Budite autoritet bez povišenog tona

26 jula, 2021

Budite autoritet bez ijednog povišenog tona – jer deci baš to treba da vas poslušaju

Uhvatite li ponekad sami sebe kako  vičete u pokušajima uvođenja reda u svom domu? Kako to promeniti, a svejedno deci dati do znanja da moraju biti poslušna?

Prvo razmislite koji su najčešći uzroci vašeg povišenog tona. Dete nije uradilo ono što se od njega tražili? Preglasno je, ne sluša ili se prepire s vama? Uglavnom, fokus je svakako na đeci. No, razlog povišenog tona najčešće je vrlo jednostavan, ne povezujete se s decom.

Zvuči pomalo patetično, no ako malo bolje razmislite, vrlo retko imate vremena da sednete s detetom i mirno mu objasniti što i kako treba da uradi, većinu toga detetu govorite usput, dok kuvate ručak ili perete veš i pritom na pameti imate još barem 10 zadataka koje pre spavanja morate rešiti.

Kako se rešiti vikanja?

Približite se detetu.

Dotaknite detetovo rame i smirenim tonom recite što imate. Osim što će vas dete mnogo ozbiljnije shvatiti, nećete imati živčane ispade već ćete ostati smireni.

Kada dete plače ili vrišti, približite mu se.

Kada ignorišu vaše zahteve, približite se.

Kada deca započnu raspravu, ne vičite, već se približite i tiho odgovorite.

Rezultat? Možda neće upaliti od prve, ali nakon što nekoliko dana ne povisite svoj ton ni jednom (a nije da nećete imati razloga), shvatićete da se situacija polako menja. Da se menjate vi, ali i vaše dijete. Kad se promenite vi, promeniće se i vaše dete.

Bez povišenog tona!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama