10 sigurnih pokazatelja da je vaše dete hrabro

oktobar 27, 2016

Kada je o strahovima reč neki mališani se jednostavno manje boje od drugih. Ipak, postoje velike razlike između hrabrosti i srljanja bez razmišljanja. Evo kako da budete sigurni da je vaše dete zaista neustrašivo…
dete
To što je vaše dijete hrabro stalo na svoje nogice i prije vremena krenulo u svet na dve noge ne znači nužno da se radi o hrabrom detetu. Naravno, tu je jako bitan njihov fizički razvoj, ali kada je o strahovima reč neka se djeca jednostavno manje boje od druge i to znači da su već u svojim prvim mesecima (godinama) pokazali da su hrabri, jer svako se dete boji, ali dok jednoj deci strah znači odustajanje, druga deca uprkos strahovima grabe dalje ne dajući da ih strah spreči u njihovim namerama.
 
Međutim, kako prepoznati da je dete hrabro, a ne da samo srlja bez razmišljanja. Tu je velika razlika. Jer hrabra deca jako često deluju s oprezom. Često deluju i kao mali šefovi, ali to je samo zato što se ne stide i ne boje se da urade stvari po svom.
Ako neke od ovih osobina prepoznate i u svom detetu, znajte da odgajate hrabro dete pa to imajte na umu svaki put kad vaše dete odluči da uradi nešto.
1. Dete se ne boji da proba nešto novo
Ovakvu decu ne koči nikakav strah da neće biti dobri u tome što se upravo spremaju da urade. Oni su čak i svesni da prvi put možda neće biti tako dobro, ali ne boje se da probaju i ne boje se da uče da bi se usavršili.
2. Dete dobro promisli hoće li uspeti u svom naumu, ali ne dozvoljava da ga saznanje spreči da ipak proba
To nisu deca bez strahova, to su samo deca koja se ne boje svega i svačega, za njih strah od neuspeha ne postoji jer uvek postoji drugi put da budu bolji i da uspeju.
3. Strastveni su u svojim uverenjima
Slično kao i kod dece s velikim samopouzdanjem (mala je razlika između visokog samopouzdanja i hrabrosti) hrabra deca vrlo su strastvena u svojim uverenjima, u svojim hobijima i svojim načinima zabave. Skokovi s visine, jurnjava na biciklu, penjanje po drveću – koliko god roditeljima izgledali riskantni, ako se vaše dete ne boji da radi sve to – to je zato što je to već odavno probalo i usavršilo, i nema šanse da dete iko odgovori od toga.
4. Savršeno uče na svojim greškama
Za hrabru decu ne postoji neuspeh – postoji samo neuspeh koji se može popraviti sledeći put ili deseti put. Umesto da izbegavaju ono što im ne ide, hrabra deca će učiniti sve da isprave grešku i nauče bolje.
5. Fleksibilni su
Ovakvu decu je lako iznenaditi, ali njima nikakvo iznenađenje neće pokvariti njihove planove. Recimo – u zadnjoj sekundi ste promenili planove i sada dete zajedno s vama mora da “radi” na organizaciji dana – hrabro dete će se tome čak i veseliti, jer svaka nagla promena za njih znači manje-više novu avanturu.
6. Imaju svoje ideje i ne boje se da ih podele
Hrabra deca često se čine kao mali šefovi samo zato što se zaista ne boje izražavanja. Oni će biti ti koji će smišljati nove ideje, a čak i da nijedna ne prođe dobro – u društvu, u vrtiću, u školi, njih to neće smesti u osmišljavanju nove.
7. Vole da uče sama sebe
Znate da postoje deca kojoj uvek treba neka pomoć sa strane, em što se boje da probaju sama, em što im uvek nedostaje društvo koje će biti uz njih, ali hrabroj deci ne treba niko kada oni naume da probaju i nauče nešto novo. Zato kada vidite vaše malo hrabro dete kako sedi samo u uglu, bez brige, ono se ne skriva ni od koga, ono je verovatno skoncentrirano na neki svoj zadatak.
8. Oni uvek testiraju svoje mogućnosti
Za hrabru decu se čini da ne postoje granice, odnosno, one su tu da ih dete pomera i tu je teško na bilo koji način uticati na njih da prestanu. Jednostavno – hrabra deca se ne boje istraživanja i isprobavanja novih stvari u svom životu.
9. Oni zaista vole da budu lideri
Ne zato što vole da budu glavni već zato što često nemaju strpljenja da čekaju da neko manje hrabro dete preuzme tu ulogu. Ali, ako se u njihovom okruženju pojavi neko hrabriji, rado će stati iza njega i kročiti njihovim putem, čisto da dokažu da i oni to mogu.
10. Oni su i jako pažljivi
Ukoliko se u kraju, parku, vrtiću, školi pojavi neko novo lice hrabro dete će prvo prići i prvo poželeti dobrodošlicu. I to zato što se ne stide i ne boje konkurencije.
Izvor:  Index.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama