Збрка око краја школске године

30 маја, 2020

Збрка око краја школске године: Поједини наставници и даље шаљу лекције и контролне

Foto: Canva

Поједине школе обавестиле су ђаке да ће градиво ипак учити до 16. јуна. Родитељи су огорчени, док у Министарству просвете тврде да настава није обавезна.

“Драга децо, ово је наш последњи час онлајн наставе”, овим речима опростили су се у петак предавачи који су два и по месеца на телевизији држали наставу ђацима основних и средњих школа.

Иако су родитељи очекивали сличну “одјаву” и од наставника који су путем платформи слали лекције, то се није догодило, пишу “Новости”. Упркос томе што су просветне власти током протекла два и по месеца говориле да се настава завршава 29. маја, а да у јуну посла имају само они који хоће да поправе оцене и матуранти, многи родитељи су последњих дана добијали поруке од наставника у којима пише да је завршена ТВ настава, али не и онлајн настава, те да ће наставити да шаљу лекције и задатке.

На питање да ли гимназијалци од понедељка имају наставу, Александар Марков из Форума београдских гимназија, каже:

“То је питање од милион долара. Ако слушате изјаве министра у последња два месеца – немају. Међутим, испада да то и није баш тако. Ми смо добили допис који је ‘и овамо и онамо’, па су га сви протумачили да треба и даље да се ради. То је скандалозно.”

Сазнање да ће онлајн настава, уместо до 29. маја, трајати до 16. јуна изавало је огорчење родитеља.

“Све сам организовала према најавама да летњи одмор почиње 1. јуна, хтела сам да пошаљем децу на село, а ја да почнем да радим. У мају смо и ја и муж искористили одморе како бисмо с децом пратили наставу. Ово ми је пореметило све планове. Не знам ни ко ће да их чува ни како ће да прате лекције које учитељица шаље путем Вајбера”, каже мајка чија кћерка иде у трећи разред, а син је првак.

Поједини наставници у вишим разредима основне школе и средњим школама најавили су и онлајн контролне задатке и провере знања. Једна мама из Зрењанина, која има троје школараца, рекла је да ће њена кћерка у гимназији и друга у основној школи у јуну имати контролне задатке.

У Министарству просвете, међутим, објашњавају да “слање лекција и контролних задатака од 1. јуна путем платформи није обавезно”.

“Ми смо оставили могућност да, ако неко то жели, може да уради. Али, обавеза не постоји. Наставе од понедељка нема, а у школу долазе само деца која желе да поправе оцене”, каже за “Новости” Милан Пашић, помоћник министра просвете за основно образовање.

Директори школа тврде да поступају према школском календару који је недавно измењен и да наставници морају имати активности до 16. јуна, јер имају обавезан број часова које морају одржати.

Извор:Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама