11 razloga zbog kojih su azijska deca najzdravija na svetu

7 januara, 2021

Postoji nekoliko studija koje pokazuju da su azijska deca zdravija od dece u drugim zemljama. Da li zbog zdravog načina života koji vode ili zbog navika koje bi sigurno bile korisne i drugoj deci širom sveta, bilo kako bilo, verujemo da je korisno da pročitate šta je to što oni rade drugačije kada su deca u pitanju.

Briga o zdravlju očiju

U mnogim kineskim školama postoje graničnici koja služe da se kod dece sačuva zdravlje očiju. Kinezi veruju da navika preteranog naginjanja nad knjigom može naštetiti očima. I ne greše sasvim. Ovi “graničnici” omogućavaju detetu da održava bezbednu udaljenost, a obezbeđuju i pravilno držanje.

Foto: Brightside.me

Trening masažom oka

U većini škola u kontinentalnoj Kini od prvog razreda decu podučavaju vežbama oka za koje veruju da će poboljšati protok krvi i opustiti očne mišiće. “Trening” takođe uključuje masažu očne zone. Deci se savetuje da to rade dva puta dnevno.

Časovi na svežem vazduhu

Širom Kine je sistem izvođenja nastave na otvorenom normalna stvar. Boravak na otvorenom deci obezbeđuje potrebnu dozu vitamina D, a šetnja na svežem vazduhu smanjuje stres zbog boravka u zatvorenom i poboljšava mentalno stanje deteta.

Nošenje hirurških maski

Zimi se više razboljevamo jer boravimo u toplim sobama koje se ređe provetravaju pa su pune mikroba. U Japanu, bolesni i ljudi sa alergijama često nose hirurške maske koje ih štite od udisanja mikroba u vazduhu i takođe smanjuju šanse za prenošenje klica drugima. Deca takođe nose maske za vreme epidemije gripa i prehlade.

Male, raznolike porcije hrane.

Hrana je u azijskim zemljama veoma važna. Posle drugog svetskog rata Japanci su razvili program ishrane koji je služio da se pomogne deci koja su ugrožena. Zato oni ni danas nemaju obilne glavne obroke, već je način ishrane takav da je svaki obrok podeljen u više manjih porcija – pirinča, ribljeg mesa, povrća.

Aktivni odmor

Aktivnosti na otvorenom su za decu veoma važne zbog vežbanja i sunčeve svetlosti. U azijskim zemljama stanovnici imaju jasnu svest o tome, pa i oni koji žive u urbanim sredinama učestvuju u različitim organizovanim programima koji pružaju toliko neophodan predah u svakodnevnom životu.

Hodanje

Hodanje je važna fizička aktivnost u većini delova Azije. Deca i odrasli se trude da više pešače a da manje koriste gradski prevoz na putu do škole ili posla.

Praćenje zavisnosti od Interneta

Širom sveta deca postaju sve više zavisna od elektronskih uređaja, uglavnom zbog društvenih mreža. U Južnoj Koreji su takve stvari retke. Zemlja preduzima mnoge akcije u borbi protiv zavisnosti od interneta. Vlasti organizuju kampove, rehabilitacione centre i centre za tretman kako bi pomogli mladima zavisnim o internetu. Postoje i zakoni kojima se deci mlađoj od 16 godina zabranjuje pristup internetu.

Pružanje veće odgovornosti deci

Kada deci dajete više odgovornosti, ona na taj način uče, sazrevaju i veruju sebi. Japanska deca samostalno idu u školu, bave se kućnim poslovima, a takođe pomažu u čišćenju škole. Tako postaju nezavisni i odgovorni. Uče da vode računa o sebi. Nezavisnost jača karakter i omogućava vam da postanete samostalni.

Zdrava prehrana

U azijskim zemljama ulažu se veliki napori da deca steknu zdrave navike u ishrani. U Japanu će povrće uvek biti glavni obrok. Meso se ne smatra važnim i manje je zastupljeno u meniju, za razliku od ribe. Masnoća, mlečni proizvodi i šećer takođe nisu uključeni u japansku ishranu. Supa i zdravi sastojci, poput godži bobica i đumbira, najčešći su sastojci koji se koriste u kuvanju u većini delova Azije.

Deca piju čaj

U zemljama kao što su Kina i Japan deca češće piju čaj nego sokove. To su obično biljni čajevi, koji imaju blagotvorno dejstvo na vid i umanjuju stres.

A koje od ovih 11 navika imaju vaša deca?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama