Zašto učenici ne bi trebalo da čitaju školsku lektiru za vreme letnjeg raspusta?

2 avgusta, 2016

 
NAPOMENA: Pre nego osudite, pročitajte.
Da, dobro ste pročitali naslov. Učenici ne bi trebalo da čitaju lektiru, propisanu Nastavnim planom i programom, za vreme letnjeg raspusta. Ne bi trebalo ni da čitaju. Zašto bi?
Živimo u vremenu informacione ere, gde je učenicima dostupno sve; sve im je na dohvat ruke (kompjuteri, tableti, telefoni) a sve što im je na dohvat ruke mora (naglašavam da mora) da ima internet tačnije vajrles (wireless). U suprotnom je sve ranije naznačeno beskorisno. Kako smo se otuđili ako nam internet omogućava da postanemo bliži? Tako što smo u želji da nepredujemo zaboravili na sve oko nas i ono što nas je zbližavalo. Tako što smo u želji da imamo više, zapravo dobili manje (prisetimo se šta nas je činilo srećnima: DETINJSTVO . Tako što smo u želji da nam svet bude na dohvat ruke zaboravili na lepotu istog.
1327960662_309211185_1-Slike--cASOVI-SRPSKOG-JEZIKA-I-KNJIzEVNOSTI-U-ZRENJANINU
Šta se desilo sa svetovima junaka naših omiljenih lektira? Šta se desilo sa svetovima junaka bajki, priča, pesama? Da li su ti svetovi nestali? Iskreno se nadam da nisu. I da ima još nade. I da ima još dece koja umesto tražeći Pokemone, provode letnji raspust tražeći lektire (ili knjige koje su prilagođene uzrastu deteta).
Krivi smo. Krivi smo jer smo i sami navikli da odlažemo obaveze. Odlaganje prenosimo sa kolena na koleno, kao amanet budućim pokolenjima. Umesto odlaganja treba deci (učenicima) prenositi drugačije navike. Za početak je dovoljno da, umesto što ćete potražiti prepričanu verziju lektire, povratite dete knjizi. Verujem da neće biti lako.
Ako naučimo dete da na vreme ceni lepotu pisane reči, onda ćemo ga naučiti da ceni lepotu sveta. Verujem da postoje koraci. Važni su oni prvi.

Koraci:
Zatvoriti ovaj prozor.
Ugasiti kompjuter.
Učlaniti dete u prvu biblioteku.
Istražiti biblioteku.
Otići do knjižare.
Kupiti lektiru (ili knjigu koja je prilagođena uzrastu učenika).
Upaliti kompjuter.
Naručiti/ naći knjige u pdf formatu.
Čitati detetu.
Dopustite da dete čita Vama.

P.S. Postavili smo pitanje: Zašto učenici ne bi trebalo da čitaju lektiru za vreme letnjeg raspusta? Odgovor: Zato što neće biti prinuđeni da čitaju, zato što ih nećete svakoga dana opominjati da treba da čitaju, zato što nećete pretraživati prepričane verzije lektira, zato što ćete detetu dati ključ svetova mašte (člansku kartu biblioteke). Za jedno zašto, 1000 zato. Nađite razloge, nađite još 1000 zato, dovoljno puta smo pitali “Zašto?”.
 
P.S.S. Ko hoće da uradi nešto- nađe način. Ko ne želi ništa da uradi-nađe opravdanje. Mislim da smo dovoljno tražili opravdanja za nas same. Pustimo decu da nalaze načine da na putu mašte nalaze svetove samo njima znane.
Autor: Jelena Stošić
Izvor: uciteljicajelenastosic.blogspot.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama