Zašto treba odmah da prestanete da vičete na decu

9 aprila, 2017

Prestanite da vičete na decu!

Ovaj video koji je pregledan gotovo 30 miliona puta govori o tome šta se dešava kada vičete na svoju decu. Iako to mnogima izgleda bezazleno (jer, zaboga, vikali su i na nas pa smo ispali ovako sjajni), vikanje na decu može ostaviti brojne posledice. Evo i zašto:

– Univerzitet u Pitsburgu sproveo je opsežna istraživanja čiji je jasna zaključak – vikanje, umesto edukovanja i objašnjavanja izaziva značajne promene u ponašanju deteta.

– Deca na koju roditelji (učitelji, bake, deke…) često viču, pokazala su mnogo češće ispade besa, agresije, nisko samopouzdanje i sklonost ka depresiji.

– Vikanje može imati potpuno iste emotivne posledice kao fizičko kažnjavanje.

Ne možete i nemate pravo da očekujete od dece da se lepo ponašaju i nauče da kontrolišu svoje emocije, ako to sami niste u stanju.
Dobra vest je – vikanje je moguće izbeći! Ako vidite da gubite kontrolu, ostavite dete samo na nekoliko minuta. I bilo šta što vaše dete uradi ne smete shvatati lično. Ako i pogrešite, oprostite sebi i naučite lekciju iz greške.

Razvoj i napredovanje deteta iznad svega zavise od toga kakva njegova veza sa roditeljima. A ako želimo da naša deca budu zdrava, najbolji način da to i postignemo je da prema njima ne budemo okrutni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama