Брнабић: “Нису сви наставници исто добри, плате по учинку”

август 20 13:30 2017

Влада Србије неће одустати од увођења система платних разреда који треба да омогући да се најбољи награђују, каже премијерка Ана Брнабић.


Она додаје да ће о томе разговарати следеће недеље са сандикатима запослених у просвети и ресорним министром.

Просвета је прва, како каже, која треба да тражи увођење платних разреда, јер у просвети свих 80.000 запослених имају исте плате, а не постоји систем оцењивања квалитета и учинка.

“То је сектор где прво треба да се уведе оцењивање квалитета и учинка. Спремни смо да седнемо са њима и да видимо који су то стандарди квалитета и учинка. Нису све школе у Србији једнако добре и нису сви наставници једнако добри”, рекла је Брнабић новинарима у Београду.

Она је нагласила да најбољи треба да буду адекватно награђени и не буду третирани као наставници код којих деца морају да узимају приватне часове и све то плаћају родитељи.

“Нећемо одустати од тога да идемо у систем платних разреда и да се платни разреди направе тако да се најбоље награђују највише”, појаснила је Брнабић.

Упитана да ли очекује врућу јесен због најављеног штрајка просветара и радника Гоше, она је рекла да “не зна да ли Владу Србије чека врућа јесен”, али каква год да буде да ће се трудити да раде најбоље што могу.

“Влада Србије је отворена да разговара са сваким. Мислим да смо то и у претходном мандату и сада потврдили. Никада није било лакше доћи до владе и министара него сада”, рекла је она.

 

Извор: b92.net/ Танјуг

  Categories:
напишите коментар

23 коментара

 1. август 20, 13:38 #1 Ivana

  Nisu ni svi premijeri i ostali isto dobri,plate po ucinku!

  Одговорите на овај коментар
 2. август 20, 14:08 #2 Svitac

  Aha, sad ste se setili. A kad ste smanjivali platu, niste to gledali.

  Одговорите на овај коментар
 3. август 20, 16:41 #3 Maja

  Aha,a imamo li svi iste uslove za rad? U Beogradu i u Bosilegradu na primer! A gde je sastav dece u odeljenju?! Jos dublje u ponor Srbijo!!!

  Одговорите на овај коментар
 4. август 20, 16:50 #4 Tanja

  Da bi vrednovala,treba da ima kriterijum i iste uslove rada za sve .Izjava da pocne skolska godina.Prosveta je vazna za stanovnistvo drzavu ali ne i za Vladu,ministra, funkcionere,zavode,regionalne centre…jer skoluje ljude.

  Одговорите на овај коментар
 5. август 20, 16:54 #5 E

  Vrednujte malo zaposlene van nastave.Vrednovanje za nastavnike bila su postignuca na zavrsnom ispitu i upisima na fakultete.Vrednujte koliko je seminara organizovao RC Nis…ili SU koliko je skola ovenila sa ocenom 2 i zbog cega….

  Одговорите на овај коментар
 6. август 20, 17:37 #6 Biljana

  Tacno je da je lako doci i do vlade i do ministara, ali koja je vajda od toga. Kada vec dodju do vas ocekuju i resenje problema, a toga nema.

  Одговорите на овај коментар
 7. август 20, 17:51 #7 Marina

  Svi sude prosvetarima, plate su jako male u odnosu na stručnu spremu i odgovornost, strasno…

  Одговорите на овај коментар
 8. август 20, 18:52 #8 Marko

  Najbolje he ukinuti skolstvo. Samo je trosak.80000 prosvetara otpustiti, drzava ce ustedetu, deca srecnanema skole, roditelji srecni ne moraju da placaju dodatne casove…

  Одговорите на овај коментар
 9. август 20, 19:45 #9 Profesor

  Nisu ni svi direktori isti, i nemaju svi isti obim posla. Uporedite jednu seosku osnovnu školu sa po jednim ili dva odeljenja i neku stručnu srednju školu sa praktičnom nastavom, domom učenika i eventualno ekonomijom- a primaju iste plate?? Pa hajte molim Vas…

  Одговорите на овај коментар
 10. август 20, 20:03 #10 Pedagog

  Ovo je strasno
  Niko vise ne gleda kvalitet nego kvantitet. Zalosno. 😭😭😭

  Одговорите на овај коментар
 11. август 20, 20:07 #11 Pedagog

  Ovo je strano
  Niko ne gleda kvalitet nego kvantitet
  ZALOSNO, SRBIJO!

  Одговорите на овај коментар
 12. август 20, 22:01 #12 Vladan

  Tražimo platne razrede u celom javnom sektoru, a ne samo u prosveti. Ne bunim se ja što moj kolega ima istu platu kao i ja, već što treba da imamo generalno veće plate prema odgovornosti i stručnoj spremi. Ne zamazujte nam oči i ne pravite razdor među prosvetarima.

  Одговорите на овај коментар
 13. август 20, 22:13 #13 Дон Кихот

  На речима лепо али у пракси тешко оствариво у просвети. Дотичној су рекли шта да каже да би убацила коску раздора између просветних радника јер је је лов белосветског хохштаплераја најбољи у мутној води.
  Пошто премијерка планира да нас награђујуе по учинку а у просвети то није нимало лако јер има сувише променљивих јасно је да је циљ да се наставници међусобно посвађају.
  Чист безобразлук јер је немогуће да толико не зна проблематику пошто је она елитни представник USAIDових обука у претходних 18 година. Практично је немогуће да неко у чију обуку је инвестирано преко скоро милион долара (када се погледају сви тренинзи/обуке на којима је била са пратећим трошковима (котизација, пут, смештај, итд.) не зна неке ствари. Пре ће бити да је то са тренинга за манипулацију масама. Пошто је одмах прочитана изгледа да није научила неке ствари а и ови што јој припремају наступ изгледа да не знају неке елементарне ствари.
  Ајде да видимо модел награђивања у Немачкој, Француској, Шведској, САД, … а можда најбоље у Финској која се често наводи као позитиван пример.
  Мислим да ће после презентације тих модела премијерка мање да завитлава просветне раднике.

  Одговорите на овај коментар
 14. август 21, 09:27 #14 Гордана

  У мојој школи је пре неколико година новчано награђена професорка која је имала најмање неоправданих изостанака у школи. Укупно оправданих изостанака у њеном одељењу од 32 ученика је био преко 4 000! Поделите то са 32, па ћете видети колико њих је присуствовало настави.

  Одговорите на овај коментар
 15. август 22, 01:04 #15 Koko sanel

  Da li uopste ume da napravi razliku izmedju platnih razreda i ucinka rada?Smejurija!Ali tuzna!!!

  Одговорите на овај коментар
 16. август 22, 11:23 #16 Natasa

  Uzimanje casova meni deluje kao kljucna rec i merilo za vrednovanje necijeg kvaliteta. To nije pravo merilo jer na casove se ne ide per se zato sto je nastavnik los sto naravno mozda jeste cesce razlog. Glavni razlog je opsta decja lenjost i sto se ne uce da uce vec se navikavaju da im uvek neko drugi sve sazvace i pruzi u vidu sablona. Ja zivim u Holandiji i moje mladje dete prodaje svoje koncepte i testove koje sama sastavlja na jednom sajtu i vrlo lepo zaradjuje. A koncepti su joj kombinacija svega …. sadrzaja sa casa, knjige i dopunskih sadrzaja sa neta. Inace sudeci po starijem detetu koje pohadja istu skolu mogla bi izvesti zakljucak da nastavnici slabo sta predaju sto naravno nije tacno….ona doduse kad je nesto bitno slika sa telefonom sadrzaj sa table. Ja sam samo realna ali nije bas svako neznanje proizvod losih nastavnika bez obzira gde neko zivi. I usput tek da se zna bolji i prosecni svuda postoje, ali losi u Holandiji dobijaju otkaz. Valjda je svuda u sveti definicija loseg ista. Zar ne? I takvi ostaju bez plate 😬

  Одговорите на овај коментар
 17. август 24, 01:12 #17 Dejan

  Prosvetni radnici su previše sujetni, zato udaraju prvo po njima, Tražimo približno jednake platne razrede u celom javnom sektoru, a ne samo u prosveti, već i u vojsci, policiji, sudstvu, … SVE DO VLADE. Sami ste rekli da svi ne rade isto u Vladi. Ne zamazujte nam oči i ne pravite razdor među prosvetarima i svim drugima, pa i u Vladi.
  Hrabri prosvetar

  Одговорите на овај коментар
 18. август 24, 01:16 #18 Dejan

  Govorim u ime većine: nemamo ništa protiv da se nagrađuju uspešniji (to je baš nezgodno oceniti), ali vratite nam plate od pre otprilike 3 godine, a nagrađenima (možda i meni) povećavajte još plate, možda neko od nas stigne i do Republičkog proseka!

  Одговорите на овај коментар
 19. август 24, 01:20 #19 Дејан

  Мало шале: администратор каже: “Ваши подаци ће бити безбедни”, али нико не гарантује за нас лично!

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.