Razvoj veštine pisanja – kada i kako početi sa učenjem

5 decembra, 2017

Najvažnija stvar za roditelje koju bi trebalo da zapamte jeste da je pisanje u predškolskom uzrastu prilično neuredno. U ovom periodu jedan od ciljeva učenja jeste da dete razume kako da piše, odnosno kasnije i da čita, a sve to da bi uspelo da komunicira kroz reči i simbole.
Pitanja koja možemo postaviti kako bismo bolje razumeli dete (kako predškolskog tako i rano školskog uzrasta) i razvoj njegove veštine pisanja jesu:
Da li izražava ideje i priče kroz slike?
Da li koristi olovku, bojice za crtanje i pisanje?
Da li zna da prekopira i nacarta linije i krugove odnosno simbole kao što su “X” i “+”?
Da li razume funkciju pisanja (da je ono pomoć u komunikaciji)?
Kada počinje da se razvija veština pisanja?
Veština pisanja počinje da se razvija uporedo sa crtanjem, i dete na uzrastu od 15 do 36 meseci starosti će proći četiri faze crtanja i pisanja. Uvek bi trebalo da imamo na umu da su te faze i uzrast navedeni približno. Svako dete se razvija svojim tempom, neko dete će sporije, a neko brže savladati ove veštine. Ukoliko detetu ponudimo različita zabavna iskustva kroz igru, i napredak će se primetiti tokom vremena.
1. faza
15 – 30 meseci
Nasumično šaranje – Ovo je period kada se mala deca počinju da shvataju da pomoću njihovih pokreta rezultira linija, odnosno određena šara.
2. faza
24 – 36 meseci
Kontrolisano šaranje – Kao dete razvije bolju kontrolu nad mišićima ruke i prstiju, šaranje počinje da se menja postaje kontrolisano.
3. faza
30 meseci – 3,5 godina
Linije i oblici – Deca u ovoj fazi počinju da shvataju pisanje i da je ono sačinjeno od linija, krivih i ponovljenih uzoraka. Ona pokušavaju da imitiraju ove elemente u svom pisanju.
4, faza
3 – 5 godina
Slova i reči – U ovom uzrastu deca počinju eksperimentisanje sa slovima tako što pišu svoja imena, pošto su im ona najpribližnija, njima su najviše izložena (Robertson, 2007).
Kako možemo podsticati razvoj veštine pisanja?
Omogućiti detetu pristup olovkama, bojicama i papirima, zajedno sa njim crtati i pisati;
Crtež kroz priču – zajedno sa detetom nacrtajte određene crteže i ispričajte priču;
Približite detetu reči, pokažite da su one deo naše okoline. Čitajte ?
Pokažite detetu kako da napiše svoje ime, ovo je predškolcima jako bitno;
Pravite slova od testa, plastelina i/ili gline;
Napravite sopstvenu slikovnu azbuku, seckajući različite slike iz časopisa i novina napravite azbuku tako da svako slovo označi jedna slika;
Kao i uvek učite kroz igru, prikažite dobru sliku detetu, ne ističite kada nešto pogrešno napiše, već kad napiše ispravno ?
Izvor: pitajtedefektologa.wordpress.com
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama