Како бити добар наставник?

3 јануара, 2016

Ако сте наставник, а притом тежите да будете добар наставник, онда вам је ово питање често у мислима. Ако нисте наставник, онда одговор на ово питање вероватно знате (читај ‘Мислите да знате’, што је много горе). Сви све знају о професији наставника, јер то је наизглед врло једноставан посао, шта ту заправо има да се зна.
Открићу вам одговор на ово питање, јер ипак професију наставника одликује несебичност, жеља и љубав према давању и усвајању (са)знања.
nastavnici
Ипак бих хтела да вам кажем још реч две….
Водећи се изреком ”Уколико у животу пронађеш посао који волиш, никада у животу нећеш радити”, онда отворено могу рећи да ја не радим ништа.
Ето, дођосмо до тог фамозног да ”просветни радници у Србији не раде ништа, сем што имају 3 месеца летњег распуста”.
Стаћу на овоме, јер ово је само једна од мноооогооо предрасуда о нашој професији.
Вратимо се у реалност….
Уколико познајете принцип ‘теорије санте леда’, онда вам је јасно и шта значи бити наставник, оно што видимо је само површина, а сама суштина очима је невидљива. Ја нисам само наставник, ја сам и пријатељ, ја сам раме за плакање, ја сам чувар тајни, ја сам саветодавац, ја сам често родитељ кога дете нема (као да нема) код куће, ја сам понекад и доктор, ја сам правник, ја сам банкар, повремено сам и туристички водич, ја сам полицајац, ја сам фотограф, ја сам комичар, ја сам новинар, ја сам детектив, поврх свега ја сам УЗОР!
Набројаћу само неке особине које треба да поседујем наставник, пардон добар наставник (ево, крећем да вам откривам ”тајне” доброг наставника):

-мотивисан
-вредан
-правичан
-комуникативан
-одговоран
-организован
-креативан
-позитиван
-систематичан
-стручан
-професионалан
-енергичан
-иновативан
-инспиративан
-елоквентан
-посвећен
-пун идеја, воље и ентузијазма
-спреман на целоживотно учење

 
Ипак посао наставника ствара све остале професије, не заборавите то!
Радећи са децом имамо прилику да радимо за будућност! Зато сам одабрала ову професију! Радећи са децом имамо моћ да исписујемо празне плоче са знањем, врлинама, лепим успоменама, идејама, плановима за будућност, циљевима!
Веровали или не, има нас и таквих којима професија наставника подразумева начин живота, испуњење, покретач, мотивацију, природни ток, нешто што бисмо опет изабрали изнова и изнова. Верујте, има нас и таквих који ову професију бирамо као прву и последњу животну опцију, не зато што не умемо да радимо ништа друго (..што многи воле то да тврде…), него управо зато што јесмо најбољи у томе што радимо!
Сви они који су се случајно или циљано нашли у образовном систему, не само у Србији него и у многим другим деловима света, знају да је унутрашња мотивација једина која нас покреће. Љубав према овом послу!
 
Извор: enaportfolio.wix.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама