Знате ли колико дуго беби треба да изговори своју прву реч?

Бебе почињу да развијају говор врло рано, а већ у шестом месецу живота много тога што им се говори потпуно и разумеју. До свог првог рођендана бебе се највише фокусирају на изговор речи које најчешће чују, показало је истраживање.

Истраживање на Институту за проучавање мозга у Вашингтону открило је да бебе тренирају реч коју желе да изговоре и много пре него што им то и успе.

Слушајући родитеље, с којима проводе највише времена, бебе се фокусирају на речи које им се чине као најједноставније, а доказано је да бебин мозак покушава да схвати како се правилно изговарају одређене речи. Неинвазивним снимањем утврђено је и да је део дететовог мозга задужен за планирање покрета говорног апарата врло активан кад слуша родитеље. Родитељи су приликом тестирања наизменично говорили матерњим и шпанским језиком.

Код беба до седмог месеца живота регије у мозгу активирале су се кад су чуле родитељски глас, без обзира на то којим језиком су тада говорили.

Код деце старије од седам месеци уочена је повећана активација посматраних подручја у мозгу кад су родитељи говорили на матерњем језику.

Сврха овог истраживања била је да упозори родитеље на важност разговора с бебама већ од њихових првих дана.

Извор: Супер жена