Pismenost nebitna čak i na takmičenjima iz srpskog jezika

25 februara, 2015

 
Posle odluke donete pre tri godine da pravopis nije važan na maloj maturi i da osmaci dobijaju bodove i za nepismene odgovore, isti princip uveden je čak i na takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti.
6_32457
Proteklog vikenda, na opštinskim takmičenjima iz književnosti za učenike sedmog i osmog razreda iz cele Srbije, kao tačni odgovori priznavali su se “đura jakšić”, “prvi svetski rat” i slični primeri nepismenosti.
Testovi za Književnu olimpijadu, kao i rešenja i uputstva za ocenjivanje, stigli su školama za Društva za srpski jezik i književnost. Prema rečima više nastavnika srpskog jezika, rečeno im je da će pravopis uzimati u obzir na gradskom takmičenju, ali da na opštinskom mogu da ignorišu pogrešnu upotrebu malih i velikih slova i slične greške.
“Nigde u uputstvima za ocenjivanje testova ne piše da su dozvoljene pravopisne greške, ali smo usmeno dobili takve instrukcije od Društva za srpski jezik. Ovakvi propusti tolirešu se poslednjih godina, od kada je uvedeno da na maloj maturi nije bitan pravopis. Ovog puta pitali smo konkretno za pogrešno napisan Prvi svetski rat i imena i prezimena ispisana malim slovima i dobili instrukcije da takve odgovore priznajemo”, kaže nastavnica koja je pregledala testove na teritoriji beogradske opštine Zvezdara. Ona smatra da se u nekim odgovorima isuviše cepidlači, dok se toleriše da čak i najbolji đaci, koji se takmiče iz srpskog jezika i književnosti, ne znaju elementarna pravopisna pravila.
Slično je bilo i na Vračaru, gde su deca dobijala bod i ako su Đuru Jakšića, Vaska Popu ili Dušana Radovića napisali malim početnim slovima. U nekim drugim krajevima, međutim, kažu da ovakve greške ne bi tolerisali.
“Ni ja, niti moje kolege iz Društva za srpski jezik Moravičkog okruga ne bismo dozvolili takve greške. Istina je, godinama već postoji tendencija da pravopis nije bitan. To je prvo demonstrirano na završnom ispitu, ali previše je da bude i na testovima za nadarene učenike. To da možemo da ignorišemo pravopis nikada nije bilo napisano zvanično, ali je to prećutno dozvoljavano, pa čak i podsticano”, kaže predsednica Društva za srpski jezik Olivera Krupež.
Izvor: http://www.021.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama