Aktivnost prstića pomaže razvoju govora

maj 29 21:59 2017

Naučnici koji proučavaju razvoj dečjeg nervnog sistema, a posebno razvoj govora, otkrili su stimulativno značenje funkcije ruke. Tako je na temelju istraživanja velikog broja dece otkrivena sledeća zakonitost: kada razvoj pokreta prstiju odgovara dobi, razvoj govora takođe je uredan. Kada razvoj fine motorike zaostaje, zaostaje i razvoj govora. Dakle, što su detetovi prstići aktivniji, to se bolje ostvaruje njegov govorni, emotivni i intelektualni razvoj.


Vežbe prstićima potrebno je početi sa izvođenjem u najranijem detinjstvu. Blago milovanje, masiranje i razgibavanje prstića preporučuje se već za šestomesečne bebe. Obratite pažnju na to kako dete manipuliše prstima i ovladava jednostavnim, ali životno važnim veštinama – kako drži čašu, olovku; kako se umiva i pere ruke, veže pertle na cipelama i zakopčava košulju. Ako primetite da ima poteškoća u razvoju fine motorike i govora, vežbajte mu prstiće.

 

Evo nekoliko primera:

 

u igri “prstići se pozdravljaju” dete treba vrhom svakog prsta dotaknuti jagodicu palca

 
• imitacija pokreta: sviranje klavira, šivenje, mešanje šećera u čaju kašičicom

 
• razni oblici i figure, primeri životinja

 
• izrada raznih oblika od plastelina ili testa

 
• slaganje oblika od “šarenih kockica”

 

  • rezanje i lepljenje

Proredila Slađana Pantović

  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.