10 koraka do uspešnog čitanja

4 marta, 2015

Jačanjem jezičkih veština deteta, roditelj može povećati njegovo zanimanje za čitanje. Čitanje može biti zabavna zajednička aktivnost.
KORAK 1.
U svakodnevnom govoru koristite raznovrsni i bogat rečnik koji će zainteresovati vaše dete i proširiti njegovo poznavanje reči.
KORAK 2.
Često čitajte svom detetu.14588254-boy-reading-open-book
Koristite reči iz priče koju čitate da  postavite pitanje. Zamolite dete da vam prepriča ono što ste pročitali. Zajedno smišljajte nove naslove. Ako je detetu teško da se priseti svega što je pročitano, češće prekidajte postavljajući pitanja o pročitanom.
KORAK 3.
Povremeno prekinite dete u čitanju i zamolite ga da pokuša da pogodi što se u priči dalje dešava.
KORAK 4.
Čitajte s detetom istu priču nekoliko dana ili čak nedelja.
Nakon što dobro utvrdite priču, pređite na njenu „umetničku“ obradu –  crtajte likove, izrađujte lutke, napravite predstavu ili skeč, slike o priči okačite na zid, ili napravite strip tako da crtate slike redosledom događaja iz priče. Koristite jezik priče, ponavljajte ključne reči, razgovarajte o svom projektu.
KORAK 5.
Povežite priču s događajima iz svakodnevnog života.
Na primer, dok se oblačite, upitajte dete: „Šta bi Pepeljuga danas obukla?” Na ovaj način pružate mu priliku za kreativnu interakciju s čitalačkim materijalom i razvijate dublje razumevanje sadržaja priče.
KORAK 6.
Igrajte se glasovima.  Rimujte reči iz priče koju čitate.
Uzmite zanimljive reči iz priče i sastavite popis. Igrajte se s detetom tako da oboje pokušavate zapamtiti reči redosledom kojim su zapisane. Možete započeti s jednom rečju, zatim krenite s dve, tri, i tako dalje.
KORAK 7.
Igrajte se “špijuna” tako da opisujete predmet na određenoj stranici priče i tražite od deteta da pogodi o kom je predmetu reč,  a zatim zajedno pronađite tu reč na stranici.
KORAK 8.
Rastavite jednostavne reči na njihove najosnovnije glasove (na primer, reč „trava“ /t/r/a/ v /a/ ) zatim upitajte dete, “Koja je to reč?”
Igrajte igru slušanja azbuke.
Poređajte slova azbuke iznad  detetovog radnog prostora, ali tako da ih može lako dohvatiti. Rastavite reč na glasove i izgovarajte glas po glas. Nakon što izgovorite pojedini glas, recite detetu da uzme slovo koje ga predstavlja. Zatim izgovorite sve glasove zajedno kako bi oblikovali reči. Reč možete izgovoriti vi ili vaše dete.
KORAK 9.
Igrajte se “nizanja” glasova.
Opet redom složite slova azbuke iznad radnog prostora. Izgovorite neki glas, dete uzima uzima to slovo azbuke i pri tom  doda svoj glas koji, takođe, uzima ; nižete glasove dok ne dobijete reč.
KORAK 10.
Koristite zabavne materijale kada s detetom igrate igre čitanja.
Slikajte prstima, pravite slova od različitih materijala i istovremeno glasove/ slova koja pravite.
 
Izvor: https://uciteljicanatasajovanov.files.wordpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama