10 корака до успешног читања

4 марта, 2015

Јачањем језичких вештина детета, родитељ може повећати његово занимање за читање. Читање може бити забавна заједничка активност.
КОРАК 1.
У свакодневном говору користите разноврсни и богат речник који ће заинтересовати ваше дете и проширити његово познавање речи.
КОРАК 2.
Често читајте свом детету.14588254-boy-reading-open-book
Користите речи из приче коју читате да  поставите питање. Замолите дете да вам преприча оно што сте прочитали. Заједно смишљајте нове наслове. Ако је детету тешко да се присети свега што је прочитано, чешће прекидајте постављајући питања о прочитаном.
КОРАК 3.
Повремено прекините дете у читању и замолите га да покуша да погоди што се у причи даље дешава.
КОРАК 4.
Читајте с дететом исту причу неколико дана или чак недеља.
Након што добро утврдите причу, пређите на њену „уметничку“ обраду –  цртајте ликове, израђујте лутке, направите представу или скеч, слике о причи окачите на зид, или направите стрип тако да цртате слике редоследом догађаја из приче. Користите језик приче, понављајте кључне речи, разговарајте о свом пројекту.
КОРАК 5.
Повежите причу с догађајима из свакодневног живота.
На пример, док се облачите, упитајте дете: „Шта би Пепељуга данас обукла?” На овај начин пружате му прилику за креативну интеракцију с читалачким материјалом и развијате дубље разумевање садржаја приче.
КОРАК 6.
Играјте се гласовима.  Римујте речи из приче коју читате.
Узмите занимљиве речи из приче и саставите попис. Играјте се с дететом тако да обоје покушавате запамтити речи редоследом којим су записане. Можете започети с једном речју, затим крените с две, три, и тако даље.
КОРАК 7.
Играјте се “шпијуна” тако да описујете предмет на одређеној страници приче и тражите од детета да погоди о ком је предмету реч,  а затим заједно пронађите ту реч на страници.
КОРАК 8.
Раставите једноставне речи на њихове најосновније гласове (на пример, реч „трава“ /т/р/а/ в /а/ ) затим упитајте дете, “Која је то реч?”
Играјте игру слушања азбуке.
Поређајте слова азбуке изнад  дететовог радног простора, али тако да их може лако дохватити. Раставите реч на гласове и изговарајте глас по глас. Након што изговорите поједини глас, реците детету да узме слово које га представља. Затим изговорите све гласове заједно како би обликовали речи. Реч можете изговорити ви или ваше дете.
КОРАК 9.
Играјте се “низања” гласова.
Опет редом сложите слова азбуке изнад радног простора. Изговорите неки глас, дете узима узима то слово азбуке и при том  дода свој глас који, такође, узима ; нижете гласове док не добијете реч.
КОРАК 10.
Користите забавне материјале када с дететом играте игре читања.
Сликајте прстима, правите слова од различитих материјала и истовремено гласове/ слова која правите.
 
Извор: https://uciteljicanatasajovanov.files.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама