“Želimo vam uspešno ćutanje na sva poniženja koja doživljavate”

20 juna, 2020

U nastavku se nalazi potpuno izmišljen, a aktuelnim događajima inspirisan “dopis” osnovnim školama čiji je autor Maja Bugarčić.

OSNOVNIM ŠKOLAMA
Direktorima osnovnih škola

Predmet: Zaključci, komentari i dalja uputstva u pogledu maturskih ispita

Poštovani/a,

Nakon uspešno izvedenih maturskih ispita, čime je Ministarstvo još jednom pokazalo da može i hoće da se bori u teškim vremenima, u produžetku su dati zaključci vezani za maturske ispite, kao i obaveštenja o daljim dešavanjima, kaznama i nagradama.

I pored besprekorne organizacije ispita od strane Ministarstva, desili su se propusti, za koje napominjemo da nisu odgovornost Ministarstva već nastavnika i direktora, a koji se odnose najpre na organizaciju i realizaciju otvaranja kesa sa testovima, i slanje video sadržaja u kojima je isto zabeleženo.

1. Na nekoliko snimaka otvaranja kesa, jasno se vide lica koja se slikaju („selfi“) ispred kesa sa testovima, iako je slikanje testova ili površine u neposrednoj blizini testova bilo najstrože zabranjeno. Takođe, na jednom snimku iz škole u Novom Sadu vidi se gospođa sa upadljivo velikim grudnjakom, i postoje osnovane sumnje da je u istom iznela nekoliko testova izvan sobe za otvaranje kesa, prateći proceduru od prethodnih godina. U toku je istraga, i dotična gospođa će biti dodatno kažnjena zbog neoriginalnosti.

U jednoj školi u Trsteniku se na snimku vidi da lice, za koje se pretpostavlja da je sajlama vezano, koje iz visine snima kese sa testovima. Ovo ne odgovara uputstvima za snimanje kesa, i čim dotično lice bude skinuto sa sajli biće kažnjeno.

Iz osam beogradskih škola, umesto video snimka otvaranja kesa, poslati su privatni snimci kojima se otvaranje kesa izvrgava ruglu (npr. pevanje dečije pesme „Ja sam kesa Desa“, nastavnici koji se oblače u velike kese za smeće i sl.). U toku je istraga, i lica za koja se ustanovi da su učestvovala u nepravilnom snimanju testova ili da su se šalila na račun otvaranja kesa biće najstrože kažnjena. Kazne će, u zavisnosti od težine počinjenog dela, podrazumevati obavezu rešavanja jednog, dva ili sva tri maturska testa. Naredne tri zarade konkretnih nastavnika će biti korigovane shodno osvojenim poenima.

2. Kako je tokom sva tri dana polaganja dolazilo do istih problema – stavljanja radova u pogrešne kese i cepanja bar-kodova na kesama, Ministarstvo je odlučilo da tokom jula organizuje tim bilding na Goču, gde će nastavnici imati pokazne vežbe sa ubacivanjem radova u kese. Cilj je da se, u što kraćem roku, što više radova spakuje u odgovarajuće kese, pri čemu će svakom timu biti dodeljeno lice čiji zadatak će biti da članove tima zbuni, i navede ih da radove stave u pogrešne kese, ili da neispunjene testove pomešaju sa ispunjenim. Vežbe će se usložnjavati, tj. u početku će postojati samo dve kese bez bar kodova, kao i dve gomile testova, pri čemu će nastavnici morati da svaki test otvore (dimenzija A3), zatim da po četiri testa poređaju jedan do drugog (dimenzija A2), nakon čega će biti dužni da ih urolaju i saviju ih na dimenziju male sveske (dimenzija A5), a zatim da ih stave u kesu broj jedan, odnosno dva, zavisno od instrukcija. Timovi koji ostanu u igri nastaviće vežbe, sve do najsloženije – ređanja radova u kese sa bar-kodovima, uz potpisivanje, sečenje kesa tačno po ivicama itd. Svaki član tima koji pobedi dobija na poklon jednu kesu i deset neispunjenih testova od prošle školske godine.

3. Zbog čestih curenja testova, od školske 2020/2021. godine biće uvedeno obavezno curenje jednog od tri testa. Curenje se mora dogoditi najkasnije jedan sat pre početka polaganja konkretnog testa (pri čemu je poželjno da se dogodi i ranije), a okrug u kojem će se curenje javiti biraće se javnim žrebom pred kamerama, kako bi ovaj postupak bio u potpunosti transparentan.

Način na koji će test procuriti neće biti određen, a najkreativnija rešenja će biti nagrađena. Poželjan je timski rad, tj. uključivanje roditelja i učenika u osmišljavanje načina curenja testa. Organizacija snimanja otvaranja kesa za konkretni test zavisiće od odabranog načina curenja, i mora biti u potpunoj harmoniji i sinhronizaciji sa istim.

4. S obzirom da srednje škole u Srbiji tradicionalno dobijaju ocenu približnu školama u najrazvijenijim evropskim i američkim državama, i da je sve više stranih državljana koji hrle u Srbiju kako bi dobili bar deo savremenog i primenjivog znanja koje naše škole pružaju, jasno je da maturski ispiti moraju biti teški, kako bi se napravio ozbiljan odabir kandidata koji su zaslužili da tako dobre škole uče o teretu budžeta. Stoga je Ministarstvo rešilo da kesama sa simbolom konkretne škole, kao i ukoričenim testovima od prethodnih deset godina, nagradi nastavnike koji su u ovogodišnjem testu smislili najteža pitanja, pri čemu se nagrada udvostručuje za nastavnike na čije pitanje nije odgovorio nijedan đak njegovoj školi.

Nastavnici koji su smislili pitanja na koja je odgovorilo preko 85% učenika u Srbiji biće najstrože kažnjeni, i biće im zabranjeno dalje angažovanje na izradi testova.

Želimo vam uspešno ćutanje na sva poniženja koja doživljavate.

Srdačno,

Vaše Ministarstvo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama