Због насиља у школи казна и за просветне раднике?

7 фебруара, 2016

 

Примери из медија тек повремено пале црвени аларм да је вршњачко насиље у порасту. Да се случај попут четрнаестогодишњег Алексе Јанковића, који је после вишемесечног малтретирања школских другова извршио самоубиство, не би понављао, покренута је иницијатива за доношење закона који би носио његово име.

nasilje
Предвиђене су новчане казне за родитеље и суспензије за ученике.

Професорка на Правном факултету Драгана Ћорић каже да је ово проблем који треба да занима сваког.
“Ово је заиста ствар свих нас и вероватно немамо ни ви ни ја појма колико има тих тихих хероја који трпе стравично насиље, који трпе психичко насиље, и који су већ на корак да учине оно најгоре, а ми морамо да им дамо на овај начин охрабрење да то не ураде и да наставе да живе нормалан живот и да школе постоје због онога што јесте основна функција школе – учење и дружење”, каже Драгана Ћорић.
Први пут казне и за просветне раднике. Иницијатива, поред осталог, предвиђа одузимање лиценце за рад.
Милорад Антић из Форума средњих стручних школа каже да нико нема право да сакрива вршњачко насиље и да “забија главу у песак”.
“Свако треба да сноси одговорност за оно што је урадио, али забранити рад, ја мислим да је изузетно ригорозно”, истиче Антић.
На иницијативу је реаговао Парламент. Нацрт ће ресорни одбор разматрати следеће недеље.
Председница Скупштине Србије Маја Гојковић каже да се ту не ради о једном једином закону већ о иницијативи за измену многобројних закона.
“На који начин донети правилне допуне и измене закона које спадају у надлежност и Министарства просвете, али једнако и Министарства за локалну упараву, Министарства за рад? Убеђена сам да ће то бити и Министарство правде јер су предложене одређене измене и у прекршајима. Укључићемо и Заштитника грађана”, каже Гојковићева.
Доношење закона јесте корак у добром смеру, оцењу психолози. Ипак, појединачне акције, сматрају, неће донети жељени ефекат. Деца се, кажу, морају суочити са овим проблемом.
Психолог Првослав Плавишић указује да родитељи деце која су агресивна нису позивани да предузму нешто
“Не одазивају се, не долазе, мисле да је њихово дете добро и да је то један конфликт који ће да прође, а није тако. Наставници, у својој бризи за градивом и фактографским знањем у школи, занемаарују међусобне односе”, упозорава Плавишић.
Када би могао да се нађе пред посланицима, у Парламенту не желе да лицитирају.

 
Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


15 коментара на "Због насиља у школи казна и за просветне раднике?

 1. Дарко каже:

  Казна на првом месту за изгредника исте и то у сваком облику који је могућ. Потом, под обавезно и за родитеље и ка њима пре свега финансијска. Уколико лице понавља насиље у било ком облику изопштити га из школе и упутити на приватне. Данас постоје приватне и основне и средње школе, па када се родитељи у свој муци напате финансирањем исте мислим да ће га довести у ред. Уколико ни то не да резултата постоје установе, казнено поправни домовои како за младе тако и за оне пунолетне.
  Докле год децу правдамо и тражимо разлоге у другима њима само шкодимо у најдубљем смислу. Разлог увек лежи у нама, тј. разлог за понашање наше деце лежу у њима самима и корелацији са својим окружењем, родитељима пре свега. Наш микро свет одражава њихово функционисање у макро свету. Тек онда долази држава, неуређење исте, нефункционалност и ова еутаназија човечности, морала и интегритета човека кроз разне идиотске и морбидне ријалити програме и тв канале или мновинске листове, да их не рекламирам. Ако искоренимо зло и таму којом смо дозволили да нас окруже и којој се сами окружујемо, да бисмо се уклопили у друштво, не може нам бити боље и не можемо бити слободни у свој пуноћи слободе. Или тама или светлост.
  Ја сам увек за светлост.

  1. Nenad1975 каже:

   Prijatelju batina iz raja izasla jer hocemo da imaju svoja prava deca ako neka imaju ali kada odrastu i imaju svojih 18 leta do tada udri bolje ti njega nego on tebe

   1. Milena каже:

    Prvo i osnovno-roditelji. Njih treba kaznjavati. Zasto niko ne kaze ” Oduzecemo decu roditeljima” , nego svi u glas ” Oduzecemo licencu prosvetnim radnicima”? Ko je ovde lud?!

    1. gradjanin каже:

     A kome ce uzeti licencu kad ucenici maltretiraju nastavnike? Jer ucenik sme nastavnika , a nastavnik mora da trpi, jer oni znaju svoja prava a ne znaju svoje obaveze

    2. Maja каже:

     Tačno tako! Uvek je škola kriva, a porodica se retko pomene, osim u kontekstu prava roditelja da se bune, čak im je u jednom momentu odobreno da prisustvuju nastavi (zašto? Koliko su stručni da daju ocenu časa? Zašto im ne dozvolimo da prisustvuju operacijama ili da ocene odluke suda?). Roditelji su primarno odgovorni za siledžijsko i nevaspitano ponašanje dece, i škola sve i da ima veće ingerencije i motiv i da ima bolje kadrove ništa ne može bez porodice. Ovo je još izraženije tamo gde su ovolika prava data i deci i roditeljima.

    3. Tijana B каже:

     Deca provode u skoli vise vremena nego sa roditeljima.

  2. Sandra каже:

   Bravo za komentar Darko..u pravu ste..

 2. DUŠICA каже:

  debele novčane kazne za roditelje, za početak, a slanje dece u kazneno popravni dom, ako se nastavi vršnjačko nasilje

 3. Теодор каже:

  Највећи кривац за све овакве и сличне ужасне појаве је држава која деценијама предузима све да се овакво нешто дешава. Њихове козметичке мере и “европски закони” само погоршавају очајно стање у српској просвети. Следећи кривац је Министарство просвете са својим министрима с коца и конопца и својим суманутим “франкештајн реформама” које су само умножавале и продубљивале проблеме уместо да их темељно решавају калемећи нечије сулуде експерименте на наше болесно школство. Тек после ових главних криваца могу се кривити родитељи и наставници.Поготову се кривица не може бити приписивана деци јер
  она највише испаштају било да су насилници, било да су жртве.

 4. Rebeka каже:

  Tesko ce to biti ostvarljivo kada deca buljera i vidjenih ljudi tuku obicne smrtnike.

 5. Горан каже:

  Нажалост неким колегама заиста треба одузети лиценцу ево неких примера касни на час ! Дежурни наставнјик који има углавном наставу у време дежурства мора на свој час ,а колега у зборници испија кафу и смењује власт.Још гора варијанта не појављује се на дежурству јер је заузет неким важним пословима ,миљеник је директора и не пада му на памет да се нешто расправља са ученицима јер то није његов ниво .Наставник који нема везе са ученицима не предаје им ,није дежуран ,окреће главу када види да се дешава нека не дозвољена радња ето то су примери које треба санкционисати ,А неког ко своје дежурство поштено одради покушава да одржи дсциплину међу ђацима а нема никакве инструменте којима бих спречио туче до бруталности него само да евидентира у књизи дежурства ,напише извештај ,ученике преда стручној слижби .А још један велики промашај што не постоје протоколи за решавање када дође до тих ескалација насиља .Сад ће неко одмах на ово моје запаожање да прокоментарише па пише у закону ,МА НЕМОЈ ко је икада наставнцима који треба да дежурају одржао неку врсту оваквог предавања ,како бих знао шта у којој ситуацији сме да примени ,које су његова овлашћења .Па ако они знају за права требало бих и наставник зна за своја .

  1. Cile каже:

   Svaki pismen nastavnik već zna sva svoja prava i obaveze, pošto pišu u zakonu (sic!); problem je što su mu tim propisima vezane ruke pa ne sme ni ocenu iz vladanja da smanji a da mu neko ne zakuca na vrata. I dokle god je u društvu trend da onaj sa političkom i rođačkom vezom, kao i sa više novca, ima prednost i zaleđinu, dotle će se nepravda odražavati u svim delovima društva, u obliku manjeg ili većeg nasilja. Sve ovo već vidimo u preduzećima i organizacijama, škola je samo ogledalo s mlađim glumcima.

 6. vesna каже:

  Najgora stvar je to sto nastavnik koji odgovorno dezura, reaguje kada vidi nesto nedolicno, opomene ucenike, uputi ih na razgovor kod pedagoga ili odeljenskog staresine, a oni, umesto da iskritikuju dete
  ,ismevaju nastavnika pred tim detetom. ili jos gore, podrzavaju neke ucenike da provociraju nastavnike koji im nisu po volji, da nastavnik napravi neki prekrsaj,zbog koga bi ostao bez posla. prosvetni sam radnik, koji je licno doziveo da njegovo dete danima biju drugi ucenici, da se redovno prijavljuje pedagogu i razrednoj, da nikad ne saslusaju ni mene kao roditelja ni kolegu, nego uvek stite napadace, da sam morala da odvedem dete u bolnicu, pa u SUP da prijavim nasilje. Tek posle toga, nasilje je prestalo,ali na nagovor razredne i pedagoga, dete je totalno iskljuceno iz odeljenja, ali za svaku sitnicu trce da ga prijave. tvrdim da bi pojedini nastavnici trebalo da ostanu bez licence. kad bi jedan bio tako kaznjen, sledeci bi razmislio dobro, pre nego sto pocne da se igra tudjim zivcima i zdravljem.ves

 7. neko каже:

  Imam cerku prvak je krenula je kuci iz skole,preko skolskog dvorista jedan iz cetvrtog koji je jurio ko muva bez glave naleteo je na nju i pala je, razbila je usta i rascepala ih, umesto da joj pomogne pobegao je, dezurnog ucitelja ni na vidiku nije bilo.Tako da sve polazi od kuce,ali krivi su i nastavnici jer ih nema./

  1. Doris каже:

   Dežurni nastavnik je to samo za vreme odmora, a onda mora na čas. kao vi to zamišljate?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама