Ishrana je ključ rešenja kod dece koja imaju zatvor

8 februara, 2018

-Da li je svako otežano izbacivanje stolice prava opstipacija?

Nije! Kod dece se retko sreće prava opstipacija koja je praćena izuzetno bolnom defekacijom (stručni naziv za izbacivanje stolice) koja se dešava retko- sa razmacima dužim od deset dana. Daleko češće se radi o funkcionalnom poremećaju pražnjenja debelog creva koje je uzrokovano lošim „prehrambenim“ navikama.

-Koji su glavni uzroci?

Jednolična ishrana siromašna svežim voćem, povrćem, integralnim žitaricama i jelima koja se jedu kašikom, ali je zato bogata „fast fud konceptom“, grickalicama, slatkišima i belim hlebom i nedovoljnim unosom tečnosti.

Šta dete treba da jede?

Kada se poštuju osnovni principi raznolike i zdrave ishrane- nema zatvora.

Prvi korak je da dete uobroči- tri glavna obroka uz dve voćne užine je pravi ritam obroka. Doručak je temelj dana i treba da je obilan i jak, recimo sir i jaja uz integralne žitarice i jogurt. Ručak po mogućstvu neka bude kuvano jelo uz salatu od svežeg povrća začinjenu maslinovim uljem. Večera je lagana ali opet bogata integralnim žitaricama. Između glavnih obroka sveže ili ceđeno voće. Ovo su samo osnovni principi, a kreativnost u izboru zdravih namirnica je poželjna.

Šta treba izbegavati?

Treba izbegavati kravlje mleko u većim količinama (jogurt je bolji izbor), čokoladno mleko, belo brašno i prozvode od njega, čokoladu i čokoladne slatkiše, klasične grickalice. Bez konsultacije sa pedijatrom treba izbegavati brojne ljekove za opstipaciju.

Šta je najbolje da jede beba da se spreči zatvor?

Najbolje su konzumirati žitarice. One sadrže pored ostalih korisnih sastojaka, i vlakna koja direktno stimulišu rad creva i eliminaciju stolice.

-Koji su sokovi najbolji za ovaj problem?

Najbolje je davati prirodne sokove od kruške i pomorandže u vreme užine.

-Može li bela kafa pomoći?

Ona je tradicionalni „lek“ za zatvor koji se primenjivao kod starije dece. Može se probati, ali nije za bebe. Ipak pimat treba dati izbalansiranoj ishrani.

Zašto je važna voda u borbi protiv zatvora?

Jedan od glavnih mehanizama nastanka zatvora je izvlačenje vode iz crevnog sadržaja, pa se stolica „zgusne“ i postane tvrda. Ako se uzima dosta vode, onda će i više vode ostati u stolici, pa će ona biti mekša i lakša za izbacivanje.

Izvor: doktoricamica.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama