Правилно писање и изговарање глагола „требати“!

фебруар 10 23:38 2017

Још једна честа грешка која се среће у коментарима, на форумима, блоговима и у говорној комуникацији јесте употреба глагола ТРЕБАТИ.

О чему се ради…

Колико пута сте прочитали или чули следеће: ТРЕБАМ да одем, ТРЕБАЛИ смо да урадимо, ТРЕБАМО то да завршимо!?

Ајде да и ово рашчистимо: Глагол ТРЕБАТИ се не мења по лицима, роду и броју, ако иза њега стоји глагол! Значи, горе наведени примери се пишу ( изговарају ) на следећи начин: ТРЕБА ДА одем, ТРЕБАЛО ЈЕ ДА урадимо, ТРЕБАЛО ЈЕ то да завршимо!

Када се овај глагол мења по лицима?

Само у случају када иза њега стоји именица: ТРЕБАМ те, ТРЕБАМО кеш (новац) итд. Свакако, ми ћемо чешће рећи ТРЕБА нам кеш, што је такође правилно.

 

 

  Categories:
  1. август 22, 11:56 #1 Hosting

    Време пређашње трајно, у глагола којима основа начина неодређеног има на крају а, постаје од основе нач. Основа времена садашњег постаје од корена или од основе начина неодрђеног наставцима е, не, је, нпр.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.