Зашто треба одмах да престанете да вичете на децу

Престаните да вичете на децу!

Овај видео који је прегледан готово 30 милиона пута говори о томе шта се дешава када вичете на своју децу. Иако то многима изгледа безазлено (јер, забога, викали су и на нас па смо испали овако сјајни), викање на децу може оставити бројне последице. Ево и зашто:

– Универзитет у Питсбургу спровео је опсежна истраживања чији је јасна закључак – викање, уместо едуковања и објашњавања изазива значајне промене у понашању детета.

– Деца на коју родитељи (учитељи, баке, деке…) често вичу, показала су много чешће испаде беса, агресије, ниско самопоуздање и склоност ка депресији.

– Викање може имати потпуно исте емотивне последице као физичко кажњавање.

Не можете и немате право да очекујете од деце да се лепо понашају и науче да контролишу своје емоције, ако то сами нисте у стању.
Добра вест је – викање је могуће избећи! Ако видите да губите контролу, оставите дете само на неколико минута. И било шта што ваше дете уради не смете схватати лично. Ако и погрешите, опростите себи и научите лекцију из грешке.

Развој и напредовање детета изнад свега зависе од тога каква његова веза са родитељима. А ако желимо да наша деца буду здрава, најбољи начин да то и постигнемо је да према њима не будемо окрутни.