10 животних лекција Алберта Ајнштајна!

21 марта, 2016

Тајна Ајнштајновог успеха: 10 животних лекција које је научио!

Сваки човек који може сигурно да вози док љуби лепу девојку, једноставно не поклања пољупцу пажњу коју заслужује, рекао је чувени нобеловац

albert-ajnstajn
Алберта Ајнштајна већ дуго сматрамо генијем. Био је теоријски физичар, филозоф, писац и један од најутицајнијих научника икада. Ајнштајн је дао огроман допринос научном свету, укључујући теорију релативитета, оснивање релативистичке козмологије, предвиђање скретања светлости услед гравитације, квантну теорију атомских честица у покрету, концепт енергије нулте тачке…

Нобелову награду добио је 1921. године, за допринос теоријској физици и откриће закона фотоелектричног ефекта. Објавио је преко 300 научних и више од 150 ненаучних радова. Ајнштајн се сматра оцем модерне физике и једним од најуспешнијих научника.
Пред вама је његових 10 животних лекција:

1. Пратите своју радозналост“Ја нисам нешто посебно талентован. Само сам страствено знатижељан.”

Шта задиркује вашу радозналост? Шта вас највише занима? Праћење знатижеље је тајна вашег успеха.

2. Истрајност је непроцењива

“Нисам ја нарочито паметан; ја само дуже решавам проблем.”
Да ли сте спремни да истрајете све док не стигнете до одредишта? Кажу да се сва вредност поштанске марке састоји у њеној способности да се држи за писмо све док не стигне. Будите попут поштанске марке, завршите трку коју сте почели!

3. Фокусирајте се на садашњост

“Сваки човек који може сигурно да вози док љуби лепу девојку, једноставно не поклања пољупцу пажњу коју заслужује.”Стара пословица каже да не можемо да јашемо два коња у исто време. Ја бих рекао, можемо да урадимо било шта, али не и све. Научите да будете присутни и предајте се ономе на чему тренутно радите. Фокусирана енергија је моћ. Ту лежи разлика између успеха и неуспеха.”

4. Машта је моћна

“Машта је све. Она је преглед свега занимљивог што долази. Машта је важнија од знања.”
Да ли користите свакодневно своју машту? Ајнштајн је изјавио да је машта важнија од знања! Ваша машта унапред одређује вашу будућност. Такође је изјавио: “Прави знак интелигенције није знање, већ машта”. Не допустите да вам нешто тако моћно попут маште лежи успавано.

5. Грешите

“Особа која никада није направила грешку није никада покушала нешто ново.”Никада се не бојте да ћете направити грешку. Грешка није неуспех. Она може да вас учини бољим, паметнијим и бржим, ако их правилно искористите. Откријте моћ грешака. Желите да успете? Утростручите број грешака које правите.

6. Живите у тренутку

“Никада не размишљам о будућности. Она долази довољно брзо.”

Једини начин да учините нешто од своје будућности јесте да будете што је могуће присутнији у садашњости. Не можете “сада” да промените јуче или сутра, па је од огромне важности да оно што можете, урадите сада. То је једино време које је битно, једино које је потребно.

7. Стварајте вредност

“Не трудите се да постанете успешни, већ да будете од користи.”Не губите време покушавајући да будетеи успешни, уместо тога се трудите да створите вредност. Ако будете вредни, привући ћете успех. Откријте таленте које поседујете и научите како да их понудите на начин који највише одговара другима. Тежите томе да будете вредни другима и успех ће да закуца на ваша врата.

8. Не очекујте различите резултате

“Лудост: радити исту ствар изнова и изнова очекујући различите резултате.”
Другим речима, не можете да наставите исту врсту тренинга ако желите да изгледате другачије. За промену живота, мораћете да се промените до те мере да промените начине на које размишљате.

9. Знање долази с искуством

“Информација није знање. Једини извор знања је искуство.”Знање произлази из искуства. Можете да разговарате и да размишљате о задатку који је пред вама, али разговор ће да вам да само филозофско разумевање о њему. Упрљајте руке и стекните искуство! Не трошите време сакривајући се иза шпекулативних информација, идите тамо и учините то што је потребно. Тако се стиче непроцењиво знање.

10. Научите правила игре и онда заиграјте најбоље што можете

“Потребно је научити правила игре. А онда заиграјте боље од било кога другог.”
Једноставно је. Постоје две ствари које морате да учините. Прва ствар коју морате да урадите је да научите правила игре коју играте. Не звучи узбудљиво, али је од виталног значаја. Друго, морате да се посветите тако јако да неће бити никога ко ту игру ​​игра боље од вас. Ако можете да урадите ове две ствари – успех је ваш!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "10 животних лекција Алберта Ајнштајна!"

  1. Jahaj каже:

    Verovatno Albert nije racunao na struju kada je rekao da sto vise gresaka….
    Sa strujom je samo jedna greska.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама