10 најлепших ритуала успављивања детета

Ритуали успављивања олакшаће детету да се увече смири. Десет савета који следе могу вам помоћи при развијању вечерње рутине, захваљујући којој ће ваше дете опуштено утонути у царство снова.

1. Вечерња шетња

Кад је ваше дете немирно након дугога дана, свеж ваздух може деловати умирујуће. Шетња у природи помоћи ће детету да се опусти и смири.

2. Топла купка

Већина деце се опусти у топлој купки. Но ако ваше дете тек тада живне, можете у воду додати неколико капи уља од лаванде. Лаванда смирује чула и негује осетљиву дечју кожу.

3. Држање за руке

Када дете иза себе има напоран дан, увече га често врло брзо преплаве разне емоције. У том му случају можете помоћи држањем за руку – мамин додир делује утешно и истовремено поручује детету: „Ја сам с тобом, на сигурном си.“

4. Плишане играчке у кревету

Када деца спремају играчке на спавање, тиме често рефлектују сопствене осећаје. Стога обратите пажњу на дете, помозите му да припреми играчку за спавање тако да она може да легне заједно с њим.

5. Игра и забава за двоје

Понекад деца једноставно морају да ослободе још мало накупљене енергије пре него што се сместе у кревет. Но након јурњаве требало би да уследи нека мирнија активност, тако да се дете пре спавања ипак смири.

6. Масажа за успављивање

„Прво на спавање одлазе прсти, а затим и цела нога“. Ако лаганом масажом на спавање пошаљете сваки део дететовог тела, на забаван ћете га начин припремити за спавање, а осим тога ћете и дан завршити осмехом.

7. Време за мажење

Узмите себи времена када дете спремате на спавање. Уживајте у тим тренуцима с дететом, пољубите га, загрлите и легните на неколико минута у кревет заједно с њим.

8. Вечерњи концерт

Занимљив начин на који можете уморно дете сместити у кревет је певање песме за лаку ноћ. Ако дете чује познату мелодију и мамин глас, брзо ће се опустити и смирити.

9. Чаврљање

Паукова мрежа на кухињском прозору или она мала жаба на плочнику – дете је током дана доживело пуно тога што пре спавања тек мора процесирати. Зато разговарајте о свему што је ваше дете на неки начин дотакло и што му можда тера сан с очију.

10. Прича за лаку ноћ

Прича за лаку ноћ прави је класик међу ритуалима успављивања. Без обзира на то била она измишљена или долази из омиљене књиге, дете ће и те како уживати у времену проведеном слушајући ваш глас.