Успавајте свог малишана у шест лаких корака

Успављивање бебе уме да буде веома напоран посао, али уз ове једноставне трикове будите сигурни да ћете га олакшати.


За неке родитеље, успављивање бебе је веома једноставно, а за друге то може бити целоноћна борба и размишљање да ли ће беба преспавати целу ноћ.

Ево неких савета који ће вам помоћи у успављивању ваших малишана:

1. Припремите је за спавање.

Једном када беба научи да се време за спавање приближава, може почети да се спрема за оно што долази. Пробајте на направите неку врсту ритуала, на пример, окупајте је, затим навуците завесе, прочитајте причу и сместите је у кревет. Потрудите се да сваке вечери пратите ритуал који се смислили.

2. Време је за спавање.

Причање са бебом може да помогне. Иако можда не разумеју шта причате, понављање исте реченице сваке вечери постаће део ритуала пред спавање. “Време је за спавање Марко, лепо спавај,” и пољубац, или шта год кажете пре спавања би требало да понављате сваке вечери.

3. Умирите бебу.

Када сте завршили вечерњи ритуал, циљ је да умирите бебу и коначно је успавате. Бебе се смирују и реклаксирају на различите начине, попут љуљања или благог тапшања по леђима. Оно што је упалило вашим пријатељима, можда неће вама, али када схватите шта је то што бебу смирује – држите се те методе.

4. Знакови успаваности.

Новорођенту је лако приметити када је поспано.. оно зева, трља очи и плаче. Али када беба има око 4-6 месеци, добра је идеја пратити ритуале и распоред спавања. Добро обратите пажњу на знакове да им се спава, јер преуморној беби или детету је тешко да заспи ако тај моменат прође, зато што се хормон кортизол испушта.

5. Ставите је у креветац док још није скроз заспала.

Најбитнији део успављивања бебе, након смиривања, јесте да је ставите у креветац дремљиву, али и даље будну. Требаће вам времена да ухватите тај моменат, јер бебе могу брзо заспати, али вреди јер ћете овако избећи да се навикне на спавање у вашим рукама.

6. Положај за спавање.

Пратите савете стручњака када су у питању положаји спавања бебе. Препорука је да би бебе требало да спавају на леђима.

Извор: yumama.mondo.rs