Због дискриминације у просвети, друго полугодиште почеће штрајком упозорења у 150 школа

16 јануара, 2022

У око 150 школа у Војводини друго полугодиште почеће штрајком упозорења због дискриминације просветних радника у Сенти, пише 021.rs.

Реч је о установама на територији покрајине у којима Независни синдикат просветних радника Војводине (НСПРВ) има чланство, углавном у Зрењанину, Сомбору, Суботици и Панчеву.

Повод за штрајк је то што просветним радницима у Сенти који су чланови овог синдиката и који су тужили општину, још увек није исплаћен дуг за путне трошкове.

Из НСПРВ подсећају да је након указивања на незаконито понашање тамошњих власти, локална власт донела одлуку да поменуте трошкове исплаћује свима осим члановима синдиката, који су после неуспелих преговора решили да траже правду на суду.

“Иако је досадашњим исплатама јасно признала одговорност за тренутно стање, од наших колеге захтевају да сами плате судске трошкове, па ће тада и они испунити своју обавезу. Кажу да су им скупи судски трошкови и да им неће остати новца за друге потребе, али не кажу колико новца су буџету ‘уштедели’ јер годинама нису плаћали оно што по закону морају, али и где је тај новац годинама завршавао. Локалне власти у Сенти знају да ће их одуговлачење само додатно коштати, односно да ће покушај ‘дисциплиновања’ наших чланова коштати буџет додатне милионе динара. У демократским земљама власти које непотребно расипају јавни новац не би дуго трајале. Сигурни смо да ће им грађани Сенте све ово запамтити”, пише у саопштењу синдиката.

Најављују да ће, уколико штрајк упозорења не буде дао резултате, доћи до даље радикализације штрајка и протеста.

Подсетимо, како је 021.рс раније писао 110 чланова НСПРВ који су у новембру 2020. године тужили Општину Сента због неисплаћивања накнада за долазак и одлазак на рад једини су у Сенти којима се не исплаћују путни трошкови. Представници синдиката оценили су да надлежни на овај начин кажњавају оне који су тражили своја права и због којих је заправо и покренута читава прича, па су и други запослени добили накнаде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама