Зашто ученици не би требало да читају школску лектиру за време летњег распуста?

2 августа, 2016

 
НАПОМЕНА: Пре него осудите, прочитајте.
Да, добро сте прочитали наслов. Ученици не би требало да читају лектиру, прописану Наставним планом и програмом, за време летњег распуста. Не би требало ни да читају. Зашто би?
Живимо у времену информационе ере, где је ученицима доступно све; све им је на дохват руке (компјутери, таблети, телефони) а све што им је на дохват руке мора (наглашавам да мора) да има интернет тачније вајрлес (wireless). У супротном је све раније назначено бескорисно. Како смо се отуђили ако нам интернет омогућава да постанемо ближи? Тако што смо у жељи да непредујемо заборавили на све око нас и оно што нас је зближавало. Тако што смо у жељи да имамо више, заправо добили мање (присетимо се шта нас је чинило срећнима: ДЕТИЊСТВО . Тако што смо у жељи да нам свет буде на дохват руке заборавили на лепоту истог.
1327960662_309211185_1-Slike--cASOVI-SRPSKOG-JEZIKA-I-KNJIzEVNOSTI-U-ZRENJANINU
Шта се десило са световима јунака наших омиљених лектира? Шта се десило са световима јунака бајки, прича, песама? Да ли су ти светови нестали? Искрено се надам да нису. И да има још наде. И да има још деце која уместо тражећи Покемоне, проводе летњи распуст тражећи лектире (или књиге које су прилагођене узрасту детета).
Криви смо. Криви смо јер смо и сами навикли да одлажемо обавезе. Одлагање преносимо са колена на колено, као аманет будућим поколењима. Уместо одлагања треба деци (ученицима) преносити другачије навике. За почетак је довољно да, уместо што ћете потражити препричану верзију лектире, повратите дете књизи. Верујем да неће бити лако.
Ако научимо дете да на време цени лепоту писане речи, онда ћемо га научити да цени лепоту света. Верујем да постоје кораци. Важни су они први.

Кораци:
Затворити овај прозор.
Угасити компјутер.
Учланити дете у прву библиотеку.
Истражити библиотеку.
Отићи до књижаре.
Купити лектиру (или књигу која је прилагођена узрасту ученика).
Упалити компјутер.
Наручити/ наћи књиге у пдф формату.
Читати детету.
Допустите да дете чита Вама.

П.С. Поставили смо питање: Зашто ученици не би требало да читају лектиру за време летњег распуста? Одговор: Зато што неће бити принуђени да читају, зато што их нећете свакога дана опомињати да треба да читају, зато што нећете претраживати препричане верзије лектира, зато што ћете детету дати кључ светова маште (чланску карту библиотеке). За једно зашто, 1000 зато. Нађите разлоге, нађите још 1000 зато, довољно пута смо питали “Зашто?”.
 
П.С.С. Ко хоће да уради нешто- нађе начин. Ко не жели ништа да уради-нађе оправдање. Мислим да смо довољно тражили оправдања за нас саме. Пустимо децу да налазе начине да на путу маште налазе светове само њима знане.
Аутор: Јелена Стошић
Извор: uciteljicajelenastosic.blogspot.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама