10 razloga da ne tražite izgovore – izvedite decu napolje SVAKOG dana

15 septembra, 2019

Prema statistici, današnja digitalna deca idu u šetnju ili igranje na otvorenom najviše 30 minuta dnevno. U stvari, većina dece provodi onoliko vremena u zatvorenom prostoru, koliko roditelji provedu na poslu. Na taj način deca propuštaju blagodati svog slobodnog vremena jer čak i kada nisu u vrtiću ili školi, ponovo su u zatvorenom.

Glavni razlog ove slabe fizičke aktivnosti dece sastoji se u činjenici da većinu dece roditelji uključuju u razne aktivnosti i vannastavne aktivnosti koje nisu sportske. To znatno opterećuje dečje rasporede i dodatno ograničava njihovu mogućnost uživanja na otvorenom u prirodi.

Naravno, ni moderna tehnologija, ni nedostatak slobodnog vremena nisu jedini razlozi zbog kojih se deca ne igraju u parkovima. Drugi glavni razlog zbog kojeg su zatvoreni u svojim domovima je sigurnost. Mnogi roditelji se danas brinu o bezbednosti svoje dece dok su na igralištu. Ove zabrinutosti povezane su sa strahom od stranaca, koji bi mogli biti potencijalni trgovci ljudima, kao i sprečavanjem povrede deteta.

Međutim, igranje napolju kod dece može razviti mnoge korisne veštine. Ove igre pomažu deci da se lakše druže, da budu znatiželjni i saosećajni sa svojom okolinom i okruženjem u kojem se nalaze. Kroz igre na otvorenom deca mogu razviti svoju samosvest i veštine za rešavanje spontano nastalih problema.

Igra na otvorenom pomaže deci da steknu pravi osećaj dodira, mirisa i oblika

Kada su napolju, deca mogu da vide nove stvari, posmatraju stalno promenljivo okruženje i to će pomoći razvoju mašte i kreativnog razmišljanja. Ako su deca zatvorena isključivo kod kuće, propuštaju sve ove prednosti, a to negativno utiče na njihovu sposobnost učenja, razvoja i zabave.

Deca koja se svakodnevno igraju vani su više mentalno, emocionalno i duhovno otpornija, a takođe su u boljoj fizičkoj formi, što znači bolji imunitet i manje bolesti.

Fizička aktivnost je vrlo važna za zdravlje dece

Deca koja većinu svog svakodnevnog života provode u zatvorenom su izložena većem riziku od gojaznosti, dijabetesa tipa 2, visokog holesterola i hipertenzije. Deca koja ne izlaze dovoljno često takođe su izložena riziku od sporijeg i težeg društvenog razvoja, visokog nivoa stresa i nedostatka kognitivnih veština. Oni često imaju poteškoća sa učenjem novih znanja, praćenih poremećajem hiperaktivnosti deficita pažnje. Depresija, anksioznost i oslabljen vid takođe su rezultat nedostatka vremena za igre na otvorenom i zabavu.

Dobro je neprestano podsećati roditelje da što su duže njihova deca napolju, smirenija, pametnija i uspešnija će biti.

Igre na otvorenom podstiču kreativnost

Deca su inspirisana onim što rade, osećaju se slobodno, a to podstiče kreativnost i inovativnost. Mogućnost sigurne upotrebe mašte pomaže im da smisle razne scenarije koje će kasnije primeniti u stvarnom životu.

Kada su napolju, deca mogu da se igraju sama ili sklapaju prijateljstva, a obilje prirodnih materijala – lišća, peska, kamenja, grančica, cveća i bilo kojeg drugog „blaga“ pruža im neograničen arsenal zaliha da se izraze. Jedna igra nikad neće biti ista kada deca igraju napolju, kao što je slučaj u elektronskim ili TV igrama. Mogućnosti za učenje i zabavu napolju su beskrajne. Igranje napolju nepresušan je izvor zabave i podstiče kreativnost i osećaj nezavisnosti za svako dete.

Igre napolju su dobre za imunitet

Deca su napolju fizički aktivna, što je, znamo svi, dobro za zdravlje. “Prljavština”, s alergeni iz vazduha, insekti i sa sve ostalo što ih okružuje, jača imunitet dece i smanjuje rizik od alergijskih bolesti. Istraživanje je pokazalo da mnogo vremena na suncu smanjuje anksioznost i fizički i mentalni stres. Činjenica da se igre na otvorenom ne vode strogim pravilima oslobađa decu osećaja da moraju da se pridržavaju određenih pravila, što zauzvrat smanjuje nivo stresa.

Igre na otvorenom bude čula

Dete čuje ptice u parku, miriše cveće, vidi oblake, dodiruje kamenje. Sposobnost da koristi sva čula istovremeno pruža detetu jedinstvena iskustva kakva ne bi doživeo zatvoren u sobi sa računarom ili televizorom. Angažovanje svih čula omogućava deci da postanu otvorenija za nova iskustva, osećanja i načine razmišljanja. Način na koji jedno dete opaža svet na otvorenom je individualan i ne liči na način na koji bilo koje drugo dete doživljava i zamišlja isti svet.

Igre napolju poboljšavaju fokus na svakodnevne zadatke

Neka deca imaju veliki višak energije i može se desiti da ih proglase za hiperaktivne, a u stvari, vrlo je verovatno da im je potrebno samo da se igraju napolju kako bi mogli da oslobode svoju suvišnu energiju. Provođenje nestrukturiranog vremena napolju može pomoći vašem detetu da izgradi novi nivo fokusa i pažnje. Čak i kratko vreme provedeno na otvorenom može da poboljša memoriju i raspon pažnje i do 20%.

Igre napolju poboljšavaju sposobnost suočavanja sa različitim problemima

Kada su na otvorenom, deca se nađu u različitim situacijama koje zahtevaju različite pristupe i iskustva. Igre na optvorenom uče decu kako da se zaštite, da budu oprezni i da svakodnevno proveravaju sopstvene mogućnosti. Takođe uče kako da komuniciraju sa drugom decom i poboljšaju svoje međuljudske odnose. To će im biti od koristi kad odrastu i suoče se sa ozbiljnijim vezama i problemima kao odrasli.

Igre napolju podržavaju učenje i razvijaju apstraktno mišljenje

U kontaktu s divljinom, deca uče da primene naučene lekcije u knjigama, jer se lakše sećaju onoga što su pročitali kada to vide u stvarnom životu. Kroz igre na otvorenom deca razvijaju poštovanje prema drugim živim bićima i prirodi, uče kako biti saosećajan i kako poštovati druge.

Većina dece je radosna i srećna kad su napolju

Fizička aktivnost, sposobnost da istražuju i isprobavaju nove stvari deci pružaju osećaj pozitivnosti. Ova osećanja mogu se preneti i u druge delove njihovog života, osim što im pružaju radost.

Izlazak napolje je dokazani stimulans za dobro raspoloženje. 

Fizičko kretanje i izlaganje suncu pomažu telu da poveća nivo dopamina, a povećana aktivnost povećava nivo endofina, koji su prirodni neurotransmiteri tela. Mala šetnja ili kratak izlet na otvorenom mogu na jednostavan i jedinstven način podići raspoloženje vašeg deteta.

Iz svih ovih razloga, a verovatno ih ima i mnogo više, roditelji moraju da svakodnevnu igru na otvorenom stave na vrh liste prioriteta, jer se deca kroz nju ne samo zabavljaju i izražavaju, već i razvijaju osnovne društvene, kognitivne i bihevioralne veštine koje će im koristiti kroz čitav život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama