Зашто нећу са ученицима да будем „пријатељ“ на друштвеним мрежама

август 01 19:13 2018

Највише мислим на Фејсбук, када говорим о овој теми, мрежу на којој захтев за пријатељство можете да прихватите или не. На другим мрежама имате тзв. пратиоце, па не можете баш ни да бирате… И не, у овом тексту не мислим на случајеве када наставник има посебан профил који и служи искључиво за службену комуникацију – комуникацију са ученицима и њиховим родитељима (ако затреба).

Прочитајте и Учитељи одраде више прековремених сати од било које друге .

Јесте да је двадесет први век. Јесте да се начини комуникације мењају. Али, докле год смо у том односу: ја, професор/разредна, предајем и оцењујем – ти, ученик, учиш, увек желиш оцену више, мислим да није коректно да се „дружимо“ на друштвеним мрежама. Ево и зашто:

 1. Нећу да ме у уторак зове твоја мама и каже да јуче ниси био у школи јер си био болестан. А сви смо на Фејсбуку видели фотографије из провода на ком си био у недељу увече…мање вина, мање вина! Глупо је, а нико није глуп.
 2. Нећу да количина „лајковања“ међу нама утиче на моје расуђивање у вези са твојим школским обавезама и процену твог знања. Да и то је могуће…нисмо роботи. Упућивање комплимената на релацији ученица – професорка, које сам виђала, на тему „дивни сте“ или „прелепа си“, заиста изазива благи осећај мучнине… Мислим, дај јој сад слабу оцену кад не зна или није добро урадила контролни, да те видим! А тако ти је лепо похвалила нову боју косе… Или, коментар који ученица остави испод фотографије на којој је млађи професор, а коју је објавио на свом Фб профилу – лепи сте. Протумачите ми то…или боље, немојте. Отворили бисмо сасвим нову тему…
 3. Нема потребе да знаш моју породицу и пријатеље, као ни ја твоје. Однос ученик – професор треба да постоји у школи (и у вези са школом) и једино тамо. Све друго је одраз неетичког понашања наставника (учитеља, професора).
 4. Моје је да те нечему научим током овог дела животног пута којим заједно корачамо. Не треба да се дивиш (искрено или неискрено) ставовима, коментарима и фотографијама које делим. Једно је моја улога у учионици, а друго опуштена комуникација са пријатељима и ставови које заузимам у вези са овим или оним. То се ученика не тиче.
 5. Шта ћемо са ученицима који из неког разлога немају профиле на друштвеним мрежама?! Испада онда да су они ускраћени за разне могућности „рада“ на свом статусу и успеху, популарно названом – шлихтању.

 

Дакле, да…двадесет и први век је. Имамо мобилне телефоне, Вајбер, имејл…сасвим довољно начина да се чујемо и договоримо, уколико је нешто и остало недоречено на настави тј. у школи. За учење преко интернета постоје разне платформе, распитајте се.

Прочитајте и Родитеље треба подсетити да су и учитељи људи

Ахааа! А ви сте мислили да сте кул и да ђаци воле с вама да се друже и приватно?! Да гледају фотографије ваших родитеља, ујака и ујни, гологузу и мусаву (надасве преслатку, наравно) дечицу, вас и вашу јачу/лепшу половину разгаћене на плажи? Хаха…како да не! Сетите се својих школских дана и покушајте да се присетите с ким сте најрадије проводили време. Са вршњацима, наравно… Нисмо ни знали да ли је разредна удата и колико је наставник математике имао деце (ако их је и имао). Много нас је било брига!

Било би добро да, уз то што смо ПРОФЕСори, будемо и ПРОФЕСионални. Само толико. 🙂

***Мислила сам да је јасно, али судећи по коментарима – није, па ћу додати: оног тренутка када ученици постану „бивши“ ученици, ово више не важи.

Прочитајте и Нисмо сви лекари, нисмо сви механичари, али смо зато сви …

 

Извор: kakojecakaze.com

  Categories:
напишите коментар

14 коментара

 1. август 01, 20:19 #1 Ivan

  Na FB postoji čudesna opcija “Podešavanja”. Šteta što je većina naših nastavnika informatički nepismeno 🙁

  Одговорите на овај коментар
  • август 01, 22:05 Nensi

   Baš sam ovo htela da napišem. Privatne fotografije ne morate deliti ni sa učenicima niti bilo kim drugim. Prosto podesite da ih podelite sa kim želite. Na žalost ovaj tekst pokazuje samo osnovno nepoznavanje društvenih mreža i potrebu da oni koji uče decu budu informatički pismeniji od same dece, pa i da ih nauče da na internetu ne mora sve javno da se deli.

   Одговорите на овај коментар
  • август 03, 04:17 Nemica

   Samo kad ste vi pismeni onda nema mi šta da brinemo. A to što jedan glagol možete da smestite u te vaše pametne glave najduže nedelju dana to nema veze. Da ne pominjem ostale teme na koje ” jezički ” blejite . Toliko o pismenosti

   Одговорите на овај коментар
  • август 09, 15:53 Rada

   Upravo toj “većini” je tekst i namenjen, samo što nekima nije dovoljna informatička pismenost…

   Одговорите на овај коментар
 2. август 01, 21:23 #2 Zorica

  Apsolutno saglasna!

  Одговорите на овај коментар
 3. август 02, 00:24 #3 Diana

  Ovim tekstom vređate inteligenciju kolega, sve što ste naveli trebalo bi da se podrazumeva, to je stvar zdravog razuma. Na stranu što Vam nije palo na pamet da neki od nas imaju grupu “učenici” i “kolege”, podešenu tako da mogu da vide jedva nešto više nego neko ko vam nije fb “prijatelj”. Lično, prihvatam isključivo zahteve bivših učenika jer ne želim da imam (jednostrani) uvid u deo privatnosti aktuelnih učenika. I ovako mi ispričaju kako oni, tako i roditelji, daleko više nego što je potrebno da znam.

  Одговорите на овај коментар
 4. август 02, 03:20 #4 Marijana

  Ko je profesionalan u realnom, bice profesionalan i u virtuelnom svetu.

  Одговорите на овај коментар
 5. август 03, 23:59 #5 Prosvetar

  Nažalost, većina nastavnika ima teških psihičkih problema i kompleksa i ne shvataju suštinu svog poziva.
  To se vidi iz ovolikog otpora prema jednom objektivnom i realnom tekstu.
  Ne dao Bog detetu da mu takav profesor predaje koji misli da je u redu da deli svoju privatnost sa učenicima.
  Čistka mora pod hitno!
  Negativna selekcija je zavladala u potpunosti.

  Одговорите на овај коментар
 6. септембар 25, 22:13 #6 Jovanka

  Ja sam otvorila poseban fb profil za povezivanje s ucenicima. Korisno je kad se s njima treba nesto dogovarati (termini, odlaganja, kopiranje materijala, ispitna pitanja), a uvid u moj privatni zivot nemaju. I naravno da tu ne kacim svoje slike niti bilo sta privatno, pa mi nema ko sta ni lajkovati ni komentarisati.

  Одговорите на овај коментар
 7. јануар 13, 22:58 #7 Milena

  Potpisujem, od reči do reči ceo tekst, a i zaključak-kad moji učenici završe školu, ako i dalje žele da ostanemo u kontaktu, prihvatam zahteve za prijateljstvo!

  Одговорите на овај коментар
 8. јануар 14, 12:07 #8 Gricko

  ODLIČNO! Do sada najpametniji tekst koji sam pročitala od kada “pratim” Zelenu učionicu. Bravo za profesorku i stav. I naravno….. “obožavam” kritičare na račun ljudi koje ne poznjemo…. profesorka je “glupa i informatički nepismena”…. jeste li sigurni 100%?

  Одговорите на овај коментар
 9. јануар 14, 15:04 #9 Profesor

  Ja apsolutno ne razumem potrebu da budem prijatelj sa nekim sa kim to nisam bila kada smo mnogo realnog vremena provodili zajedno! Nemam sto profila, vec samo jedan, a niti ucenici, niti kolege (sem par stvarnih prijatelja) mogu da vide moje slike s plaze!
  Isti je problem s mobilnim telefonom! Imamo kompjuter u dzepu-i digitron i recnik i enciklopediju i online kviz koji se moze raditi u ucionici (i jos mnogo korisnih stvari), a ne smemo ga koristiti jer su se neki pre nas dopisivali ili odgovarali na pozive na casu.
  Najbolje bi bilo kada bi svako poceo da brine samo o svom odnosu sa ucenicima i svom casu, a prestao da zabada nos gde mu nije mesto!

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.