Шта пише у допису Министарства просвете директорима школа?

април 26 20:52 2017

„ДИРЕКТОРУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

ДИРЕКТОРУ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ

 

Поштовани,

 

Група за заштиту од насиља и дискриминације, која је у саставу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са невладиним сектором, припремила је и проследила школама и предшколским установама Образовне пакете за учење о теми сексуалног насиља у образовно- васпитним установама, који имају за циљ оснаживање свих учесника у образовно-васпитном процесу да препознајају и реагују на овај вид насиља.

У вези са Образовним пакетима пристигао је одређени број предлога и сугестија, који се односе на њихов садржај и препоручени начин реализације садржаја.

Како је овом министарству драгоцено мишљење родитеља, запослених у образовно-васпитним установама, као и других учесника и познавалаца процеса и делатности образовања и васпитања, одлучено је да достављени предлози и сугестије буду узети у разматрање.

У том смислу, Образовни пакети биће предмет преиспитивања, а пре свега имајући у виду узрасне карактеристике и шири контекст у којем дете, односно ученик одраста, учи и развија се.

Свим образовно-васпитним установама доставићемо прецизно упутство о коришћењу предложених садржаја, уважавајући аутономију установе да у складу са друштвеним окружењем и сопственом стручном проценом у већој или мањој мери угради у наставне јединице и део препоручених садржаја. Мишљења смо да ћемо ревидирањем појединих делова у духу наше културе и традиције, али уважавајући принцип нулте толеранције према било којем облику насиља, постићи жељени циљ, који је оцењен као неоспоран.

До завршетка процеса преиспитивања и достављања ревидираног упутства, односно Образовних пакета, установе обустављају претходно започете активности које се односе на њихову примену.

 

С поштовањем,

Министарство просвете, науке и технолошког развоја“

 

Извор: porodica.org.rs/

 

  Categories:
  1. април 26, 22:41 #1 Ana

    Ne treba vršiti seksualizaciju dece jer to i odgovara pedofilima. Kazne su ono što treba promeniti, blage kazne za pedofile ukinuti, Radiša Miletić u Golupcu za napastvovanje dve unuke i još jednog deteta dobio godinu dana kućnog zatvora!!!A trebao je doživotnu. Ova država treba da promeni kazne u doživotne umesto uslovne za pedofile. A nama prodaju foru da obrazuju decu o seksu od 3 godine. Šta je analni i oralni seks. Sramota, to je pokušaj proturanja pornografije deci.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.