10 принципа који ће загарантовано променити лоше понашање

Ваше дете се не понаша онако како бисте ви хтели? Онда је време да порадите на томе!
6497_deca_if
Брине вас понашање вашег детета? Не постижете резултате које бисте желели? Онда можда стратегије које користите баш и нису најбоље. Лоше понашање се може променити ако се родитељи сете користити десет основних и доказаних принципа.
Већина понашања…
1. … је научена. Неко понашање може бити под утицајем различитих биолошких фактора, али већина је научена. То значи да ће се оно што учите своју децу итекако одразити у њиховом понашању.
2. … се може мењати. Већина понашања се може мењати користећи знанствено утемељене технике.
3. … требају интервенцију. Не очекујте да ће се ваше дете променити само од себе. Његово понашање ће се, без ваше интервенције, највероватније само погоршати, а онда ће га бити још теже променити.
4. … треба времена за промену. За промену лошег понашања треба времена: обично најмање 21 дан константног понављања.
5. … захтева преданост. Дуготрајна преданост је потребна за било какве значајне и трајне промене. Нема пречице – родитељство је тежак посао.
6. … мора имати додатак или замену. Ниједно се понашање неће заувек променити, осим ако дете не научите новом понашању које ће заменити оно старо. Размислите о томе: ако свом детету кажете да престане с неким понашањем, што ће он учинити уместо тога? Без „заменског“ понашања, шансе су велике да ће се вратити старим, лошим навикама.
7. … захтева добар пример. Понашања се најбоље уче на свакодневном позитивном примеру. Дакле, проверите је ли ваше понашање онакво како желите и да вам се дете понаша. То се назива и „бумеранг ефект“ – што год ви покажете свом детету (свесно и несвесно), то ће вам они узвратити.
8. … треба пуно праксе. Промена понашања тражи пуно „вежбања“. Дакле вежбање, вежбање и вежбање новог понашања с вашим дететом, све док он не научи понашати се на нови начин и без ваше помоћи.
9. … се брже мења уз позитивно охрабрење. Промјена понашања је тешка и заслужује подстицање, признање и похвалу. Подстичите дете на сваком кораку током путовања ка промени. У ствари, најбржи начин за промену је да детету дате признање за оно што је учинило исправно па ће тако боље знати како се исправно и треба понашати.
10. … се увек може променити. Чак и ако се ради о дуготрајном проблему, немојте очајавати. Никада није касно за позитивну промену. А ако не почнете назирати резултате након 21 дана и лоше понашање се погоршава, подигните телефон и контактирајте психолога. Могуће је да је узрок нешто друго или да вам је за решавање овог проблема потребна стручна помоћ, а затражити помоћ није срамота! Мислите на своје дете и његову будућност. Проблем решите сада, не чекајте „боља времена“.
 
Извор: bebac.com