Зашто треба загрлити дете када пркоси, виче, плаче…

12 марта, 2016

Загрлити децу значи исказати им безусловну  љубав и подршку за њихове проблеме и осећаје

Деца улазе у разне фазе које њиховим родитељима нису баш најјасније – пркосе, вичу, имају испаде беса, плача, необичног понашања и агресије. Родитељи често немају идеју шта да ураде иако су и више него исцрпљени и доведени до руба таквим понашањем. Треба ли послати децу да се охладе у њихову собу? Увести неке забране и казне? викати? Објашњавати? Мирно разговарати? Но, што ако трогодишњак баш није спреман за миран разговор?

Једно занимљиво решење искрсло је као савет стручњака, али и многих родитеља који су га испробали и тврде да делује. А то је да детету у таквим ситуацијама добро дође загрљај. Да, тако је једноставно. Ево зашто се загрљај чини као најбоље решење:

Деца боље уче кроз награде него кроз казне

Разговор о самом проблему уз загрљај увек су бољи одговор и реакција на проблем од викања и кажњавања.

Понекад је нежељено понашање само позив у помоћ

Деца понекад не знају велике осећаје изразити на прикладнији начин или их можда мучи нешто друго што им узрокује стрес и фрустрације. Загрљај може бити утеха којa им је потребна и отварање врата за почетак дијалога.

Деца понекад имају лоше мишљење о себи и сматрају да не заслужују да се неко према њима лепо понаша и зато се понашају на начин на који сматрају да ће задобити поштовање

А када на такво своје понашање добију повратно у облику фрустрације и љутње, почну се осећати још горе и имати још лошије мишљење о себи што чини зачарани круг. Загрљајем их подсећате да направити грешку није тако страшно и да сви некад грешимо и опраштамо једни другима.

Најбољи начин за подстицање деце на сарадњу је кроз међусобну повезаност

С правим односом лакше ћете од деце добити жељено понашање и вероватније је да ће бити отворена за сарадњу. Биће времена када деца неће желети или моћи сарађивати, но и тада је загрљај снажно средство за поновну успоставу односа.

Љубав према деци је безусловна

Колико нам се год понекад не свиђало понашање наше деце, и даље их волимо јер родитељска је љубав безусловна. Наша деца то треба да знају, а понекад их на то треба и подсетити, поготово када имају “пад морала” и се не осећају добро у сопственој кожи.

Понекад смо ми одрасли ти којима треба загрљај

Када наша деца имају испаде, повреде нас па кад више не знамо што бисмо и како поступили и ми смо ти којима треба загрљај како бисмо се смирили и успоставили везу.

 

Извор: djecjaposla.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама