Nemoguće je malu decu naučiti svim manirima, ali neka osnovna bi morala da usvoje

5 jula, 2016
Nemoguće je malu decu naučiti svim manirima, ali neka osnovna bi morala da usvoje

 

1. ŽVAĆE SE ZATVORENIH USTA

Ovo se nalazi na vrhu liste jer nema ništa neumesnije od pokazivanja sažvakane hrane pre nego što je dete proguta.

2. RUKE SE BRIŠU SALVETOM

Deca su često skeptična oko upotrebe krpa i salveta, teško ćete ih uveriti da postoji razlika između stolnjaka, njihove odeće i salvete. Što se njih tiče, krajnji je cilj rešiti se hrane sa prstića, a ako je kućni ljubimac bio najbliži u tom trenutku, njihova misija je završena. Možda će vam biti potrebno puno vremena da nauQAčite decu da upotrebljavaju salvetu, ali trud će uroditi plodom, a pored usvojenog manira i vi ćete imati manje posla.

3. MIRNO SEDENJE ZA STOLOM

U restoranu detetu nije ništa interesantnije nego kada gleda šta drugi rade, ali niko ne planira da u njega gleda četvorogodišnje dete dok jede supu, a kamoli da se vrzma oko njihovog stola. Okrenite dete prema sebi, stavite ga na njegovu stolicu i zabavite ga.

4. O HRANI SE NE GOVORI LOŠE

Većina dece voli da jede samo određenu hranu. Pa ako je i vaše dete razočarano što u kineskom restoranu ne poslužuju njegovu omiljenu testeninu sa sirom, na vama je da ih naučite da svoje mišljenje zadrže za sebe ili da ih podele sa drugima tiho. Ovo je takođe odličan trenutak da porazgovarate sa detetom o njegovoj probirljivosti i da ga na fin način naterate da proba jelo, pa mu se možda i dopadne.

5. OBAVEZNO KORIŠĆENJE PRIBORA ZA JELO

Špagete se ne jedu prstima, ali se jagnjetina isto tako može jesti prstima. Pravila oko toga šta se sme, a šta ne jesti prstima ponekad zbunjuju, pa je razumljivo da se i deca teško snalaze. Zašto vole više jesti pirinač prstima nego vilicom, ostaje misterija, ali ako im uporno ponavljate pravila oni će ih vremenom zapamtiti.

6. MIRNO SEDENJE NA STOLICI

Neka deca ne mogu da sede mirno za stolom, pa se tokom večere napravi ogroman nered dok uspete da obuzdate dete. Međutim, nije logično očekivati od malog deteta da sedi na miru par sati, ali ako preteraju u nestašlucima treba im skrenuti pažnju na ponašanje. Ako budete uporni u svojoj nameri, mirno sedenje na stolici će i za njih postati stvar navike.

7. ZABRANJENO JE VIKATI ZA STOLOM

Generalno, deca smatraju da je najbolji oblik komunikacije vikanje, pa će tako istim tonom prepričavati crtani film i tražiti da mu se vrati omiljena igračka. Ako ih na vreme naučite da tiho govore za stolom to će vam i kasnije koristiti kada tokom njihovog odrastanja budete ulazili u ozbiljnije rasprave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama