10 сигурних показатеља да је ваше дете храбро

27 октобра, 2016

Када је о страховима реч неки малишани се једноставно мање боје од других. Ипак, постоје велике разлике између храбрости и срљања без размишљања. Ево како да будете сигурни да је ваше дете заиста неустрашиво…
dete
То што је ваше дијете храбро стало на своје ногице и прије времена кренуло у свет на две ноге не значи нужно да се ради о храбром детету. Наравно, ту је јако битан њихов физички развој, али када је о страховима реч нека се дјеца једноставно мање боје од друге и то значи да су већ у својим првим месецима (годинама) показали да су храбри, јер свако се дете боји, али док једној деци страх значи одустајање, друга деца упркос страховима грабе даље не дајући да их страх спречи у њиховим намерама.
 
Међутим, како препознати да је дете храбро, а не да само срља без размишљања. Ту је велика разлика. Јер храбра деца јако често делују с опрезом. Често делују и као мали шефови, али то је само зато што се не стиде и не боје се да ураде ствари по свом.
Ако неке од ових особина препознате и у свом детету, знајте да одгајате храбро дете па то имајте на уму сваки пут кад ваше дете одлучи да уради нешто.
1. Дете се не боји да проба нешто ново
Овакву децу не кочи никакав страх да неће бити добри у томе што се управо спремају да ураде. Они су чак и свесни да први пут можда неће бити тако добро, али не боје се да пробају и не боје се да уче да би се усавршили.
2. Дете добро промисли хоће ли успети у свом науму, али не дозвољава да га сазнање спречи да ипак проба
То нису деца без страхова, то су само деца која се не боје свега и свачега, за њих страх од неуспеха не постоји јер увек постоји други пут да буду бољи и да успеју.
3. Страствени су у својим уверењима
Слично као и код деце с великим самопоуздањем (мала је разлика између високог самопоуздања и храбрости) храбра деца врло су страствена у својим уверењима, у својим хобијима и својим начинима забаве. Скокови с висине, јурњава на бициклу, пењање по дрвећу – колико год родитељима изгледали рискантни, ако се ваше дете не боји да ради све то – то је зато што је то већ одавно пробало и усавршило, и нема шансе да дете ико одговори од тога.
4. Савршено уче на својим грешкама
За храбру децу не постоји неуспех – постоји само неуспех који се може поправити следећи пут или десети пут. Уместо да избегавају оно што им не иде, храбра деца ће учинити све да исправе грешку и науче боље.
5. Флексибилни су
Овакву децу је лако изненадити, али њима никакво изненађење неће покварити њихове планове. Рецимо – у задњој секунди сте променили планове и сада дете заједно с вама мора да “ради” на организацији дана – храбро дете ће се томе чак и веселити, јер свака нагла промена за њих значи мање-више нову авантуру.
6. Имају своје идеје и не боје се да их поделе
Храбра деца често се чине као мали шефови само зато што се заиста не боје изражавања. Они ће бити ти који ће смишљати нове идеје, а чак и да ниједна не прође добро – у друштву, у вртићу, у школи, њих то неће смести у осмишљавању нове.
7. Воле да уче сама себе
Знате да постоје деца којој увек треба нека помоћ са стране, ем што се боје да пробају сама, ем што им увек недостаје друштво које ће бити уз њих, али храброј деци не треба нико када они науме да пробају и науче нешто ново. Зато када видите ваше мало храбро дете како седи само у углу, без бриге, оно се не скрива ни од кога, оно је вероватно сконцентрирано на неки свој задатак.
8. Они увек тестирају своје могућности
За храбру децу се чини да не постоје границе, односно, оне су ту да их дете помера и ту је тешко на било који начин утицати на њих да престану. Једноставно – храбра деца се не боје истраживања и испробавања нових ствари у свом животу.
9. Они заиста воле да буду лидери
Не зато што воле да буду главни већ зато што често немају стрпљења да чекају да неко мање храбро дете преузме ту улогу. Али, ако се у њиховом окружењу појави неко храбрији, радо ће стати иза њега и крочити њиховим путем, чисто да докажу да и они то могу.
10. Они су и јако пажљиви
Уколико се у крају, парку, вртићу, школи појави неко ново лице храбро дете ће прво прићи и прво пожелети добродошлицу. И то зато што се не стиде и не боје конкуренције.
Извор:  Index.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама