Знате оно – насред продавнице дрека и лупање ногама само зато што нећемо да му купимо играчку или слаткиш?

27 јуна, 2019

Знате оно – насред продавнице дрека и лупање ногама само зато што нећемо да му купимо играчку или слаткиш?

Сигурно сви родитељи некада доживе напад тврдоглавости код свог детета који заиста може изгледати страшно. Знате оно: насред продавнице дрека и лупање ногама само зато што нећемо да му купимо играчку или слаткиш? Ваше надобудно дете може направити целу сцену, а ви би најрадије пропали у земљу, јер појма немате како би га умирили.

Који су узроци тврдоглавог понашања и како дете смирити?
Чињеница је да је тврдоглавост у старости од 2, 3 године некако нормална појава. Можда вам се чини чудно, али је тако.
У 2. години живота дете почиње постајати самостално. Почиње обликовати свој властити свет у којем почне откривати своје способности и при томе открије да много тога већ може и зна само. Све ћешће од њега чујемо речи – сам(а) ћу, јер је заиста и све више самоуверено.

Детету не иде наравно увек све по плану и ту се покажу последице: љуто је и узнемирено, лупа ногама, дере се, у најгорем случају се чак баца на под где наставља своју побуну. Морате схватити да дете то не ради зато да би вас наљутило или вам по сваку цену контрисало. На тај начин оно изражава очај због свог неуспеха. Очајно је, јер не иде све тако као што је очекивало или што не може добити то, што би волело.

Како реаговати?
Иако сте шокирани, на дететову тврдоглавост никако не одговарајте љутњом и викањем. Најбоље је да му покушате мирно објаснити зашто му нека ствар није успела, односно зашто не може добити то што жели. Ваша близина и осећај да га разумете и волите, помагаће му да спозна да његов неуспех не значи и потпуни пораз. Са мирном реакцијом му дајете пример да љутњом и дреком неће постићи то што жели. Дете мора поред свог света упознати и свет других људи у којем постоје одређена правила. Мора се научити обзирности према другима, прилагођавању и договарању. Једноставно, мора спознати да не може увек добити то што жели, да имају и други људи своје потребе и да се зато мора понекад одрећи неке своје жеље.

Шта можете урадити да ублажите дететову тврдоглавост?
Тврдоглавост уствари и не можемо потпуно спречити, заправо, и не смемо. Она је некакво нужно зло на путу одрастања. Можемо је једино на неки начин мало ублажити или се на њу припремити тако да у кључном тренутку не изгубимо главу. Ако вам се често догађа да дете ухвати тврдоглавост у куповини, држите се одређених договора. Пре него што са њим уђете у продавницу, договорите се шта може изабрати, тј. шта ћете му купити. Тако ће имати јасно зацртане границе и у продавници неће вама манипулисати. Ако му тај дан не намеравате купити ништа, то му објасните раније. Можете му нпр. обећати да ће неку ствар (нпр. шпагете) моћи изабрати сам. Заварајте га послићима који ће му дати осећај важности. Ту стратегију употребите и тада када се напад тврдоглавости већ приближава. Брзо му преусмерите пажњу и заборавиће шта је у ствари хтео постићи. Тврдоглавост се може избећи ако му поставите правила.

Ако намеравате ићи некуд са њим, реците му то већ пре да би се припремио на то. Ако га ометете баш у пола игре постоји велика вероватноћа да ће се побунити и неће хтети никуда. Са тврдоглавошћу се понекад није лако борити, али морате бити стрпљиви и дететов испад поднети што мирније. Вратиће вам се! Тешите се да је тај период пролазан и да ће ускоро доћи време када ће се ваше дете лакше прилагођавати и сукобљавати са светом око себе. Побуна ће се (барем за неколико година) завршити.

Извор: Рингераја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама