Мултипрактик мама или Мама са великим М

11 јула, 2017

Пред данашњу жену, уколико она жели да има успешну каријеру, децу и да буде истовремено посвећена себи и свом физичком и емотивном развоју, стављени су многи изазови. Пре свега онај како све ово заиста и постићи и остати нормалан, срећан и здрав.


Управо о овоме разговарали смо са Алексадром Биртом Илић, психологом, мамом и блогерком. За почетак она нам даје свој став о томе каква је то жена која је Мултипрактик мама.

– Мултипрактик мама је жена која зна шта хоће, уверена је да све може и усуђује се да почне. Она је стрпљива и оптимистична, упорна и неумољива. Планира и поставља приоритете, осим када нема времена за то. Али, она и тада верује у себе и не плаши се да погреши. Јер, мултипрактик мама није савршена. Она греши као и све остале маме, али се труди да себи то не пребаци. Покушава, па падне. Падне, па поново устане. Онда стане па размисли шта следећи пут може другачије. Па настави даље. Мултипрактик мама не ради све како треба, али она ни нема захтев за тим. Многе ствари решава у ходу и труди се да их одради онако како у том тренутку процени да је најбоље. Баш као и све маме – тврди Александра.

Иако неке маме могу бити одличне у организацији времена, обавеза и активности на својим пословима, често се дешава да код куће, када су у питању деца и породица, не стижу све што је испланирано или утврђено распоредном. Александра нам објашњава због чега је то тако.

– За добру организацију времена мама најважнији су стрпљење и дозвола на грешке. За сваку маму корисно је да прихвати да је у току сваког дана у сто наврата могуће да нешто не иде по плану. Са децом је често много тога неизвесно, те је неопходно имати пуно стрпљења да их у свему испратимо, да останемо смирене и на прави начин њима доступне. Такође, кад си мајка ти се изнова увераваш у то колико смо сви у ствари грешна бића. Не постоји школа за родитељство и нико нас не припреми на безброј изазова које подизање детета са собом носи. И то је ок. То је живот. Мултипрактик маме зато себи не пребацују за грешке које чине, јер знају да их то чини само богатијима за нова искуства и нове закључке – истиче Александра.

Ипак постоји начин, ако не да се лакше организујемо, онда да одредимо приоритете и према томе ускладимо свакодневне обавезе и активности. Немогуће је постићи све сад и одмах и Александра говори који су најважнији принципи да то и имплементирмо у наш живот.

– Само деца имају тај луксуз да захтевају нешто “одмах и сад”. Чак и њима ми то не дозвољавамо баш увек. Не може да гледа тв ако је увелико време за спавање. Не може да једе слаткиш ако је време ручка. Мултипрактик маме знају да ретко кад могу да испуне „сад и одмах“ захтев и зато прихватају једну незахвалну, али реалну и неминовну животну филозофију: „Често је потребно мало трпети, да би после дугорочно уживали.“ Свидело се нама то или не, али тако је у животу, а нарочито у родитељству. Уместо „сад и одмах“ боље је размишљати у терминима „чим стигнем“.

Приоритети се иначе постављају по њиховој хитности и важности. Хитни циљеви су они који морају одмах да се решавају, док су важни циљеви они који су нама лично значајни. Добар “тиме манагемент” је онај који подразумева испуњавање приоритета који имају ниску хитност и високу важност. Пренесено на поље мајчинства то се лако може објаснити на конкретним примерима: већи део дана ви проведете задовољавајући потребе детета које су важне, нпр. хигијена, исхрана, здравље, сан. Све оно што би требало још да обавите, а не стижете, очигледно није толико хитно. То су неке активности у којима можда и не уживате па вам не фале пуно, као нпр. прање судова, спремање стана, али то су често и оне активности које вам недостају, али једноставно не постижете да им се посветите: читање књиге, филмови, изласци, фризер – објашњава Александра.

Можда је баш због тога најважнија ствар код потребе за Мултипрактик мајчинством заправо прихватање нове улоге, свега што она носи, првенствено промене које је она донела у односу на свакодненвицу. А затим креирање свог живота у односу на то сазнање.
– За сваку маму би ваљало да зна да она јесте мама пре свега, али не само то. Она је и жена, сестра, ћерка, другарица. Она има и посао, хоби, своје жеље и планове. Иако је у првим годинама након порођаја мало теже искомбиновати све те улоге и оне су тада у великој мери подређене оној мајчинској, то све и даље не значи да мама не може у току дана барем на пар минута да се посвети себи. Срећне су оне мајке које имају бака-сервис, па могу понекад стићи и да изађу или да отпутују. Но, чак и за оне које немају такву помоћ постоје нека решења. Kод свих њих од круцијалног је значаја то да маме не очекују исту врсту нити количину времена за себе које су имале пре родитељства. Многим мамама је успех у току недеље ако оду на једно пиће са другарицама, ако оду саме у неки оближњи шопинг центар или ако на миру могу да уживају код свог фризера. А раније се то подразумевало.

Врло је корисно и ако временом маме пронађу неки хоби. То може бити било која активност којој се посветите једном-два пута недељно и којој се можете посветити неометано. Другим речима, нека то буде активност која је само за вас и која ће моћи да вам да и неке додатне инсентиве за ваше самопоуздање. Јер, уколико себи и другима изнова доказујете да сте само мајка и ништа више, неминовно је да ћете ускоро постати несрећни, са ниском вером у себе – саветује Александра.

Ипак и поред свих метода и начина добре организације времена и себе, постоји нешто што Александра истиче као најважнију ствар.
– Верујте да је улога мајке магична и да мајке могу све. Управо та магија ће вам дати умеће да мултитаскујете и снагу да све задатке изнесете до краја. Свака мама може бити мултитаскинг мама, само ако у то довољно верује, ако себи дозволи да погреши и да после из свега тога нешто ново научи – каже Александра.

Вања Николић

Извор: aska.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама