Multipraktik mama ili Mama sa velikim M

11 jula, 2017

Pred današnju ženu, ukoliko ona želi da ima uspešnu karijeru, decu i da bude istovremeno posvećena sebi i svom fizičkom i emotivnom razvoju, stavljeni su mnogi izazovi. Pre svega onaj kako sve ovo zaista i postići i ostati normalan, srećan i zdrav.


Upravo o ovome razgovarali smo sa Aleksadrom Birtom Ilić, psihologom, mamom i blogerkom. Za početak ona nam daje svoj stav o tome kakva je to žena koja je Multipraktik mama.

– Multipraktik mama je žena koja zna šta hoće, uverena je da sve može i usuđuje se da počne. Ona je strpljiva i optimistična, uporna i neumoljiva. Planira i postavlja prioritete, osim kada nema vremena za to. Ali, ona i tada veruje u sebe i ne plaši se da pogreši. Jer, multipraktik mama nije savršena. Ona greši kao i sve ostale mame, ali se trudi da sebi to ne prebaci. Pokušava, pa padne. Padne, pa ponovo ustane. Onda stane pa razmisli šta sledeći put može drugačije. Pa nastavi dalje. Multipraktik mama ne radi sve kako treba, ali ona ni nema zahtev za tim. Mnoge stvari rešava u hodu i trudi se da ih odradi onako kako u tom trenutku proceni da je najbolje. Baš kao i sve mame – tvrdi Aleksandra.

Iako neke mame mogu biti odlične u organizaciji vremena, obaveza i aktivnosti na svojim poslovima, često se dešava da kod kuće, kada su u pitanju deca i porodica, ne stižu sve što je isplanirano ili utvrđeno rasporednom. Aleksandra nam objašnjava zbog čega je to tako.

– Za dobru organizaciju vremena mama najvažniji su strpljenje i dozvola na greške. Za svaku mamu korisno je da prihvati da je u toku svakog dana u sto navrata moguće da nešto ne ide po planu. Sa decom je često mnogo toga neizvesno, te je neophodno imati puno strpljenja da ih u svemu ispratimo, da ostanemo smirene i na pravi način njima dostupne. Takođe, kad si majka ti se iznova uveravaš u to koliko smo svi u stvari grešna bića. Ne postoji škola za roditeljstvo i niko nas ne pripremi na bezbroj izazova koje podizanje deteta sa sobom nosi. I to je ok. To je život. Multipraktik mame zato sebi ne prebacuju za greške koje čine, jer znaju da ih to čini samo bogatijima za nova iskustva i nove zaključke – ističe Aleksandra.

Ipak postoji način, ako ne da se lakše organizujemo, onda da odredimo prioritete i prema tome uskladimo svakodnevne obaveze i aktivnosti. Nemoguće je postići sve sad i odmah i Aleksandra govori koji su najvažniji principi da to i implementirmo u naš život.

– Samo deca imaju taj luksuz da zahtevaju nešto “odmah i sad”. Čak i njima mi to ne dozvoljavamo baš uvek. Ne može da gleda tv ako je uveliko vreme za spavanje. Ne može da jede slatkiš ako je vreme ručka. Multipraktik mame znaju da retko kad mogu da ispune „sad i odmah“ zahtev i zato prihvataju jednu nezahvalnu, ali realnu i neminovnu životnu filozofiju: „Često je potrebno malo trpeti, da bi posle dugoročno uživali.“ Svidelo se nama to ili ne, ali tako je u životu, a naročito u roditeljstvu. Umesto „sad i odmah“ bolje je razmišljati u terminima „čim stignem“.

Prioriteti se inače postavljaju po njihovoj hitnosti i važnosti. Hitni ciljevi su oni koji moraju odmah da se rešavaju, dok su važni ciljevi oni koji su nama lično značajni. Dobar “time management” je onaj koji podrazumeva ispunjavanje prioriteta koji imaju nisku hitnost i visoku važnost. Preneseno na polje majčinstva to se lako može objasniti na konkretnim primerima: veći deo dana vi provedete zadovoljavajući potrebe deteta koje su važne, npr. higijena, ishrana, zdravlje, san. Sve ono što bi trebalo još da obavite, a ne stižete, očigledno nije toliko hitno. To su neke aktivnosti u kojima možda i ne uživate pa vam ne fale puno, kao npr. pranje sudova, spremanje stana, ali to su često i one aktivnosti koje vam nedostaju, ali jednostavno ne postižete da im se posvetite: čitanje knjige, filmovi, izlasci, frizer – objašnjava Aleksandra.

Možda je baš zbog toga najvažnija stvar kod potrebe za Multipraktik majčinstvom zapravo prihvatanje nove uloge, svega što ona nosi, prvenstveno promene koje je ona donela u odnosu na svakodnenvicu. A zatim kreiranje svog života u odnosu na to saznanje.
– Za svaku mamu bi valjalo da zna da ona jeste mama pre svega, ali ne samo to. Ona je i žena, sestra, ćerka, drugarica. Ona ima i posao, hobi, svoje želje i planove. Iako je u prvim godinama nakon porođaja malo teže iskombinovati sve te uloge i one su tada u velikoj meri podređene onoj majčinskoj, to sve i dalje ne znači da mama ne može u toku dana barem na par minuta da se posveti sebi. Srećne su one majke koje imaju baka-servis, pa mogu ponekad stići i da izađu ili da otputuju. No, čak i za one koje nemaju takvu pomoć postoje neka rešenja. Kod svih njih od krucijalnog je značaja to da mame ne očekuju istu vrstu niti količinu vremena za sebe koje su imale pre roditeljstva. Mnogim mamama je uspeh u toku nedelje ako odu na jedno piće sa drugaricama, ako odu same u neki obližnji šoping centar ili ako na miru mogu da uživaju kod svog frizera. A ranije se to podrazumevalo.

Vrlo je korisno i ako vremenom mame pronađu neki hobi. To može biti bilo koja aktivnost kojoj se posvetite jednom-dva puta nedeljno i kojoj se možete posvetiti neometano. Drugim rečima, neka to bude aktivnost koja je samo za vas i koja će moći da vam da i neke dodatne insentive za vaše samopouzdanje. Jer, ukoliko sebi i drugima iznova dokazujete da ste samo majka i ništa više, neminovno je da ćete uskoro postati nesrećni, sa niskom verom u sebe – savetuje Aleksandra.

Ipak i pored svih metoda i načina dobre organizacije vremena i sebe, postoji nešto što Aleksandra ističe kao najvažniju stvar.
– Verujte da je uloga majke magična i da majke mogu sve. Upravo ta magija će vam dati umeće da multitaskujete i snagu da sve zadatke iznesete do kraja. Svaka mama može biti multitasking mama, samo ako u to dovoljno veruje, ako sebi dozvoli da pogreši i da posle iz svega toga nešto novo nauči – kaže Aleksandra.

Vanja Nikolić

Izvor: aska.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama