Još novina u vezi sa ekskurzijama – u inostranstvo samo maturanti, osnovci i u Republiku Srpsku

april 17 13:45 2018

Samo će maturanti ubuduće moći da na ekskurzije idu u inostranstvo. Ove izmene donosi Novi pravilnik o organizaciji učeničkih putovanja, koji je izradilo Ministarstvo prosvete, a uskoro bi trebalo da bude i zvanično objavljen.

Novina ima i za osnovce – jednom tokom sedmog i osmog razreda moći će da otputuju na izlet ili ekskurziju u Republiku Srpsku. Preko Drine će moći i srednjoškolci.

– Srbija i Republika Srpska imaju sporazum o specijalnim vezama, te za nas Republika Srpska nije inostranstvo – kaže Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete. – Ova izmena značajna je iz praktičnih razloga, jer učenici svake godine putuju na Taru, obilaze Šargan, i sasvim bi logično bilo da odu i do Višegrada, ali za to do sada nisu imali dozvolu.

– Studijska putovanja moraju da budu predviđena školskim planom i programom. Mora da se zna njihova svrha, a da bi otputovali, moraće da dobiju saglasnost školske uprave – objašnjava naša sagovornica. – Ministarstvo, naravno, nema ništa s tim da li će nastavnici u svoje slobodno vreme da organizuju putovanja na koja će, u dogovoru sa roditeljima, da vode i svoje učenike. Moraju samo da znaju da nijedan sastanak povodom putovanja niti deljenje letaka ne smeju da budu organizovani u okviru škole, niti nastavnik na bilo koji način sme da uslovljava učenike.

Vesna Nedeljković objašnjava da su strogo definisana pravila i kada je reč o izboru agencija. Striktno će se kontrolisati da li sve škole sprovode javne nabavke za ekskurzije čija vrednost prelazi 500.000 dinara. Iako ova pravila već važe, mnoge škole se oglušuju o njih, pa oglase samo javni poziv. U komisiji koja učestvuje u proceduri javnih nabavki moraće da bude i predstavnik roditelja. Definisani su i kriterijumi odabira smeštaja za decu.

U školama u kojima su već izabrane jesenje ekskurzije, a učenici počeli da ih otplaćuju na rate, putovaće se prema starim pravilima.

Autor: I. Mićević

Više na: Novosti

  Categories:
napišite komentar

5 komentara

 1. april 18, 09:43 #1 mimi

  Vi prelazite granici BiH a ne Republike srpske. Ni jedno dete ne moze preći granici bez pasosa

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. april 18, 12:09 #2 Božović Vladan

  Šarčević može da vodi svoju decu u Republiku Srpsku, i Srbiju. Moja će ići ili u inostranstvo, ili nigde.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. april 18, 12:33 #3 Božović Vladan

  Da dodam, pogotovo bih voleo da moju decu njihovi profesori vode u Holandiju, u Amsterdam, u ulicu crvenih fenjera da se naš lažni dušebrižnik ne bi sekirao.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.