3 ствари не треба бранити деци

14 јула, 2017

Стручњаци кажу да није добро када детету постављате ригидне границе страха, јер их то може учинити још плашљивијим. Неке ствари им, ипак, не треба бранити

 
Желећи да од својих малишана направе храбре људе, маме и тате их често кале и тамо где не треба. Стручњаци кажу да није добро када детету постављате ригидне границе страха, јер их то може учинити још плашљивијим. Неке ствари им, ипак, не треба бранити, као што су:
* Плачу – родитељи често говоре деци, поготово дечацима, да је срамота плакати, да сузе приличе само слабићима, да ће им се сви смејати… Онда они почињу да их крију или гуше, иако постоје и реални разлози да се исплачу. Тако уместо суза, често остану трауме.
* Плаше се – наравно да малишани не треба да буду плашљиви, поготово да имају страх од одласка код доктора, у школу, од учитеља и оцена, али ако се то и деси, најгоре је да им се подсмевате. Уместо тога, покушајте да разложите њихов страх и помогнете им да га превазиђу.
* Kажу “не” – Kада предложите нешто детету, а оно каже да не сме, немојте да му одбрусите да је кукавица, јер то лоше делује на његово самопоуздање. Саслушајте га, поразговарајте, упутите га зашто мислите да може и треба то да уради, а не да га кињите.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама