Како развити амбициозност код деце

октобар 12 18:11 2014

Већина родитеља жели да има дете постане успешно у животу, а већина сматра да је једна од пресудних особина за постизање успеха амбициозност. Психологија се делимично слаже са тим, мада, наравно, ствари нису тако једноставне. Тајна успеха није тако једноставна и он не зависи само од једног, па чак ни од неколико фактора, него је веома сложено понашање, мултифакторијално условљено, а амбициозност је једна од особина потребна за остварење тог циља. Сви знамо да постоје велике индивидуалне разлике у циљевима које различите особе постављају пред собом. Неко себи постави за циље нешто што се друге особе ни не усуђује да замисли или пожели. И у томе између лежи једно од могућих објашњења зашто су неки људи успешнији од других. У психологији и педагогији амбициозност се често доводи у везу са тзв. нивоом аспирације.

 

1788_633938831287971250_l
Шта је то ниво аспирације и шта га одређује?
Разлике у доступности циљева које људи сами себи постављају називамо разликама у нивоу аспирације. Људи бирају задатке, циљеве, па чак и занимања, с обзиром на то колико напора треба уложити да се они изврше или постигну. На ниво аспирације утиче много фактора. У главне спадају: процена особе колико ће му циљ пружити задовољства, колико има шансе да га оствари, те успеха или неуспеха који је раније доживела у поменутој активности. Даље, на ниво постављених циљева утиче и то на кога се угледамо, кога узимамо за узор, тј. са ким се упоредјујемо. Ако се особа упоредјује са неким кога сматра мање вредним или мање способним од себе, а тај постиже високе или више резултате него сама особа, и то при том у некој активности коју она или друштво веома цене, особа ће подићи свој ниво аспирације. Даљи фактори су: општи ниво аспирације у средини у којој особа живи, важност коју задатак има за појединца, заинтересованост за задатак који се треба извршити, поједине особине личности. Везе између нивоа аспирације и особина личности указују на то да је нивоаспирације повезан са интелигенцијом. Такође, повезана је и са особинама као сто су: радозналост, истрајност, флексибилност, као и са одређеним особинама темперамента.

 

Дакле, како васпитати дете са високим нивоом аспирације, тј. са амбициозношћу да себи постави успех као циљ у животу?
Одговор на ово питање ћемо добити ако погледамо по чему се разликују породице у којој одрастају деца са високим нивоом апсирације од оних са ниским нивоом аспирације. Висок ниво аспирације јавља се у породицама које истичу стандарде успешности и подстичу своје дете да самостално реши своје задатке. За развој високог нивоа аспирације потребно је да родитељи имају активну улогу у постављању детету различитих интелектуално развојних задатака, затим је потребно охрабривати дете и уливати му осећај самопоштовања. Истраживања показују да су мајке деце са високим нивоом аспирације посебно оријентисане ка стимулисању активности своје деце, њиховом стремљењу ка тежим задацима, самосталном избору пријатеља, развијању такмичарског духа и изнад свега, настоје да што мање ограничавају своју децу. С друге стране, мајке деце нижег нивоа аспирације, испољавају већу рестриктивност, не охрабрују самосталност деце, због чега она показују зависност од родитеља.

 
Дакле, закључак који се намеће је да требате:

  • развијати самопоуздање код своје деце сталним охрабривањем и похваљивањем
  • развијати такмичарски дух код своје деце али на основама фер плеја
  • развијати независност и самосталност код своје деце
  • вредновати успешност како код себе тако и код других људи
  • поштовати њихов избор области у којој желе да се такмиче и постижу успехе
  • активно га интелектуално стимулисати, на све могуће начине који су вам доступни

Успех је могуће научити. Ако нисмо те среће да су нама родитељи својим васпитањем поставили темеље за успех у животу, на нама је да искористимо знање које су нам психолошка истраживања пружила и да кроз васпитање сопствене деце учинимо све у нашој моћи да их предодредимо за успех.

 

Извор: psihokomunikacije.com

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.