На који начин очинство мења мозак мушкарца

јануар 08 21:31 2015

Припадници мушког пола људске врсте су веома необични јер спадају у само шест процената сисара код којих очинство има велики значај. Штавише, њихово понашање и брига о новорођенчету могу се изједначити с онима које испољавају мајке, због чега су мушкарци изузетни.

Због тога су се научници запитали може ли улога оца на неки начин утицати на мозак мушкарца? Последњих година спроведен је већи број научних испитивања који се бави тим питањем, а стручњаци су утврдили да након рођења детета мушкарци трпе значајне неуролошке и хормонске промене – сличне онима које доживљавају и мајке!tata i mala beba

Ево шта се све одвија у мозгу младих тата…

Татин мозак изгледа као мамин

Брига о беби мења мозак мушкарца, па он испољава другачије когнитивно и емотивно понашање. Штавише, мозак оца све више личи на мозак мајке. Недавно спроведено истраживање показало је да мушкарци који његују своје малишане на скенирањима мозга бележе занимљиве резултате. Наиме, у њиховом случају, делови мозга задужени за обраду емоција и друштвено разумевање су изразито активни након што беба постане дио њиховог живота.

И тате пролазе кроз хормонске промене

Трудноћа, порођај и дојење изазивају смањено или појачано лучење одређених хормона код жене, али су научници утврдили да се нешто слично одвија и у телима мушкараца иако они нису у стању да носе и хране бебу природним путем. Истраживања чији су учесници били и људи и припадници животињског света показала су да мушкарци који су се остварили у улози родитеља имају више окситоцина, естрогена, пролактина и глукокортикоида, а стручњаци наводе се до овог повећања долази захваљујући контакту с бебом и њеном мајком.

Окситоцин јача везу између тате и бебе

Већ поменути окситоцин, који се још назива и љубавним хормоном, подстиче очеве да више брину о својим бебама и њиховој нези, да се укључе у игру с њима, а малишани им одговарају једнаком љубављу.

Очинство је разлог стварања нових неурона

Како су показала бројна научна истраживања, татама се обнављају изгубљене нервне ћелије и, такође, долази до стварања нових. Уз то, оне расту брже и боље се развијају, што побољшава меморију мушкараца.

Тате су осјетљиве на дечији глас

Опште је познат мајчински инстинкт, који помаже мамама да препознају када плач значи да је беба гладна, када да је нешто боли, а када да је поспана. Међутим, научници су утврдили да и тате умију да се повежу са својом дјецом на тај начин: једно истраживање је показало да чак 90 одсто очева препознаје значење плача бебе!

Извор: B92

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.