Ако на цртежу вашег детета приметите ове четири ствари, важно је да разговарате са психологом

Многи стручњаци се слажу да цртање позитивно утиче на развој деце, моторику, машту, размишљање, али шта ми као одрасли видимо на тим цртежима? Када дете покаже цртеж родитељу, често кажемо “како је лепо” и наставимо даље. Али, психолози сматрају да баш на том цртежу можда постоје важне поруке које се тичу вашег детета, тога како се оно осећа и можете се на дубљем нивоу повезати са њим.

Ако се дете осећа удобно код куће, нацртаће себе са породицом, најчешће у центру, између маме и тате или поред брата и сестре. Неопходно је обратити пажњу и на изразе лица које приказује млади уметник – тужна, љута или весела лица такође могу много рећи о атмосфери у кући и о томе како се дете осећа у њој. Деца углавном започињу да цртају тако што праве разне линије и облике, али до пете године углавном су већ у стању да нацртају препознатљиве фигуре, најчешће људска тела или лица, цвеће, кућа, животиња итд.

До седме године долази до скока у развоју способности цртања. Многи детаљи се појављују на цртежима, одећа се појављује на људима, слике животиња постају детаљније. Деца више не цртају само оно што је око њих, већ на цртежима приказују и своја сазнања, као и оно што је скривено у свету њихове маште.

Ако не разумете шта је приказано на цртежу детета, обавезно га питајте о томе. Деца обично воле да причају о ономе што су нацртала, и упуштају се у дуга објашњења, која само подстичу њихову машту и уметничке склоности, а самим тим и подстичете међусобну комуникацију, дајете детету до знања да вам је важно шта оно воли, о чему размишља итд. Будите спремни да сазнате много нових ствари на овај начин, како оно што је у глави детета, као и оно што га окружује.

Који цртежи могу да забрину и указују да треба да закажете преглед код психолога?

1. Ако се на сликама детета стално појављују страшна чудовишта, ватра, експлозије, људи са злим и страшним изразом лица и друге „мрачне ствари“.

2. Ако дете увек себе приказује као веома малог у односу на све остало што је нацртано на сликама.

3. Ако дете стално користи искључиво “агресивне” боје на својим цртежима, као што су црна или црвена.

4. Обратите пажњу на то како дете приказује људске фигуре. Ако удови нису увек тамо где би требало да буду, ово може бти знак да је важно обавити разговор са психологом.

Ипак, важно је да не доносите исхитрене закључке, већ питајте дете шта је нацртало. Можда су неке ствари које црта, а вама делују страшно, заправо симболи из неке приче или цртаног филма. Важно је да са њим поразговарате о томе како се осећа, који садржаји нису добри, а који су квалитетни. Ако се страшни и непријатни мотиви понављају из цртежа у цртеж, неопходна је консултација са психологом.

Извор: Сенса