10 намирница за здраве зубе

Сви већ добро знамо да се од слаткиша кваре зуби, да од неких пића зуби могу да пожуте а да неке намирнице оштећују пломбе и зубну глеђ. Али, као и увек постоји и друга страна медаље а самим тим и храна која јача зубе и чини их здравијим и лепшим.

У овом тексту ћемо се осврнути на 10 врста намирница које ће Вам измамити здрав и леп осмех:

Чај – биљни чајеви су сјајан начин да се очува здравље зуба. Зелени чај садржи полифенол који је природни антиоксидант и помаже у умањењу плака, каријеса и болести десни. Чај може да помогне и у борби са задахом, било да га пијете или га користите за испирање уста.

Млечни производи – млеко и јогурт су ниско кисели производи а то значи да не оштећују зубну глеђ при конзумацији. Такође садрже веома мало простих шећера а млеко је главни извор калцијума који је најважнији састојак зуба и костију.

Сир – садржи агенсе који се природно боре против каријеса и пун је витамина који јачају зубе. Калцијум и фосфат, који помажу да се пХ вредност у усној дупљи доведе у равнотежу, штите и обнављају зубну глеђ, подстичу производњу пљувачке и убијају бактерије које стварају каријес и болести оралног апарата.

Воће – неко од нашег омиљеног воћа је природни абразив и њихова конзумација ’чисти’ зубе на природан начин који није штетан. Цитрусно воће, а посебно киви и лимун, као и јабуке и јагоде, садрже високу концентрацију Ц витамина а ово је супстанца за коју се сматра да држи ћелије на окупу. Ако се Ц витамин запостави, ћелије десни почињу да пропадају и да их чине подложним упалама и болестима.

Поврће – витамин А који се налази у бундеви, шаргарепи, младом кромпиру и броколију је неопходан за формирање зубне глеђи. А хрскаво поврће попут кеља, краставца и шаргарепе помажу у чишћењу десни због тога што захтевају интензивније жвакање да би се прогутали. Црни лук садржи антибактеријско сумпорно једињење и када се једе свеж, посебно помаже у убијању многих бактерија, тако да када једете лук следећи пут, занемарите задах који он оставља и фокусирајте се на бенефите које он даје Вашим зубима.

Свеже траве – першун, нана и мирођија не само што су лепи зачини за салату, већ помажу и у уклањању бактерија у усној дупљи. Можете их и жвакати за интензивнији ефекат. Осушене траве немају исту јачину, али зато од њих можете правити водице за испирање уста.

Сусам – семе сусама умањује плак, помаже у рестаурацији зубне глеђи а садржи и доста калцијума.

Протеини животињског порекла – говедина, пилетина, ћуретина, јаја а поготово масније рибе попут лососа садрже фосфор који је, заједно са калцијумом, један од најважнијих минерала који граде косу и зубе, зато је редовна конзумација ових намирница одлилчна.

Житарице целог зрна – саџе витамине Б комплекса, магнезијум и гвожђе, који помажу да десни остану здраве. Житарице садрже и висок ниво влакана а то подстиче производњу пљувачке што ствара минералну заштиту од пропадања зуба. Браон пиринач, мекиње, овсене, ражене и друге пахуљице и тестенина су намирнице где су ови витамини најзаступљенији.

Вода – наравно, без воде наш организам не би могао да постоји па то важи и за зубе! Вода испира уста и помаже у производњи пљувачке која депонује есенцијалне минерале у зубе. Такође, вода прочишћава усну дупљу и спира заостале честице хране са зуба.

Као што сте видели, широк је избор намирница које доприносе здрављу Ваших зуба, тако да и најпробирљивији, као и гурмани, могу да пронађу нешто по свом укусу што ће допринети да зуби буду и остану лепи и здрави!

Мр. сци. др Немања Поповић

Извор: drpopovic.com