10 ствари о мајчинству које вам нису рекли

25 јула, 2021

Чим добијете дете, одједном се нађете у клубу где сви све знају о мајчинству. Осим вас! Шта је то о чему се баш и не прича често, а сасвим је нормално и не треба да вас брине.


Блогерка Мелиса Рој одлучила је да проговори о мајчинству и тако олакша многе муке и недоумице будућим мајкама. И сама је мајка троје деце и каже да би волела да је пре знала оно што зна сада или да је постојао неко ко би јој открио више детаља. Ово је 10 ставки које би свака будућа мајка треба да зна.

1. Свега вам је доста

Без обзира на то какве ћете изборе направити, да ли ћете да дојите или храните бебу на флашицу, да ли ћете спавати у етапама, остати код куће или се вратити на посао, све мајке чека исто, а то је мешавина хормона и осећања, исцрпљености, друштвени притисак и несигурност. У једном тренутку ће вам свега бити доста. Дешава се да пожелите да дигнете руке од свега и једноставно нестанете, то је нормално, не очајавајте због тога.

2. Ништа не траје заувек (1. део)

На почетку мајчинства ће вам све деловати превише компликовано, чак до те мере да ћете почети да сумњате и да се преиспитујете да ли сте добра мајка и где све грешите, али не брините. и то ће проћи.

3) Ништа не траје заувек (2. део)

Онда ћете се једног дана осврнути и схватити да вам је време пролетело. Питаћете се где је она ваша мала беба величине векне хлеба. Онда наступа фаза у којој очајавате што ваша беба више није беба. Али и то ће проћи.

4) Осећате се усамљено

Иако ће вам се увек наћи при руци супруг, чланови породице па чак и другарице имаћете утисак понекад као да све радите саме. Онда ћете схватити да терет материнства пада само на маму, на почетку ће вам бити тешко да прихватите ово, али убрзо ћете се навићи.

5) Мислите на себа

Углавном мајке дозволе да их материнство баци у други план. Запоставе себе и окрену се само деци, али да бисте били добра мајка морате прво да будете добре саме себи. Значи прво ви, па дете. Знам да звучи себично, али верујте да није! Одлазак код фризера може да вас опусти и невероватно подићи расположење. Покушајте!

6) Сумња у сваку одлуку

Без обзира колико искусних мама вам каже нешто или подели своје искуство са вама, никада нећете бити довољно сигурне да ли сте донеле праву одлуку. Све и да прочитате хиљаде приручника увек ћете сумњати у исправност одлуке.

7) Слушајте своје срце

Нико на свету не познате ваше дете боље од вас. Ви ћете у сваком тренутку знати шта је вашем детету потребно. Не дозволите да други поколебају ваше одлуке, само слушајте своје срце.

8) Сасвим је у реду да се осећате лоше

Познато је већ да мајчинство доноси и мањак сна, исцрпљеност, умор,фрустрације и још много тога. Не трудите се да свима одате слику како се ви одлично носите са тим. Уколико вам је тешко, једноставно реците да вам је тешко, узмите малу паузу, потражите помоћ па наставите даље.

9) Ви сте сјајана мајка

Без обзира на то шта други кажу или колико и сами сумњате у себе увек морате бити свесни једне ствари, а то је да сте ви у том тренутку најбоља верзија себе и да сте одлична мајка само је потребно да верујете у себе.

10) Важна је љубав

Љубав је све што вам треба, а све остало ће доћи на своје место.

Извор: žena.blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама