Како да дете научи слова на забаван начин

август 14 12:10 2015

Све је више родитеља који не чекају да њихова деца крену у школу да би научила прва слова. Наравно,  има и оних који се воде девизом: “Нека буде дете што дуже, а учиће кад буде морало”.

Ми мислимо да не можете поранити с подучавањем своје деце, све док пратите њихов интелектуални и психо-моторни развој. Треба их подстицати на учење и “учити да уче” од малих ногу. Ако је веровати професору Ранку Рајовићу (а ми му верујемо) све оне сиве ћелије, илити синапсе, које се у првом периоду живота деце не користе (читај не подстичу и не активирају игром и учењем) изумиру. Дакле, слободно учите своју децу и пре него што крену у школу – слова, бројеве, облике и све остало што вам се учини да могу да прихвате и науче. Нећете им на тај начин одузети детињство нити ускратити време за игру. Сваки тренутак који проведу с вама у учењу кроз игру за њих је милион пута већи ужитак од гледања цртаног филма или играња играчкама. А о томе колико је корисније нећемо ни да говоримо… Наравно, не треба ни претеривати. Најбоље би било да установите неки распоред којег ћете се, колико год сте у могућности, држати. Сат времена учења кроз игру сваког дана је сасвим довољно. Остатак времена за игру дозволите детету да само организује, уз ваше смернице.

Прочитајте и Штампана и писана слова латинице

Ево једног сјајног примера како да на забаван начин децу научите азбуку. Нема тог детета које не воли да сецка папириће нити има детета које не воли возове. Направите возић од самолепљивог папира (потражите онај који се лако одлепљује и који неће оштетити зид) и по њему испишите слова, као на слици, само без ових округлих налепница:

IMG_0378

Затим ставите неки селотејп у боји на стикере на зид, тако да буде лепљив с обе стране. Исеците мале кружиће од папира и испишите слова азбуке. Ако је дете мање, можете му олакшати тако што ћете ускладити боје. Нпр, слова А и Б су на зеленом папиру и на зиду и на кружићима. Ако дете већ добро познаје боје, онда можете мало и закомпликовати и измешати слова и боје.

Прочитајте и Učenje azbuke uz pomoć pasulja

IMG_0367

Гарантујемо да ће ваш малишан много више уживати у овој игри него у игрању акционим фигурицама или луткама. Учење и забава увек иду заједно, то би требало да научи свако дете!

Прочитајте и Азбука – штампана и писана слова

IMG_0359

П.С. Ево и мустре за локомотиву, ако вам затреба.

Срећно учење!

А.Ц.

Фото: www.thrivinghomeblog.com

 1. мај 06, 11:16 #1 мира

  видим да је овде пример учења слова на латиници!ОТКУД ТО?ви сте ћирилични сајт а уче се по вама прво латинична слова.ја сам апсолутно против тога!треба чувати своје писмо и своју азбуку

  Одговорите на овај коментар
  • децембар 19, 07:19 Vladimir Stojanović

   Poštovana gospođo Miro, da li znate gde se u Srbiji danas može nabaviti tastatura (za PC) sa ćirilično obeleženim tasterima? Hvala u napred na bilo kakvoj informaciji. Ovo nije obična replika jer imam problem konkretno sa jednom učenicom koja zna da piše i čita ćirilicu, a ne zna d prepozna latinicu. S toga ne može da koristi tastaturu na latinici.
   Pozdrav, Vlada prof. TIO

   Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.