Šta mislite, da li je pravilno reći „obadva”?

Jeste. U Pravopisu je obadvojica i obadva okarakterisano kao ispravno, kao i oba i obojica. „Oba” znači i jedan i drugi. „Obojica” je brojna imenica od oba. U Rečniku Matice srpske iz 2013. obojica=obadvojica, sa primerom iz Vukovih pripovedaka.

Obadva„Obadva”, „obadve”, „obadvoje” se nekima ne sviđa jer liči na pleonazam (a ne mora biti; moguće je da je ostatak stare dvojine). Zato oni koji drže do boljeg stila u jeziku ovaj sklop uglavnom izbegavaju i zamenjuju ga rečima „oba”, „obe“, „oboje”. Međutim, Pravopis dopušta i jedno i drugo (i „oba” i „obadva”).

Ono što zbunjuje mnoge jeste činjenica da su ih profesori u školi učili da je „obadva” nepravilan oblik i da to zapravo znači četvorica. Sigurni smo da su zbog ovoga pljuštale jedinice na pismenim zadacima, a zapravo je bilo u pitanju neznanje nastavnika. Naime, oblik „obadva” koristi se još od Vuka i smatra se pravilnim od tada do danas.

Zagovornici jednakosti ova dva oblika kažu da čak nije u pitanju pleonazam, zato što „oba” i „dva” nemaju isto značenje. Recimo, nije isto reći „oba puta sam pao ispit” i „dva puta sam pao ispit”.

Dakle, ako je vaš odgovor na pitanje u naslovu bio NE, niste bili u pravu. Nemojte više ispravljati prijatelje, rođake i kolege kada izgovore ovu, priznajemo pomalo rogobatnu reč.

Izvor: Zelena učionica

  Categories:
napišite komentar

4 komentara

 1. april 10, 09:41 #1 Tanja

  Pošto nisam dovoljno obrazovana. Molim Vas da mi objasnite još jednom razliku između “oba puta sam pao ispit” i “dva puta sam pao ispit”?

  Odgovorite na ovaj komentar
  • jun 13, 13:08 Luka

   “Oba puta” = izašao dva puta, i pao dva puta.

   “Pao dva puta” ostavlja prostor za više pokušaja, na primer mogao je ići tri puta, pasti dva ali ipak na kraju položiti.

   Stvar je u tome da oba uvek govori dva od ukupno dva, dok samo dva ne govori koliko je ukupno nečega.

   Odgovorite na ovaj komentar
   • maj 09, 00:27 Nikola

    U primeru koji ste naveli, jasno se vidi razlika u značenju. Ipak, ovim niste dokazali da nije u pitanju pleonazam. Ukoliko neko kaže: “Oba puta sam pao ispit”, već ste time dobili informaciju da je on ukupno dva puta izašao na ispit, pa je dodavanje reči “dva” čist pleonazam. Ukoliko se ne slažete, molim Vas da mi objasnite – koju novu informaciju ste dobili dodavanjem reči “dva”? Ukoliko neko kaže “dva”, to ne podrazumeva “oba”, jer ih je moglo biti i više… ali ako se već upotrebi “oba”, onda je “dva” sasvim suvišno. Zaključak “oba” i “dva” nikako ne mogu ići zajedno jer dupliraju informaciju koja je već sadržana u “oba”. Pozdrav

    Odgovorite na ovaj komentar
    • januar 10, 08:14 czy

     Time su samo hteli da objasne da to nije pleonazam kao sto neki kazu, sto ste i sami sad potvrdili. Za ostale razloge zasto se.moze koristiti obadva procitajte ostatak teksta, ovaj deo ste savladali

     Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.