10 navika ljudi koji su nekada imali čistu kuću, a sada imaju dete

jul 12, 2016

Čistu kuću ponekad je uz decu, teško održavati

Verovatno ste primetili da su vam se navike čišćenja kao i tolerancija na čistoću bitno promenili otkako ste roditelj. Čistu kuću uz decu ponekad je teško održati jer sada uz svoje uobičajene obaveze imate i malog čoveka ili male ljude o kojima se trebate brinuti. Ide li to dvoje zajedno? Ide, uz malo fleksibilnosti i rastezanja pojma čistoće.

Zavidite li ljudima na njihovim čistim i urednim domovima, znajte da niste jedini. Pronalazite li se u ovome?

I dalje pospremite krevet svako jutro
Svaki novi početak dana donosi roditeljima iluziju da imaju sve pod kontrolom. I imaju, na nekoliko minuta dok njihova dečica tek pospano škilje prema njima svojim malim očima. Prigrlite tu kontrolu i moć koju osećate i napravite krevet što brže možete. Od jutra pa na dalje sve će samo krenuti nizbrdo……no odrekli ste se urednog odlaganja odeće.

Zašto se uopšte mučiti kada za malo dete nema ništa zabavnije od izvlačenja čiste, opeglane i složene odeće iz ladica do kojih može dopuzati? Razmišljate mudro i prestanite težiti savršeno urednoj odeći te se zadovoljite s recimo čistom i blago zgužvanom, bićete puno mirniji i opušteniji.

Odeću koja vam je baš prirasla srcu, strateški sakrijte na mesta u kući do kojih vaše detet ne može tako lako doći
Ne možete počistiti stvari od kuhanja dok kuvate, jer još pospremate ono što je ostalo od ručka i večere
Svaki dan vam donosi tri nove smene u kuhinji. Kuhinja je srce doma, a to srce teško je održati bez naslaga kako bi spokojno kucalo. Osim čistoće, u su i bezbrojni obroci koje morate prokavati i bočice i dudice koje trebate prokuvavati. I tako u krug, ako imate sreće, i vaš će muž ponekad zasukati rukave dok se vi sretni prihvatite nekog drugog kućanskog posla!

Ispraznite deo mašine za suđa ujutro. A deo uveče.
Zaboravite mogućnost da neki posao počnete i završite do kraja bez prekida. Prekida koji traju od nekoliko sati do cielog dana. suđe ipak ne možete u potpunosti zaboraviti jer iz nečega i nečime ipak morate jesti.

Obrišete radnu površinu nakon svake upotrebe
Ne, ovo je samo šala, iako biste to možda i želeli napraviti. no, vaše dete baš se u to vreme nekako čudno umirilo pa ga morate ići potražiti da vidite jede li iz pseće zdelice ili se uzveralo na najvišu policu s knjigama. I ko onda još misli na radnu površinu?

Nije da samo perete rublje, rublje postaje vaš život
Otkako ste roditelj, imate novu svrhu u životu. A ta je da skupljate odeću s poda, pronalazite prljavu i čistu odeću na najčudnijim mestima, perete ju, sušite, peglate, spremite. I opet, i opet i tako dok ne umrete.

Takođe, koliko ga god često prali, košara za rublje još je uvek puna.

Odložite stvari na svoje mesto
I te vam se stvari podlo smeu u lice jer jednako dobro, kao i vi, znaju da ih nećete tu naći kada ih zatrebate.

Živite u stalnom svetu ometanja
Uzeli ste pismo iz sandučića i poderali omot da vidite što je unutra. Naravno, račun. Račun koji vaše dete želi i mora imati. Dajete mu omotnicu da ga smirite dok pročitate račun ,ali vaše dete ne želi omotnicu. Pokida je na sto komadića i baci na pod, dok vas istodobno vuče za rukav.

Pogledate pod i vidite nered, ali u tom trenutku vaše dete počne plakati jer   je gladno. Odlazite da mu date da jede, misleći kako ćete se vratiti i počistiti te papire. Ma naravno da hoćete…

Redovno brišete prašinu i usisavate
I perete podove i glancate,  ali nikada ništa ne ostaje čisto. Niti pola sata. Ali vi se ne date. nije li to u stvari definicija gluposti? Raditi stalno istu stvar sa istim ishodom, no vi se svaki put nadate drugačijem rezultatu? Ponekad je bolje odustati i prepustiti se…

Previše ste umorni da biste išta radili pre odlaska u krevet
Kada pospremite decu u krevet napokon biste mogli kuću dovesti u red? No, čemu? Nakon što ste celi dan čistili, brisali, kuvali, pazili na dete i na kraju dana se pretvaraili da vas zanima kako je vaša bolja polovina provela dan, sigurno ste mrtvi umorni. A sve ovo i tako vas sutra iznova čeka! Usto, ne znate koliko će vam deca noćas dopustiti da odspavate, pa je najbolje popiti čašu – dvije – tri vina na kauču i potom se izvaliti u krevet te prestati sanjati čistu kuću.

Izvor: djecjaposla.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama