Završen sastanak ministra prosvete i srednjoškolaca. Ružić: “Ništa nećemo uvesti nametanjem. Moramo promeniti ustaljene, a nedovoljno kvalitetne prakse u našem obrazovanju.”

Ministar prosvete Branko Ružić sa saradnicima razgovarao je danas u Ministarstvu prosvete sa predstavnicima neformalnog udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“ Lukom Babićem, Doroteom Vasić i Stefanom Markovićem, koji traže da se odustane od zamišljenog koncepta državne mature i za to su podneli peticiju sa 25.000 potpisa.

Lično verujem da je državna matura iskorak u dobrom smeru i da će biti pokretač pozitivnih promena u svim segmentima sistema, jer će svakako promeniti mnoge ustaljene, a nedovoljno efikasne i kvalitetne prakse u našem obrazovanju. Državna matura ima za cilj da olakša upis, smanji stres i unapredi kvalitet obrazovnog sistema. Neće se sigurno uvesti nametanjem i ne sme da bude na uštrb svih onih kojima je namenjena, a to je skoro 66.000 srednjoškolaca. Ono na čemu uvek insistiram je dijalog, potpuna informisanost svih aktera, uz nultu toleranciju na moguća iznenađenja“, rekao je ministar Ružić.

Ministar je rekao da ne treba dozvoliti da se pitanje državne mature ispolitizuje. Takođe je upitao učenike da mu navedu ime osobe iz Ministarstva koja im je, kako je plasirano u medijima, navodno kazala, da što se tiče državne mature „oni se ništa ne pitaju“ kako bi snosila sankcije. Predstavnici neformalnog udruženja „I mi se pitamo“ naveli su da ta osoba nije iz Ministarstva.

Oni su zatražili prelazni period za uvođenje državne mature i doneli su listu sa pitanjima o državnoj maturi, na koja će im odgovoriti Ministarstvo prosvete, ali su se i složili, nakon razgovora, da je veliki broj pitanja otvoren zbog loše informisanosti.

Mi razumemo vašu poziciju, da se nađe najbolje rešenje. Mi smo tu da vam pomognemo, da budemo konstruktivna strana u dijalogu i da zajedno nađemo najbolje moguće rešenje. Mi smo deca koja žele da ostanu u Srbiji “, naveo je Luka Babić.