5 ствари које сваки родитељ треба да зна

јул 13 21:30 2017

 

1. Шта је важно у прва три месеца живота?

Дете се сасвим “буди” у живот у период од два до три месеца живота. Родитељ треба да се побрине да то буђење буде пријатно, обасуто љубављу и пажњом.

 

2. Осећај сигурности

Kада је беби потребна помоћ она плаче. Са шест месеци оно није у могућности да тражи помоћ. Зато их мајке и очеви хране, нунају, успављују, мењају пелене, забављају… Сваки дан им пружамо осећај сигурности, чак и самим тим што смо поред свог детета.

3. Зашто се дете стиди непознатих?

Већ у првој години дете разликује људе из свог окружења и странце. Дете не жели у наручје непознатој особи, И тада тражи маму или тату. То је нормално И инстиктивно понашање. Дете жели да добије релативну слободу кретања, да га за руку држи и води њему блиска особа.
Најчешће, одрасли желе да га ослободе те навике, па га критикују и “приморавају” да буде љубазно. А за дете је најважније да буде безбедно.

4. Сигурност, развој и сазревање

Већ после годину дана дете треба да усвоји неке норме понашања, тако што ће имати родитеља као пример. А то је начин како се дете креће, понаша, имитира…
У случају да дете изгуби родитеља из вида, почеће да плаче, а то је резултат тога што се и родитељи слићно понашају у тим ситуацијама. Такво поношање се развија отприлике око три године. У каснијем животу понашање се мења, на то утиче школа, наставници и друштво.

5. Kако се изборити са дечијим стресом?

Kада се дете сретне са неким проблемом прво се обраћа својој мајци за помоћ. У њеном загрљају се осећа најсигурније. Мајка га храбри, теши, чак и прихвата дететова негативна осећања. колико дође до такве ситуације важно је прихватити к себи дете, саслушати га, и пружити му осећај сигурности.

 

Припремила Слађана Пантовић

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.