Zbog nasilja u školi kazna i za prosvetne radnike?

7 februara, 2016

 

Primeri iz medija tek povremeno pale crveni alarm da je vršnjačko nasilje u porastu. Da se slučaj poput četrnaestogodišnjeg Alekse Jankovića, koji je posle višemesečnog maltretiranja školskih drugova izvršio samoubistvo, ne bi ponavljao, pokrenuta je inicijativa za donošenje zakona koji bi nosio njegovo ime.

nasilje
Predviđene su novčane kazne za roditelje i suspenzije za učenike.

Profesorka na Pravnom fakultetu Dragana Ćorić kaže da je ovo problem koji treba da zanima svakog.
“Ovo je zaista stvar svih nas i verovatno nemamo ni vi ni ja pojma koliko ima tih tihih heroja koji trpe stravično nasilje, koji trpe psihičko nasilje, i koji su već na korak da učine ono najgore, a mi moramo da im damo na ovaj način ohrabrenje da to ne urade i da nastave da žive normalan život i da škole postoje zbog onoga što jeste osnovna funkcija škole – učenje i druženje”, kaže Dragana Ćorić.
Prvi put kazne i za prosvetne radnike. Inicijativa, pored ostalog, predviđa oduzimanje licence za rad.
Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola kaže da niko nema pravo da sakriva vršnjačko nasilje i da “zabija glavu u pesak”.
“Svako treba da snosi odgovornost za ono što je uradio, ali zabraniti rad, ja mislim da je izuzetno rigorozno”, ističe Antić.
Na inicijativu je reagovao Parlament. Nacrt će resorni odbor razmatrati sledeće nedelje.
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da se tu ne radi o jednom jedinom zakonu već o inicijativi za izmenu mnogobrojnih zakona.
“Na koji način doneti pravilne dopune i izmene zakona koje spadaju u nadležnost i Ministarstva prosvete, ali jednako i Ministarstva za lokalnu uparavu, Ministarstva za rad? Ubeđena sam da će to biti i Ministarstvo pravde jer su predložene određene izmene i u prekršajima. Uključićemo i Zaštitnika građana”, kaže Gojkovićeva.
Donošenje zakona jeste korak u dobrom smeru, ocenju psiholozi. Ipak, pojedinačne akcije, smatraju, neće doneti željeni efekat. Deca se, kažu, moraju suočiti sa ovim problemom.
Psiholog Prvoslav Plavišić ukazuje da roditelji dece koja su agresivna nisu pozivani da preduzmu nešto
“Ne odazivaju se, ne dolaze, misle da je njihovo dete dobro i da je to jedan konflikt koji će da prođe, a nije tako. Nastavnici, u svojoj brizi za gradivom i faktografskim znanjem u školi, zanemaaruju međusobne odnose”, upozorava Plavišić.
Kada bi mogao da se nađe pred poslanicima, u Parlamentu ne žele da licitiraju.

 
Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


15 komentara na "Zbog nasilja u školi kazna i za prosvetne radnike?

 1. Darko kaže:

  Kazna na prvom mestu za izgrednika iste i to u svakom obliku koji je moguć. Potom, pod obavezno i za roditelje i ka njima pre svega finansijska. Ukoliko lice ponavlja nasilje u bilo kom obliku izopštiti ga iz škole i uputiti na privatne. Danas postoje privatne i osnovne i srednje škole, pa kada se roditelji u svoj muci napate finansiranjem iste mislim da će ga dovesti u red. Ukoliko ni to ne da rezultata postoje ustanove, kazneno popravni domovoi kako za mlade tako i za one punoletne.
  Dokle god decu pravdamo i tražimo razloge u drugima njima samo škodimo u najdubljem smislu. Razlog uvek leži u nama, tj. razlog za ponašanje naše dece ležu u njima samima i korelaciji sa svojim okruženjem, roditeljima pre svega. Naš mikro svet odražava njihovo funkcionisanje u makro svetu. Tek onda dolazi država, neuređenje iste, nefunkcionalnost i ova eutanazija čovečnosti, morala i integriteta čoveka kroz razne idiotske i morbidne rijaliti programe i tv kanale ili mnovinske listove, da ih ne reklamiram. Ako iskorenimo zlo i tamu kojom smo dozvolili da nas okruže i kojoj se sami okružujemo, da bismo se uklopili u društvo, ne može nam biti bolje i ne možemo biti slobodni u svoj punoći slobode. Ili tama ili svetlost.
  Ja sam uvek za svetlost.

  1. Nenad1975 kaže:

   Prijatelju batina iz raja izasla jer hocemo da imaju svoja prava deca ako neka imaju ali kada odrastu i imaju svojih 18 leta do tada udri bolje ti njega nego on tebe

   1. Milena kaže:

    Prvo i osnovno-roditelji. Njih treba kaznjavati. Zasto niko ne kaze ” Oduzecemo decu roditeljima” , nego svi u glas ” Oduzecemo licencu prosvetnim radnicima”? Ko je ovde lud?!

    1. gradjanin kaže:

     A kome ce uzeti licencu kad ucenici maltretiraju nastavnike? Jer ucenik sme nastavnika , a nastavnik mora da trpi, jer oni znaju svoja prava a ne znaju svoje obaveze

    2. Maja kaže:

     Tačno tako! Uvek je škola kriva, a porodica se retko pomene, osim u kontekstu prava roditelja da se bune, čak im je u jednom momentu odobreno da prisustvuju nastavi (zašto? Koliko su stručni da daju ocenu časa? Zašto im ne dozvolimo da prisustvuju operacijama ili da ocene odluke suda?). Roditelji su primarno odgovorni za siledžijsko i nevaspitano ponašanje dece, i škola sve i da ima veće ingerencije i motiv i da ima bolje kadrove ništa ne može bez porodice. Ovo je još izraženije tamo gde su ovolika prava data i deci i roditeljima.

    3. Tijana B kaže:

     Deca provode u skoli vise vremena nego sa roditeljima.

  2. Sandra kaže:

   Bravo za komentar Darko..u pravu ste..

 2. DUŠICA kaže:

  debele novčane kazne za roditelje, za početak, a slanje dece u kazneno popravni dom, ako se nastavi vršnjačko nasilje

 3. Teodor kaže:

  Najveći krivac za sve ovakve i slične užasne pojave je država koja decenijama preduzima sve da se ovakvo nešto dešava. Njihove kozmetičke mere i “evropski zakoni” samo pogoršavaju očajno stanje u srpskoj prosveti. Sledeći krivac je Ministarstvo prosvete sa svojim ministrima s koca i konopca i svojim sumanutim “frankeštajn reformama” koje su samo umnožavale i produbljivale probleme umesto da ih temeljno rešavaju kalemeći nečije sulude eksperimente na naše bolesno školstvo. Tek posle ovih glavnih krivaca mogu se kriviti roditelji i nastavnici.Pogotovu se krivica ne može biti pripisivana deci jer
  ona najviše ispaštaju bilo da su nasilnici, bilo da su žrtve.

 4. Rebeka kaže:

  Tesko ce to biti ostvarljivo kada deca buljera i vidjenih ljudi tuku obicne smrtnike.

 5. Goran kaže:

  Nažalost nekim kolegama zaista treba oduzeti licencu evo nekih primera kasni na čas ! Dežurni nastavnjik koji ima uglavnom nastavu u vreme dežurstva mora na svoj čas ,a kolega u zbornici ispija kafu i smenjuje vlast.Još gora varijanta ne pojavljuje se na dežurstvu jer je zauzet nekim važnim poslovima ,miljenik je direktora i ne pada mu na pamet da se nešto raspravlja sa učenicima jer to nije njegov nivo .Nastavnik koji nema veze sa učenicima ne predaje im ,nije dežuran ,okreće glavu kada vidi da se dešava neka ne dozvoljena radnja eto to su primeri koje treba sankcionisati ,A nekog ko svoje dežurstvo pošteno odradi pokušava da održi dsciplinu među đacima a nema nikakve instrumente kojima bih sprečio tuče do brutalnosti nego samo da evidentira u knjizi dežurstva ,napiše izveštaj ,učenike preda stručnoj sližbi .A još jedan veliki promašaj što ne postoje protokoli za rešavanje kada dođe do tih eskalacija nasilja .Sad će neko odmah na ovo moje zapaožanje da prokomentariše pa piše u zakonu ,MA NEMOJ ko je ikada nastavncima koji treba da dežuraju održao neku vrstu ovakvog predavanja ,kako bih znao šta u kojoj situaciji sme da primeni ,koje su njegova ovlašćenja .Pa ako oni znaju za prava trebalo bih i nastavnik zna za svoja .

  1. Cile kaže:

   Svaki pismen nastavnik već zna sva svoja prava i obaveze, pošto pišu u zakonu (sic!); problem je što su mu tim propisima vezane ruke pa ne sme ni ocenu iz vladanja da smanji a da mu neko ne zakuca na vrata. I dokle god je u društvu trend da onaj sa političkom i rođačkom vezom, kao i sa više novca, ima prednost i zaleđinu, dotle će se nepravda odražavati u svim delovima društva, u obliku manjeg ili većeg nasilja. Sve ovo već vidimo u preduzećima i organizacijama, škola je samo ogledalo s mlađim glumcima.

 6. vesna kaže:

  Najgora stvar je to sto nastavnik koji odgovorno dezura, reaguje kada vidi nesto nedolicno, opomene ucenike, uputi ih na razgovor kod pedagoga ili odeljenskog staresine, a oni, umesto da iskritikuju dete
  ,ismevaju nastavnika pred tim detetom. ili jos gore, podrzavaju neke ucenike da provociraju nastavnike koji im nisu po volji, da nastavnik napravi neki prekrsaj,zbog koga bi ostao bez posla. prosvetni sam radnik, koji je licno doziveo da njegovo dete danima biju drugi ucenici, da se redovno prijavljuje pedagogu i razrednoj, da nikad ne saslusaju ni mene kao roditelja ni kolegu, nego uvek stite napadace, da sam morala da odvedem dete u bolnicu, pa u SUP da prijavim nasilje. Tek posle toga, nasilje je prestalo,ali na nagovor razredne i pedagoga, dete je totalno iskljuceno iz odeljenja, ali za svaku sitnicu trce da ga prijave. tvrdim da bi pojedini nastavnici trebalo da ostanu bez licence. kad bi jedan bio tako kaznjen, sledeci bi razmislio dobro, pre nego sto pocne da se igra tudjim zivcima i zdravljem.ves

 7. neko kaže:

  Imam cerku prvak je krenula je kuci iz skole,preko skolskog dvorista jedan iz cetvrtog koji je jurio ko muva bez glave naleteo je na nju i pala je, razbila je usta i rascepala ih, umesto da joj pomogne pobegao je, dezurnog ucitelja ni na vidiku nije bilo.Tako da sve polazi od kuce,ali krivi su i nastavnici jer ih nema./

  1. Doris kaže:

   Dežurni nastavnik je to samo za vreme odmora, a onda mora na čas. kao vi to zamišljate?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama