Momo Kapor o mamama i domaćicama

21 maja, 2015

DOMAĆICA – podvig skoro ravan monaškom poslušanju
Momo_Kapor_1
„U međuvremenu, postalo je nepristojno da žena za sebe kaže da je domaćica. Na pitanje: “Čime se Vi bavite, gospođo?”, ona će se snebivati, zastati jedan dugi trenutak, pa tek onda izgovoriti to poražavajuće priznanje da je domaćica i da ne radi ništa drugo. U vreme kada su žene menadžeri, sekretarice, ministarke ili u najmanju ruku pi-arovi kojih ima mali milion, biti domaćica, koja ne radi ništa drugo, poražavajuće je priznanje o uzaludnosti života. A ima li ičega svetijeg od tog najčešćeg zanimanja u našim krajevima, od tog žrtvovanja karijere i taštine, da bi se služilo bližnjima s ljubavlju koja je sve ređa u našim životima?

Odlaziti na pijacu, birati prstima najbolje voće i povrće, smišljati za svaki dan nove obroke koji se neće ponavljati, a uz to voditi računa da se što manje potroši, kuvati, prati i peglati, čistiti kuću, držati je uvek blistavom i udobnom, plaćati račune za struju, vodu, grejanje i telefon, tražiti od muža sa nelagodom svakog dana pare za sve to, biti sekretar i pi-ar porodice, a često i lekar i negovateljica, a pri tom reći društvu da se ne bavite ničim. Zato drage moje domaćice, kada vas one osobe dugih, lakiranih noktiju, pitaju čime se bavite, slobodno im recite da se bavite onima koje volite!”

Momo Kapor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


16 komentara na "Momo Kapor o mamama i domaćicama

 1. ljiljana Aleksić kaže:

  Samo je Moma Kapor moga da napiše ovako dobar tekst i istinu.

 2. Ilijana kaže:

  Još gore je ako žena radi. Onda radi i na poslu i kod kuće…

  1. Zaposlena kaže:

   Upravo tako!

 3. ivana kaže:

  tražiti od muža sa nelagodom svakog dana pare za sve to! Ovim je sve receno.

 4. Marko kaže:

  Fantastično! Tako malo napisano a puno rečeno!

 5. Jelena kaže:

  A mi zaposlene nista od toga ne radimo, nama se sve magicno samo odradi! I bas sve imamo duge lakirane nokte… Ne mogu da verujem kakav tekst pun predrasuda.

  1. Anet kaže:

   uopste se ne radi o zaposlenim zenama, vec o onima koje jedino rade kod kuce..radila sam, a sad sam samo domacica i posto sam iskusila i jedno i drugo, mogu Vam samo reci da kao domacica prizeljkujem da odem malo na posao da se odmorim, da malo i ja nalakiram nokte, ne moraju da budu dugi, kao sto nisu ni Vama, ali bar da ih nalakiram i izadjem iz kuce!

 6. Jovana kaže:

  Ogromna sramota od teksta. A mi što radimo kao konji i brinemo o sebi (i noktima)uz sve to kuvamo raznovrsno i ribamo kuću i peremo veš mi smo slepi podanici mode i “piarovi”. A dokone domaćice su žene majke kraljice. Veliki minus za ovaj tekst, sajtu koji sam poštovala.

  1. Anet kaže:

   To sto smatras da mozes i da kuvas i da izgledas i rintas kao konj, to ti je svet nametnuo a ti prihvatila jer si i sama rekla da si slepi podanik…Ja sam “samo” domacica koja je sve samo ne dokona, a znam i neke zaposlene koje su podokonije od mene…toliko 🙂

 7. Domacica cool kaže:

  Nokte mozes nalakirati i ako si domacica. Ja sam domacica tip top sredjena jer ssam tako u mogucnosti.

 8. BizNet kaže:

  Rešenje je u kompromisnom dogovoru sa supružnikom kao partnerom. Kada deca vide da radite poslove zajedno, lako će se i ona uključiti da pomognu.

 9. Suncica kaže:

  Dobar dan drage moje domaćice i zaposlene sa “dugim nalakiranim noktima”. Zar niste shvatile da Momo piše o domaćicama iz nekog davno prošlog vremena kada je zaista bilo neprijatno izustiti to da ste “samo domaćica ” bez škole, a uz to imala ulogu i supruge i majke i domaćice i lekara i psihologa i ucitelja i vaspitača i moralna podrška i prijatelj i drug a pre svega uvek na usluzi drugima , naročito mužu. Danas, kada su se granice shvatanja , razmišljanja i življenja promenile , kada svako u porodici ima svoju ulogu i udeo u zajedničkom životu ( ne očekuje se sve od te iste domaćice), sa svom tom kućnom tehnologijom i ekspanzijom kulinarstva u smislu : najbrži kolač, pripremite ručak za samo 15 minuta , uštedite kuvajući ili uradi sam , zanimanje “domaćica” postalo je jako moderno.

  1. Anet kaže:

   Svaka cast Suncice 🙂 vremena su druga; sada su domacice cesto obrazovane zene koje ne mogu da nadju posao; ja imam fakultet ali nisam zaposlena i ne verujem da ijedna zena zeli dobrovoljno da bude domacica, prosto je situacija takva da je prinudjena biti domacica. Tuzno mi je samo kad vidim ovde zene koje smatraju da je jedna domacica “dokona” a one em zaposlene em rade i kod kuce; nisam im kriva ja nego ukucani koje su ONE LICNO navikle na izlezavanje pa zato nece da im pomognu jer mogu one sve a posle se zale. Jos mi je tuznije sto zena zenu smatra dokonom samo zato sto se posvetila porodici, vaspitanju dece, negovanju porodicnih odnosa i sve ono sto ste Vi, Suncice, lepo naveli, ali to se ne racuna jer ne donosi novac u kucu,pa se samim tim smatra nebitnim i zena tako ne sazreva kao licnost. Onog trenutka kad pocnete da radite pa da je ne znam kakav posao odmah se situacija menja i drugi pridaju znacaja vasem zivotu. Radila sam- znam kako je raditi…sada sam kod kuce i mnogo puta se drugi iscudjavaju kako sam ja, eto, dokona pa ne mogu u isto vreme i da dojim jednog i zabavljam drugog sina i da spremim zimnicu i da usisam kucu i da radim jos sto drugih stvari jer ja sam dokona domacica pa samim tim mogu sve to odjednom! Srecom s takvim osobama ne zivim i imam podrsku mojih dragih ukucana. Nemam nameru da podcenjujem zaposlene zene, i one se lavovski bore, samo molim da se ovo moje skromno zanimanje podjednako ceni jer, iako prevodilac i profesor, sada sam “samo” domacica…svacija je profesija bitna i ne treba je omalovazavati.

 10. Milan kaže:

  Žao mi je da je ostao u senci toliko suštinski detalj, naime, domaćica je uz sve ovo nabrojano jedan nadasve plemenit, Bogougodan, blagorodan i blagotvoran pregalac, podiže decu kupajući ih u ljubavi nebi li oformila od njih zdrave i dobre ljude. Uz dužno STRAHOPOŠTOVANJE zaposlenih žena koje su paralelno i domaćice, da podsetim da znam neke majke koje tendeciozno nisu ni sata dojile decu, kako bi očuvale formu grudi. Dakle Momo je na taj format žena mislio, kojima je životna i duhovna hrana lična dominacija, a po cenu duhovnih i porodičnih vrednosti. Hvala Momi za ovako nadahnut i esencijalni osvrt.

 11. Vesna kaže:

  Ovo vazi za sva vremena, stara ili savremena domacica, isto ti se hvala. Ali jeste porazavajuce kada si samo domacica, u bilo kom vremenu jer se to ne smatra poslom. Sta si ti danas radila? Najcesce cujete od svojih muzeva, i ja to dobro znam i cujem. Dok ti svome muzu ne doneses platu u kucu, ne ceni te. Ovako moze da prodje i sa brzom hranom svaki dan, i recice kako divno kuvas. Zena bez plate je zena bez postovanja. Uvek bilo i bice

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama