Tri knjige koje deci pomažu da razvijaju matematičke veštine, samostalnost i istrajnost

19 maja, 2017

Ljubav prema matematici razvija se od malih nogu, a dete svoje prve matematičke „korake” pravi i pre prvih izgovorenih reči. Kao što navodi Mirko Dejić, profesor matematike na Učiteljskom fakultetu u Beogradu (autor priručnika „Predškolac u svetu matematike“) „već sa pet meseci dete može da razlikuje brojnost skupova do tri elementa, pa čak i da uoči dodavanje i oduzimanje elemenata. Iako na predškolskom nivou deca ne izučavaju matematiku sistematski, u okviru nastavnog predmeta, ona se s matematikom susreću u svakodnevnim aktivnostima. Sve nas to navodi na potrebu za organizovanijim radom u pogledu razvijanja matematičkih pojmova na predškolskom nivou. Ovo nipošto ne treba shvatiti kao nametanje matematičkog znanja deci.

Roditelji i vaspitači treba da prate dečja interesovanja i da s decom uvek rade ono što za decu ima smisla.

Razvijanje matematičkih pojmova kod dece omogućiće njihov kontinuirani intelektualni razvoj. A jedna od prvih matematičkih oblasti sa kojom se deca susreću je geometrija. Dete spontano uviđa da nešto liči na neku geometrijsku figuru (kvadrat, pravougaonik, krug itd.) ili geometrijsko telo (kocku, kvadar, loptu itd.). Geometrijski oblici pružaju i bezbroj mogućnosti za igru, učenje i razvijanje veština koje će omogućiti deci da se u kasnijem uzrastu mnogo lakše uhvate u koštac sa onom ozbiljnijom geometrijom. Zato predlažemo da nabavite knjige iz edicije „Zabavni svet geometrije“ (autori: Mirjana Radovanović, Milena Radovanović i Milja Radovanović). Ovo su knjige koje kod vaše dece razvijaju matematičke veštine, samostalnost i istrajnost, opažanje i preciznost, stvaralačko mišljenje, povećavaju im samopouzdanje pri rešavanju zadataka i pomažu da se uspešnije pripreme za školu. Nastale su sa idejom da se od najranijeg uzrasta podstaknu veštine koje će doprineti razumevanju prostora, prostornih odnosa i orijentaciji u prostoru, a ovladavanje tim veštinama je važan deo životnih veština. Osim toga, one pružaju i priliku za zabavno i korisno druženje dece i odraslih.
U knjizi „Igramo se linijama“ deca će se upoznati s pravim i krivim linijama, crtaće ih, saznaće šta su to kvadratne i druge mreže i crtaće razne linije u mrežama prateći data uputstva, pa će tako razvijati grafomotoričke sposobnosti.

U knjizi „Igramo se oblicima“ deca će se baviti jednostavnim geometrijskim figurama različitih oblika, prepoznavaće ih, bojiti i slagati, praviće različite šare i nizove, uočavaće osobine simetrije i crtaće simetrične oblike u mreži.

U knjizi „Slagalice“ deca će se upoznati s različitim figurama sastavljenim od jednakih trouglova, jednakih kvadrata i drugih jednakih figura, upoznaće se s problemom prekrivanja delova ravni, praviće različite oblike i upoznaće se s njihovim osobinama koristeći elemente iz datih priloga.

Kako autori knjiga navode, „iako su one namenjene deci u uzrastu od pet do sedam godina, imajte na umu da među decom postoje individualne razlike u razvojnim karakteristikama, pa vas ne sme obeshrabriti to što će neki zadaci vašem detetu možda biti teški. Ne insistirajte na njihovom rešavanju – videćete koliko će biti uzbudljivo kada u nekom sledećem pokušaju dete bude bilo uspešnije.“

Knjige iz ove edicije možete pronaći u Klubu knjižari „Kreativni centar„ (TC „Eurocentar“, Makedonska 30 / Dečanska 5, Beograd), preko sajta Kreativnog centra, kao i u svim bolje snabdevenim knjižarama širom Srbije. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama