10 saveta za odgajanje srećne dece

17 novembra, 2017

 
Šala pomaže
Razveselite se! Ekonomska i socijalna istraživanja kažu da život sa šalom deci obezbeđuje društveni uspeh. Roditelji koji zbijaju šale i glume, obezbeđuju deci sposobnost da razmišljaju na kreativan način, da znaju da sklapaju prijateljstva i pobeđuju stres. Slobodno izigravajte klovna – vaša deca će vam kasnije biti zahvalna.
Budite pozitivni
Neće vas iznenaditi da čujete da oni roditelji koji izražavaju negativna osećanja prema svojoj deci i koji su grubi prema njima, imaju agresivne mališane. Ovo je veoma loša vest s obzirom da se agresivnost petogodišnjaka dovodi u vezu kasnije u životu, čak i prema partneru. Zato, ako se nađete u začarnom krugu ljutnje roditelja, ljute bebe, nervoznijeg roditelja i sl.pokušajte da ga razbijete. To će vam olakšati život kasnije.
Dozvolite detetu da se zauzme za sebe
Tinejdžeri koji argumentovano odgovaraju svojim roditeljima mogu da ih dovedu do ludila, ali njihova sposobnost pronalaženja tih argumenata im osigurava i bolji otpor pritisku drugara u školi. Bolje rečeno, autonomija kod kuće podstiče autonomiju među prijateljima.
Ovo naravno ne znači da treba da imate težak odnos sa vašim tinejdžerom. Sigurna i jaka veza sa roditeljima je osnov svega. Tinejdžeri treba da vežbaju kako da se založe za sebe ali im je potrebna i podrška roditelja.
 Ne očekujte savršenstvo
Niko nije savršen, nemojte od sebe očekivati nemoguće. Kako pokazuju istraživanja, novi roditelji koji veruju da društvo od njih očekuje savršenstvo su mnogo više pod stresom i manje sigurni u sebe i svoje roditeljske sposobnosti. Potrudite se da ignorišete netražene savete i komentare okoline i otkrićete da ste opušteniji.
Negujte svoj brak
Nemojte dozvoliti da vaš bračni odnos bude zapostavljen zbog dolaska bebe. Istraživanja su pokazala da roditelji sa problemima u braku kada beba ima do 9 meseci izazivaju probleme u spavanju kod deteta kada ono ima 18 meseci. U porodicama sa bračnim problemima je svakako prisutan stres koji utiče na dete i izaziva probleme u spavanju.
 Vodite računa o svom mentalnom zdravlju
Ako sumnjate da možete biti depresivni, potražite pomoć stručnjaka. Zbog vašeg i zdravlja vašeg deteta. Istraživanja pokazuju da majke koje pate od depresije imaju problema u roditeljstvu i ne reaguju na dečiji plač. One takođe doprinose povećanju stresa kod deteta. Dobra vest je da stručnjaci tvrde da se pozitivno roditeljstvo može naučiti i mogu ga savladati i roditelji koji imaju ličnih problema kao što je depresija.
Mame, budite dobre prema sinovimaDomai_zadaci_1
Istraživanja pokazuju da dobar odnos sa majkom sprečava problematično ponašanje dečaka, čak više nego kod devojčica. Objavljeni rezultati podvlače važnost dobrog odnosa sa roditeljima u kom dete oseća da kod mame i tate ima sigurnu bazu. Dobar odnos sa majkom pre 14. godine ima uticaj i na bolji ljubavni život kasnije u životu. Odnos sa roditeljima ima važan uticaj na uspešnost odnosa sa ljudima u životu. Roditelji su glavni uzor. Deca koja ne osećaju bliskost sa svojim roditeljima teško da mogu da budu uzor pozitivnih strana tog odnosa kada odrastu.
Upoznajte svoju decu
Svako misli da zna najbolji način za podizanje deteta. Ali istina je da ne postoji stil roditeljstva koji odgovara svakom detetu. Dokazano je da deca čiji roditelji prilagođavaju stil roditeljstva njihovoj ličnosti duplo manje pate od anksioznosti i depresije od njihovih drugara sa veoma strogim roditeljima. Deci, posebno onoj koja imaju problema sa izražavanjem emocija, su potrebni pomoć i podrška roditelja. Isto tako, roditelji mogu, neželeći to, da naškode svom detetu tzv.helikopter roditeljstvom. Osluškujte potrebe deteta i ostavite mu dovoljno prostora da samostalno uči i odrasta.
Pustite decu neka idu
Kada deca napuste dom, istraživanja pokazuju da je najbolje pustiti ih. Brucoši sa roditeljima koji se stalno mešaju i nadgledaju ih (u „helikopter“ stilu) imaju više šanse da postanu anksiozna i manje otvorena za nova iskustva nego njihovi vršnjaci koji imaju opuštenije roditelje. To ne znači da svoje „mladunče“ treba da šutnete iz kuće čim napuni 18 godina, ali ako uhvatite sebe da se mešate u detetove studije i raspravljate sa profesorima njegove ocene, možda je vreme da se povučete.
Negijte samo-saosećanje
Izbegavajte osećanje krivice! Samo-osećanje je veoma važna životna osobina koja pomaže ljudima da ostanu rezilijentni kada se nađu pred izazovima. Samo-osećanje znači da možete da ostane sabrani, upravljate mislima i emocijama tako da vas one ne ponesu i bez njihovog potiskivanja, da posedujete humanost, empatiju, da ste pažljivi prema sebi ali i da znate da prepoznate sopstvenu patnju uz posvećenost rešavanja problema. Ova osobina je korisna kada naiđu teškoće u roditeljstvu i pravi način da budete pravi primer vašem detetu.
 
Izvor: najboljamamanasvetu.com
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama