10 najlepših rituala uspavljivanja deteta

27 januara, 2018

Rituali uspavljivanja olakšaće detetu da se uveče smiri. Deset saveta koji slede mogu vam pomoći pri razvijanju večernje rutine, zahvaljujući kojoj će vaše dete opušteno utonuti u carstvo snova.

1. Večernja šetnja

Kad je vaše dete nemirno nakon dugoga dana, svež vazduh može delovati umirujuće. Šetnja u prirodi pomoći će detetu da se opusti i smiri.

2. Topla kupka

Većina dece se opusti u toploj kupki. No ako vaše dete tek tada živne, možete u vodu dodati nekoliko kapi ulja od lavande. Lavanda smiruje čula i neguje osetljivu dečju kožu.

3. Držanje za ruke

Kada dete iza sebe ima naporan dan, uveče ga često vrlo brzo preplave razne emocije. U tom mu slučaju možete pomoći držanjem za ruku – mamin dodir deluje utešno i istovremeno poručuje detetu: „Ja sam s tobom, na sigurnom si.“

4. Plišane igračke u krevetu

Kada deca spremaju igračke na spavanje, time često reflektuju sopstvene osećaje. Stoga obratite pažnju na dete, pomozite mu da pripremi igračku za spavanje tako da ona može da legne zajedno s njim.

5. Igra i zabava za dvoje

Ponekad deca jednostavno moraju da oslobode još malo nakupljene energije pre nego što se smeste u krevet. No nakon jurnjave trebalo bi da usledi neka mirnija aktivnost, tako da se dete pre spavanja ipak smiri.

6. Masaža za uspavljivanje

„Prvo na spavanje odlaze prsti, a zatim i cela noga“. Ako laganom masažom na spavanje pošaljete svaki deo detetovog tela, na zabavan ćete ga način pripremiti za spavanje, a osim toga ćete i dan završiti osmehom.

7. Vreme za maženje

Uzmite sebi vremena kada dete spremate na spavanje. Uživajte u tim trenucima s detetom, poljubite ga, zagrlite i legnite na nekoliko minuta u krevet zajedno s njim.

8. Večernji koncert

Zanimljiv način na koji možete umorno dete smestiti u krevet je pevanje pesme za laku noć. Ako dete čuje poznatu melodiju i mamin glas, brzo će se opustiti i smiriti.

9. Čavrljanje

Paukova mreža na kuhinjskom prozoru ili ona mala žaba na pločniku – dete je tokom dana doživelo puno toga što pre spavanja tek mora procesirati. Zato razgovarajte o svemu što je vaše dete na neki način dotaklo i što mu možda tera san s očiju.

10. Priča za laku noć

Priča za laku noć pravi je klasik među ritualima uspavljivanja. Bez obzira na to bila ona izmišljena ili dolazi iz omiljene knjige, dete će i te kako uživati u vremenu provedenom slušajući vaš glas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama