Научници тврде да начин порођаја мајке утиче на интелигенцију бебе

октобар 20 18:53 2016

Царски рез и интелигенција

Бебе које су рођене природним путем имају већи коефицијент интелигенције у односу на оне рођене царским резом у “наметнутом” термину

bebe

Бебе које су рођене природним путем имају већи коефицијент интелигенције у односу на оне рођене царским резом у “наметнутом” термину, тврде научници са Јејла. Разлог је протеин UCP 2, који утиче на интелигенцију, а његов ниво је већи у мозгу деце рођене природним путем или деце рођене царским резом ако је порођај кренуо природним током. Од овог протеина зависи краткорочно и дугорочно памћење детета, касније човека, што је кључно за степен интелигенције.

Прочитајте и 10 закона сваке бебе

Ови резултати су веома важни јер је у последњој деценији дошло до експанзије порођаја царским резом, али не из здравствених разлога и код беба које су кроз трудове сигнализирале да су спремне да изађу, већ су многе мајке ову операцију схватиле као могућност да одреде датум и време рођења своје деце. Гинеколози углавном тврде да је, када трудница уђе у девети месец и беба је формирана, свеједно када ће се породити и заказују царски рез по свом нахођењу или жељи будуће мајке. Ипак, научници су сада доказали да се то негативно одражава на интелигенцију и да би, ако нема здравствених разлога, увек требало сачекати природне трудове.

 

Извор: Новости

  Categories:
напишите коментар

13 коментара

 1. новембар 18, 13:40 #1 Bojana

  Nije sve u tipu porođaja, ima nešto i u obrazovnom sistemu…
  A dodala bih: nije sve u inteligenciji, ima nešto i u psihi.

  Mama sam deteta koje se rodilo prirodnim putem, ali je to psihološki veća trauma nego da se rodilo na carski rez.
  Mnogo se u današnje vreme, nažalost, pridaje važnost kognitivnoj inteligenciji i uspehu, a malo emocionalnoj. Tome naruku ide nakaradni obrazovni sistem koji kod dece izaziva frustraciju jer je veliki raskorak između mogućnosti deteta (i onog rođenog prir.putem ☺) i zahteva SISTEMA

  Одговорите на овај коментар
 2. мај 05, 23:45 #2 Владимира

  Наведете те доказе са Јејла. И не само њихових истраживања, већ и осталих научних и клиничких института из других земаља, као и научно потврђене радове светских експерата који су учествовали у том истраживању.

  Одговорите на овај коментар
 3. мај 06, 19:54 #3 Веца

  Моје дете је рођено царским резом и могу са сигурношћу да побијем те њихове тврдње… Можда је још увек мали (10 год) али превазилази многа очекивања перко школе и тренинга па до играња на улици са другарима….

  Одговорите на овај коментар
 4. мај 07, 14:37 #4 Novosadjanka

  Hvala carskom rezu pa imam zivo, zdravo, veselo i radoznalo dete, da je porodjaj dovrsen prirodno ne bih ga imala.

  Одговорите на овај коментар
  • мај 07, 17:40 MAMA

   Slazem se sa svim mamama. I moje dvoje dece je rodjeno carskim rezom. Sada su vec u pubertetu, i ni po jednoj osobini ne zaostaju za svojim vrsnjacima. Odlicno su socijolizovane, bave se sportom, a i odlicni/ vrlodobri su djaci, zavisi od vremena koje su ulozili u ucenje. Jako sam ponosna na njih.

   Одговорите на овај коментар
 5. мај 07, 18:05 #5 Milica Trifkovic

  Autor teksta govori samo o bebama rodjenim zakazanim carskim rezom, ne o svim bebama rodjenim na taj nacin. Moje dete je rodjeno carskim rezom jer je prirodan porodjaj bio rizican, i to sedam dana nakon sto su poceli trudovi. Problem je sto zene zakazuju porodjaje uopste, ne samo carski rez. Videla sam intervju s jednom nasom voditeljkom koja je zakazala oba carska reza, jedan jer joj je termin bio za Novu godinu jer nije zelela da za docek bude u bolnici! Ali mislim da su tu glavni element lekari – cula sam za previse slucajeva gde lekar zakaze indukciju u vreme kada je njegova smena. Ovakav “prirodan” porodjaj nije nista bolji od zakazanog carskog reza.

  Одговорите на овај коментар
 6. јул 21, 07:32 #6 Bilja

  Važno je da se dete rodi živo i zrsavo,a dal će se roditi prirodnim putem ili carskim je nebitno.Nezaboravite mnoge žene bih sve dale da se ostvare kao majke pa kako god bio porođaj.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.