Не бацајте млечне зубе своје деце

Док се поједина деца радују испадању млечних зуба, другима је то застрашујуће и болно искуство. Родитељи су наравно ти који највише могу да утичу на то да ли ће губитак зуба бити радостан догађај или траума.

Лекари препоручују да млечне зубе своје деце не бацате. Ако нисте претерано сентиментални и не чувате сваку ситницу везану за одрастање свог детета ово може да вам звучи чудно, али иза те препоруке крије се добар научни разлог.

Foto: Canva

Из млечних зубића могу се извадити денталне матичне ћелије детета које му, ако затреба, једног дана могу спасити живот.

Прочитајте и: Каријес се може спречити заливањем фисура

Што су денталне ћелије и како их треба чувати?

Ћелије у људском телу подељене су у три различите групе и свака од њих има своју функцију. Матичне ћелије су младе ћелије које касније преузимају неку функцију и постају ћелије једне од тих група.

Све крвне ћелије расту и развијају се у коштаној сржи. Матичне ћелије се могу узимати из зуба, као и из делова костију.

Ако планирате да сачувате млечне зубе свог детета, водите рачуна о томе да они једног дана могу да буду корисни само ако су правилно складиштени. Они се могу чувати у обичним чистим кутијицама.

Матичне ћелије могу да се репродукују у било коју другу врсту ћелија у телу и због тога могу да замене оне оштећене.

Истраживања показују да матичне ћелије помажу у борби против карцинома, а спроводе се и студије како би се утврдио њихов потенцијал у лечењу других болести, попут инфаркта, пише Bright Side.

Поред матичних ћелија из пупчане врпце, с развојем медицине можемо релативно брзо очекивати да ће се у развијеном свету користити и оне из зуба односно кости.

Извор: Н1/Bright Side