnosti upravljanja emocijama, psihičkih zdravstvenih problema, hormona do metabolizma, može biti pod utecajem nedostatka sna.

Ove godine, Američka Akademija za medicinu spavanja objavila je preporuke spavanja za decu prema uzrastu, uključujući i popodnevni san:

Bebe od 4 do 12 meseci: 12 do 16 sati sna

Deca od 1. do 2. godine: 11 do 14 sati sna

Deca od 3. do 5. godine: 10 do 13 sati sna

Deca od 6. do 12. godine: 9 do 12 sati sna

Tinejdžeri od 13. do 18. godine: 8 do 10 sati sna

Prema ovim sjernicama, potpuno je jasno da  roditelji treba da se  pitaju koliko rano bi njihovo dete trebalo ići spavati da dobije dovoljno sati sna, umesto da se pitaju koje je ‘normalno’ vreme za spavanje.

Pedijatar Sumit Bhargava sa Univerziteta Stanford, takođe savjetuje roditeljima da odrede vreme za spavanje koje će detetu omogućiti dovoljnu količinu sna kako bi savršeno funkcioniralo sedećeg dana. “Rani odlazak na spavanje neće nužno uticati na detetovo fizičko zdravlje, raspoloženje ili na psihičko zdravlje u pozitivnom smislu. Cilj bi treblo da bude odabrati prikladno vreme koje će detetu omogućiti onoliko sna koliko mu je potrebno”, objašnjava dr. Bhargava.

Drugim riječima, na roditeljima je da shvate kako njihova deca najbolje funkcionišu, jer svi znamo kako je svako diete drugačije, a ipak – zvuči kao da puno dece ne dobija dovoljno sna. “San je jednako važan u ljudskom životu kao i hrana i vazduh. Provodimo gotovo trećinu našeg života spavajući”, zaključio je dr. Bhargava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama