Званична забрана постоји, али наставник је немоћан ако ученик користи телефон

5 септембра, 2018

Коришћење мобилних телефона током наставе забрањено, али је пракса другачија. Реч је о лакшој повреди дисциплине за коју се изриче укор или опомена
Забрана доношења мобилних телефона у француским основним школама од септембра актуелизовала је ово питање и код нас. Иако је просветним законима прописано да мобилни телефон мора бити “недоступан” у учионици, пракса је сасвим другачија. Ђаци не само што имају телефоне на часовима, него их често и користе за снимање професора и другара, позиве…
Употреба мобилног телефона на настави спада у лакше повреде дисциплине, за које су предвиђене санкције – опомена, укор разредног старешине или одељенског већа.
Просветни радници су сложни у ставу да се мобилни телефон не сме користити на часу, осим у сврху наставе, али сматрају да не треба забранити да се носи у школу.
Психолог и директор ОШ “Олга Петров” Мерица Буј Бјелогрић каже да свака школа статутом дефинише употребу мобилних телефона.
– Већ две године наши ученици остављају телефон у кутији испред учионице, а када се час заврши, узму га и то одлично функционише – истиче Бјелогрлићева. – Не можемо забранити њихово коришћење, јер имамо децу која путују и треба да се јаве родитељима кад крену и стигну кући. Док нисмо увели ново правило, било је злоупотреба јер су деца снимала час, звала родитеље… Наставник може само да замоли ученика да искључи телефон, али не и да му узме апарат.
Наша саговорница истиче да је забране које се не могу спровести у дело бесмислено уводити. Она додаје да је било родитеља који су инсистирали да дете мора имати мобилни телефон код себе, ако му случајно буде лоше на часу.
– Објаснили смо мајци да је ту наставник, да су се сви родитељи сложили са одлуком – прича Бјелогрлић. – Родитељи су некад већи проблем, јер су деца презаштићена. Тако се догађало да маме и тате зову за време часа, уз објашњење да желе да чују где је дете, иако знају да је час у току.
Директор ОШ “Иван Горан Ковачић” Миомир Драгаш истиче да је тешко у пракси забранити коришћење телефона на часу, додајући да то све зависи од наставника до наставника.
– Званична забрана постоји, али наставник је немоћан ако ученик користи телефон и може само да га опомене – каже Драгаш. – Не би требало уводити потпуну забарану, већ само да се примењује оно што већ постоји.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Званична забрана постоји, али наставник је немоћан ако ученик користи телефон"

  1. Šmrc каже:

    Jao gde mi živimo!
    Pazi ti prosvetne radnike i direktore kako kukaju, prenemažu se i foliraju se.
    Nesposobnjakovići jedni.
    Pa naravno da možete da opomenete, zabranite, uzmete i stavite na sto, naredite da smesta skloni!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама