10 principa koji će zagarantovano promeniti loše ponašanje

14 marta, 2016

Vaše dete se ne ponaša onako kako biste vi hteli? Onda je vreme da poradite na tome!
6497_deca_if
Brine vas ponašanje vašeg deteta? Ne postižete rezultate koje biste želeli? Onda možda strategije koje koristite baš i nisu najbolje. Loše ponašanje se može promeniti ako se roditelji sete koristiti deset osnovnih i dokazanih principa.
Većina ponašanja…
1. … je naučena. Neko ponašanje može biti pod uticajem različitih bioloških faktora, ali većina je naučena. To znači da će se ono što učite svoju decu itekako odraziti u njihovom ponašanju.
2. … se može menjati. Većina ponašanja se može menjati koristeći znanstveno utemeljene tehnike.
3. … trebaju intervenciju. Ne očekujte da će se vaše dete promeniti samo od sebe. Njegovo ponašanje će se, bez vaše intervencije, najverovatnije samo pogoršati, a onda će ga biti još teže promeniti.
4. … treba vremena za promenu. Za promenu lošeg ponašanja treba vremena: obično najmanje 21 dan konstantnog ponavljanja.
5. … zahteva predanost. Dugotrajna predanost je potrebna za bilo kakve značajne i trajne promene. Nema prečice – roditeljstvo je težak posao.
6. … mora imati dodatak ili zamenu. Nijedno se ponašanje neće zauvek promeniti, osim ako dete ne naučite novom ponašanju koje će zameniti ono staro. Razmislite o tome: ako svom detetu kažete da prestane s nekim ponašanjem, što će on učiniti umesto toga? Bez „zamenskog“ ponašanja, šanse su velike da će se vratiti starim, lošim navikama.
7. … zahteva dobar primer. Ponašanja se najbolje uče na svakodnevnom pozitivnom primeru. Dakle, proverite je li vaše ponašanje onakvo kako želite i da vam se dete ponaša. To se naziva i „bumerang efekt“ – što god vi pokažete svom detetu (svesno i nesvesno), to će vam oni uzvratiti.
8. … treba puno prakse. Promena ponašanja traži puno „vežbanja“. Dakle vežbanje, vežbanje i vežbanje novog ponašanja s vašim detetom, sve dok on ne nauči ponašati se na novi način i bez vaše pomoći.
9. … se brže menja uz pozitivno ohrabrenje. Promjena ponašanja je teška i zaslužuje podsticanje, priznanje i pohvalu. Podstičite dete na svakom koraku tokom putovanja ka promeni. U stvari, najbrži način za promenu je da detetu date priznanje za ono što je učinilo ispravno pa će tako bolje znati kako se ispravno i treba ponašati.
10. … se uvek može promeniti. Čak i ako se radi o dugotrajnom problemu, nemojte očajavati. Nikada nije kasno za pozitivnu promenu. A ako ne počnete nazirati rezultate nakon 21 dana i loše ponašanje se pogoršava, podignite telefon i kontaktirajte psihologa. Moguće je da je uzrok nešto drugo ili da vam je za rešavanje ovog problema potrebna stručna pomoć, a zatražiti pomoć nije sramota! Mislite na svoje dete i njegovu budućnost. Problem rešite sada, ne čekajte „bolja vremena“.
 
Izvor: bebac.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama