Немогуће је малу децу научити свим манирима, али нека основна би морала да усвоје

Немогуће је малу децу научити свим манирима, али нека основна би морала да усвоје

 

1. ЖВАЋЕ СЕ ЗАТВОРЕНИХ УСТА

Ово се налази на врху листе јер нема ништа неумесније од показивања сажвакане хране пре него што је дете прогута.

2. РУКЕ СЕ БРИШУ САЛВЕТОМ

Деца су често скептична око употребе крпа и салвета, тешко ћете их уверити да постоји разлика између столњака, њихове одеће и салвете. Што се њих тиче, крајњи је циљ решити се хране са прстића, а ако је кућни љубимац био најближи у том тренутку, њихова мисија је завршена. Можда ће вам бити потребно пуно времена да науQAчите децу да употребљавају салвету, али труд ће уродити плодом, а поред усвојеног манира и ви ћете имати мање посла.

3. МИРНО СЕДЕЊЕ ЗА СТОЛОМ

У ресторану детету није ништа интересантније него када гледа шта други раде, али нико не планира да у њега гледа четворогодишње дете док једе супу, а камоли да се врзма око њиховог стола. Окрените дете према себи, ставите га на његову столицу и забавите га.

4. О ХРАНИ СЕ НЕ ГОВОРИ ЛОШЕ

Већина деце воли да једе само одређену храну. Па ако је и ваше дете разочарано што у кинеском ресторану не послужују његову омиљену тестенину са сиром, на вама је да их научите да своје мишљење задрже за себе или да их поделе са другима тихо. Ово је такође одличан тренутак да поразговарате са дететом о његовој пробирљивости и да га на фин начин натерате да проба јело, па му се можда и допадне.

5. ОБАВЕЗНО КОРИШЋЕЊЕ ПРИБОРА ЗА ЈЕЛО

Шпагете се не једу прстима, али се јагњетина исто тако може јести прстима. Правила око тога шта се сме, а шта не јести прстима понекад збуњују, па је разумљиво да се и деца тешко сналазе. Зашто воле више јести пиринач прстима него вилицом, остаје мистерија, али ако им упорно понављате правила они ће их временом запамтити.

6. МИРНО СЕДЕЊЕ НА СТОЛИЦИ

Нека деца не могу да седе мирно за столом, па се током вечере направи огроман неред док успете да обуздате дете. Међутим, није логично очекивати од малог детета да седи на миру пар сати, али ако претерају у несташлуцима треба им скренути пажњу на понашање. Ако будете упорни у својој намери, мирно седење на столици ће и за њих постати ствар навике.

7. ЗАБРАЊЕНО ЈЕ ВИКАТИ ЗА СТОЛОМ

Генерално, деца сматрају да је најбољи облик комуникације викање, па ће тако истим тоном препричавати цртани филм и тражити да му се врати омиљена играчка. Ако их на време научите да тихо говоре за столом то ће вам и касније користити када током њиховог одрастања будете улазили у озбиљније расправе.